Kochani, sezon na koktajle otwarła Agnieszka. Z czego nie ukrywam, bardzo się cieszę ;) Spora dawka witamin i pozytywnych wibracji, płynących z napoju Shreka zagwarantowana! Dorzućcie jeszcze do tego humor wiernego Osła i życie jak z bajki kołem się toczyć Wam będzie. Koktajl robi się prosto, jak to w bajkach bywa... Składniki są jak najbardziej jadalne. O ich wyjątkowości i zaletach
Kuchnia smakówPopołudniową porą dorzucam jeszcze fotkę mojego pierwszego Latte Macchiato. Wyszła mi kawa trójwarstwowa, pewnie daleka od ideału podawanego w kawiarniach, ale postaram się udoskonalić mój warsztat robienia tego napoju. Jednak sam fakt, że mnie zwykłej śmiertelniczce, niemającej nic wspólnego z baristami, wyszła taka fajna kawa, napawa mnie optymizmem na dalszą połowę dnia ;) Ktoś ma ochotę? Zapraszam! Latte Macchiato
Kuchnia smakówSłonko przygrzewa aż miło. Czasem nawet za bardzo. Kiedy temperatury szybują w górę, nasze apetyty i smaki krążą wokół chłodnych napojów i lodów. Większość z nas biegnie do sklepu i przynosi stamtąd zapas zimnych deserów, tak uwielbianych nie tylko przez dzieci. Sama często tak robię, choć zdecydowanie wolę sama w domu zrobić lody. Wiem, co do nich dodaję, wiem
Codzienna kuchnia niecodziennaskładników. Masę serową należy wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównać wierzch ciasta a następnie wyłożyć łyżką porcje musu na wierzch. A następnie bierzemy wykałaczkę czy też rurkę do napojów i robimy po cieście takie esy floresy czy też ósemki. Powstaną ładne wzorki. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 20 min. w temp. 160 C. Jednak
Radość kipiąca uśmiechem.Czas na koktajl. Dzisiaj wykorzystałam jako główny składnik to melon, który ma właściwości podobne do arbuza. Melon świetnie nawadnia organizm, jest więc doskonały na upalne dni
Bernika - moj kulinarny pamietnikKażdy z nas o tej porze roku, częściej sięga po chłodne smakołyki i napoje. Pogoda nas rozpieszcza, nie pamiętam już kiedy tak długo było ciągle słońce. Początek czerwca to pełnia sezonu na truskawki, zdecydowanym numerem jeden w moim domu obecnie to ciasta na zimno. Potocznie zwane sernikami na zimno, obligatoryjnie z truskawką, to niewątpliwie mój numer jeden. Ale ubóstwiam też
SMYKWKUCHNIrolki. W przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który
Be Fit Be Strongzimne. Wykonany ze szkła akrylowego kufel wystarczy włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a płyn znajdujący między ściankami zmarznie i utrzyma przyjemny chłód. Kufel można wykorzystać jako szklankę do napojów bezalkoholowych. Cena: 51 zł Gdzie kupić: www.yego.pl Zestaw Mistrza Grilla Deluxe Aby dobrze przygotować potrawy z grilla, oprócz zdolności kulinarnych warto mieć pomocników. Współpracę można zacząć z kompletem
My Chcemy JeśćLata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem . Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały
Moja Delicjasię z wami chętnie podzielę. Bardzo prosty przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Placki z dodatkiem wody gazowanej wychodzą pulchne, lżejsze. Można też użyć innego mocno gazowanego napoju lub piwa. Na blogu jest jeszcze syrop z kwiatu Czarnego Bzu , polecam w gorące dni jak znalazł z gazową wodą. Składniki na 8-10 kwiatostanów: 8-10 kwiatostanów z łodyżką
moj przepis napolecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :) Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać
Zdrowie na języku :Pprzygotowanie tych słodyczy nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wybierz kilka propozycji i działaj! Supermarkety wprowadziły specjalną ofertę na Dzień Dziecka, a w niej żelki, czekoladki, ciastka, napoje. Wszystko piękne, kolorowe i smaczne. No i coś jeszcze...napakowane cukrem, konserwantami, sztucznymi barwnikami. Poniżej składy czterech popularnych słodyczy znanych firm. Popatrz ile syfu jest w tych słodyczach. Ile możemy zaoszczędzić dziecku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwaniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje. Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii
Smakowity Blog Kulinarnymąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet słodzić nim napoje. Gdzie możecie kupić taki syrop daktylowy? Polecam Wam zajrzeć do sklepu eSłoneczko. „Słoneczko, to nie tylko sklep – to styl życia. Zdrowego życia.” Sklep powstał z myślą
Słodkie okruszkicukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szklanka Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię to ja, Aga, która nie jest jakąś ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest
Kocham Czekoladę