obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które doskonale nadają się także do warzywnych i owocowych przetworów, do tego są bardzo estetyczne. Słoiczki Ball bardzo często wykorzystuję do napojów, co zresztą zauważysz z pewnością na blogu. Zachęcam do przygotowania ogórków małosolnych z ognistą przyprawą oraz sałatki ziemniaczanej z bobem i ogórkami małosolnymi. Ogórki małosolne z koperkiem Składniki: ogórki
Moja smaczna kuchniadnia, nawet kiedy nie chce się pić, spowoduje to, że organizm jest cały czas nawodniony. Pij wodę 30 minut przed posiłkiem i 2 godziny po posiłku. Unikaj kawy, herbaty, napojów słodzonych, soków słodzonych. A jeżeli już nie potrafisz sobie odmówić jednej filiżanki kawy dziennie, to popijaj kawę wodą i dostarcz więcej wody w ciągu dnia o taką ilość jaką wypiłeś
Apetyt na Zielonenimi lód. Z powodów obiektywnych (chwilowy brak zapasu w spiżarni ;)) limonkę wymieniłam na cytrynę. Powstał pyszny koktajl truskawkowy o egzotycznej kokosowej nucie. Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie nowej wersji napoju z tych owoców, to ten przepis jest dla Was :) Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 250 g mrożonych truskawek sok z jednej cytryny sok z jednej limonki 4 łyżki cukru trzcinowego
zadanie-gotowanieskład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż. Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI 6 łyżek mielonego cynamonu (30-40 g) 4-6 ziaren
cool and mintyOrzeźwiające lato, zamknięte w małej butelce to pyszny koktajl z połączenia arbuza i truskawek. Wystarczą trzy składniki, by cieszyć się słodkim, orzeźwiającym, pysznym napojem. Warto go pić codziennie póki trwa sezon na truskawki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdeser ? Spieszę z wyjaśnieniem ... W restauracji zostałyśmy bardzo miło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie kelnerzy z wielką grację serwowali dania i napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka
kolorowotorcikowoczęści restauracyjnej gdzie czekał na nas pięknie przygotowany stół umiejscowiony w fantastycznym miejscu przy oknie - jakby stworzonym dla blogerek które będą, oczywiście, pstrykać tysiące zdjęć Pan Grzegorz zaproponował nam napoje:woda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce
sierotka maRysia w kuchniNatka pietruszki to nie tylko zapach, który dodajemy do zup i potraw, ale przede wszystkim porcja wielu witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy A i
ChilliJemydodałam je w znaczącej ilości, a co - trzeba korzystać póki są :D Składniki: 25 g mąki owsianej 25 g mąki kasztanowej (Incola) 1 jajko 50 ml napoju roślinnego/mleka 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka ksylitolu garść truskawek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz truskawek wymieszaj dokładnie w misce za pomocą łyżki. Następnie wrzuć pokrojone drobno truskawki
Zdrowie na języku :Pcytryny ze skórką 1 pomarańcza ze skórką Wykonanie: Wodę wlej do dzbanka, przypraw imbirem, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Wyszoruj dokładnie skórki pomarańczy i cytryny, pokrój w plasterki, wrzuć do napoju. Przed nalaniem wymieszaj. Miłego orzeźwienia
Zasmakuj Kuchnilipca Czas trwania : godz. 10.00 – 18.00 Miejsce: Szczecin, ul. 5 lipca 16 Liczba uczestników: 8-10 osób Koszt kursu: 439 PLN W cenie kursu wliczony jest obiad i napoje dla każdego uczestnika UWAGI: Prosimy o zabranie ze sobą aparatu cyfrowego i statywu (jeśli takowy posiadasz) Podana cena jest ceną brutto, wystawiamy faktury Vat Minimalna ilość uczestników
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka nasion chia 1 garść świeżego szpinaku 1 łodyga selera naciowego 1 szklanka borówek 1 miarka roślinnego białka waniliowego ( SunwarriorPolska Classic Plus ) szczypta cynamonu 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Do blendera wrzuć nasiona lnu i chia i zmiel na pyłek. Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
Zdrowie na języku :Psmaku. Wierzch posypałam nasionkami chia oraz dodałam orzechy nerkowca i rodzynki - pycha :) Składniki: 50 g niepalonej kaszy gryczanej 1 miarka waniliowego białka roślinnego ( SunwariorPolska Classic Plus ) 3 łyżki napoju roślinnego (u mnie ryżowy) dodatki: rodzynki, nerkowce, nasiona chia Przygotowanie: Dzień wcześniej, z rana zalej porcję kaszy gryczanej wodą i odstaw. Wieczorem lub następnego dnia odlej wodę i przepłucz
Zdrowie na języku :Pdość wilgotne, miękkie, puszyste. Dość intensywnie czuć dodatek masła orzechowego. Zrobione z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki jaglanej. Ładnie wyrasta i pysznie smakuje z dodatkiem szklanki mleka czy innego napoju :) Składniki: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 200 g masła orzechowego bez dodatku cukru i soli (Primavika
Zdrowie na języku :Pulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną koneserką. Mąż jednak jest. Jego zamiłowanie do tego szlachetnego napoju zaowocowało wkrótce specjalnym zaopatrzeniem kuchni. Pojawiły się różnej wielkości czajniczki, zaprzacze, puszeczki do przechowywania szlachetnych gatunków i mieszanek, a przede wszystkim nastały czasy rytualnego picia herbaty, zatem niezbędne stały się
I tu będę miała takie te