Kolejna propozycja przepysznej sałatki, która oczywiście idealnie będzie pasowała również na święta. Przyznam się, że sałatkom nie umiem zrobić ładnych zdjęć,😕 bo nie lubię
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down
karmelowyW tym roku to już ostatni wpis przed Świętami Wielkiej Nocy. Tym samym życzę Wam radosnych Świąt, pełnych ciepła rodzinnego i smacznego jajka :)
Niezły MłynekJeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a
Ania i Marcin gotująPrzepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast
Ania i Marcin gotująWczoraj było o masie makowej, to dziś koniecznie o jednym ze sposobów jej wykorzystania. Uwielbiam wszystko, co zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym
Ratunku obiadKolejny, po lekkim keksie , uzdrowiony świąteczny przepis. W te święta już go raczej nikt nie wykorzysta, ale może za rok...? Poza tym, to równie dobry pomysł na obiad :) Zrobiłam je na rodzinną Wigilię i nikt nie marudził, wszystkim smakowały (a szczególnie mojemu tacie!). Naleśniki są zrobione z mąki razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie
chili & sugarCześć! Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeszcze jestem na etapie testowania i przemyśleń co będę gotować i co będę piec. Jednak przed
Pieprzyć z FantazjąNa świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną. Ryba
mecooksKaczka jest u nas od święta, ale czasami też bez specjalnej okazji. Ostatnio kupiłam ją po to by wypróbować jak wychodzi pieczona w wolnowarze
Bernika - moj kulinarny pamietnikLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć :D Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych...nie, nie, z życzeniami powstrzymam się do samych świąt :D Jeszcze raz: z okazji zbliżających się
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczki. Odstawiłam na godzinkę, by wszystko razem się ładnie przegryzło. Prawdę powiedziawszy, to ta surówka była taką wisienką na torcie do tego obiadu. Smacznego życzę i przechodzimy do rozdziału: magia, czyli czarowanie dań na święta :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąCześć Wszystkich Święto obchodziliśmy wczoraj, dzisiaj mamy Zaduszki, a ja już z tydzień - dwa tygodnie temu w jednym ze sklepów widziałam już dekoracje bożonarodzeniowe. Tak się
blog.moje-pasje.infoobiadu, na grilla, do mięsa, jako dodatek i zdrowa przekąska oraz na święta... 😄 Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula sok z cytryny 4-5 łyżek oliwy sól pieprz Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć pokrywką i zostawić na około 10 min. Po tym czasie odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Cebulę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBuraki lubię pod każdą postacią, zarówno na zimno z dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ
Kopystką po garachWigilia zbliża się wielkimi susami-ani się obejrzymy a będzie 23 grudnia- wtedy nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Chcąc oszczędzić Wam nerwów-proponuję już
Kopystką po garachIdealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu
Kopystką po garachKolejna odsłona gruzińskiej kuchni,którą jestem zafascynowana tak samo, jak krajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku
Kopystką po garachUwielbiam sałatki. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych, świętach czy w formie kolacji, a te zdrowsze nawet i w formie obiadu lub jako posiłek w pracy. Dziś zapraszam Was na zbiór 5 przepisów na pyszne kolorowe sałatki. Mam nadzieję, że każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie Smacznego. Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką
Słodkie okruszkichodzi tu o Natalie)… kasza jaglana. Szczerze powiedziawszy chyba nigdy nie jadłem jej jako zamiennika ryżu czy ziemniaków do obiadu. Na co dzień wita mnie w miseczce ciepłej jaglanki, a od święta właśnie w formie jagielnika. Co z innymi smakami? Oczywiście serek waniliowy można zrobić w innych wariacjach smakowych. Zrobiłem waniliowy, ponieważ jest to smak uniwersalny, który
BlendmanBo nie ma nic lepszego na obiad czy też kanapki, jak domowej roboty pieczeń :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego 2
Malinowo w kuchnitroszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą sporo wyzwań. Końcówkę ferii spędzam w mojej kuchni. Dziś, poza obiadem, zaserwuję chłopakom na deser przepyszny sernik, który pierwszy raz piekłam na święta. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku i nie zawiodłam się. Sernik jest aksamitny, delikatny, a owoce nadają mu oryginalny smak. Doskonale sprawdzi się podczas
W mojej kuchnichodzi tu o Natalie)… kasza jaglana. Szczerze powiedziawszy chyba nigdy nie jadłem jej jako zamiennika ryżu czy ziemniaków do obiadu. Na co dzień wita mnie w miseczce ciepłej jaglanki, a od święta właśnie w formie jagielnika. Oczywiście serek waniliowy można zrobić w innych wariacjach smakowych. Zrobiłem waniliowy, ponieważ jest to smak uniwersalny, który smakuje większości osób. Innym
BlendmanMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Domowy, tarty chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Zwłaszcza w wielkanocnym żurku nie powinno go zabraknąć. Tarty chrzan może …
My Blueberry CornerZbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie
Czerwona PorzeczkaCarskie pierogi z okrasą Pyszne carskie pierożki , robione na bogato . Z parzonego ciasta z dodatkiem kurkumy , która kiedyś w dawnych czasach mogła gościć tylko na carskim
Ogrodnik w podróżyJuż od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd zeszłego piątku chodził za mną pasztet;p Nie zdecydowałabym się na kupno gotowego, bo jestem w pełni świadoma jakie mieszanki niezidentyfikowanego pochodzenia się w nim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta w każdym domu trwają, a mimo to, dziś polecam Wam do obiadu, czy też do wędlin, wspaniałą, prostą i pyszną sałatkę, na którą to przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji, pt: 123 sałatki i surówki. Składniki: 1 nieduży brokuł lub opakowanie mrożonych 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku
Bea(u)ty kitchenbardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki „Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg) 1 duży ziemniak (250 g) 2 małe
Moja DelicjaNigdy nie lubiłam kompotu z suszu. Do czasu, gdy spróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu , robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty
Moja DelicjaW dobie dzisiejszej tak bardzo przetworzonej żywności, musimy ratować się własnymi wyrobami. Gotowe, sklepowe wędliny są bowiem pełne konserwantów, soli, wzmacniaczy smaku i innych e-dodatków
Moja DelicjaPrzepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować.
w mojej kuchni