Sezon truskawkowy w pełni, ceny truskawek zachęcają do zakupu, więc grzechem byłoby nie skorzystać z ich słodkiego, orzeźwiającego smaku. Truskawki to owoce o małej kaloryczności (tylko
W kuchni KatieKilka lat temu posadziłem w ogrodzie, przy płocie miętę pieprzową, która bardzo ładnie się rozrosła. Co roku wykorzystujemy ją latem do napojów i deserów, lecz z roku na rok jest jej coraz więcej i coraz trudniej znaleźć nam zastosowanie dla takiej ilości mięty. W tym roku postanowiłem to zmienić i niejako przy okazji zakupu książki „ Nalewki ” Elżbiety Adamskiej
Mr. Tastewięcej owoców i warzyw, posiłki są bogate w cenne witaminy i pozbawione zbędnych kalorii. Jest lekko, smacznie, kolorowo i zdrowo. Piję dużo wody, szklankę soku pomarańczowego dziennie, unikam słodkich napojów gazowanych i alkoholu. Nie widzę sensu w głodzeniu się dla idealnej sylwetki - to po prostu nie działa. Za to działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać
Cooking MonsterDziś na śniadanie przygotowałam eksperymentalne ciastko z płatków jaglanych z niewielkim dodatkiem kaszy manny i odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym. Mleko można zastąpić napojem sojowm lub mlekiem kokosowym - będzie jeszcze lepsze! Ciastko można zjeść od razu lub schłodzić w lodówce i podać jako deser. Podałam z domowym dżemem truskawkowym przygotowanym przez Mamę :) Składniki: 250 ml mleka 6 łyżek płatków jaglanych
Chocolate Muffin Blogtestowania ;) Pewnie większość z Was, chociaż raz, spotkało się z piwem Somersby i zna jego smak ;) Najpopularniejsze jest chyba jabłkowe, które mam przyjemność Wam rekomendować. Somersby to połączenie 55% napoju o smaku jabłkowym z 45% piwa, zawartość alkoholu to 4,5%, mi najbardziej smakuje podane z kostkami lodu i listkiem świeżej mięty. Kiedyś myślałam że to kolejne smakowe piwo
Domowa cukiernia EwyRabarbaru wszędzie pod dostatkiem więc pomyślałam że fajnie będzie go zanurzyć w alkoholu. Rabarbar uwielbiam pod każdą postacią więc i takie jego wykorzystanie może być rewelacyjne
Moje Małe Czarowaniemięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą :) Składniki: 50 g mąki owsianej (Probio) 1 jajko 50 ml napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: banan, kiwi Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić
Zdrowie na języku :PZapraszam do wypróbowania:) Składniki : 2 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka fanty ( napoju gazowanego ) 3/4 szklanki oleju 3 szklanki truskawek Blaszka 30/36 cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać fantę, olej
Sama słodycz i szczypta chiliodwracam się, patrzę, a za barem moja kumpela! No to się ucieszyłem. Fajnie było pogadać, powspominać i tak po prostu o dupie Marynie pogadać. Zostaliśmy ugoszczeni naprawdę zacnie. Nakarmieni, napojeni... Jakby co z czystym sercem polecamy Karmnik na warszawskiej Starówce. Klimat fajny, jedzenie jeszcze lepsze. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie
Marder&Marder Manufacturepodróż, do torebki. Składniki: 50 g masła orzechowego (100 % orzechów) 50 g świeżych daktyli 1 miarka (21 g) waniliowego białka roślinnego (SunwarriorPolska Classic Plus) 2 łyżki napoju roślinnego (u mnie kokosowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera i blenduj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji w postaci połączonej masy. Nakładaj na dłoń porcję masy i formuj małe kulki
Zdrowie na języku :Pwzględu na dużą ilość cukru, który jest przecież konserwantem, dość dobrze się przechowuje. Do czego podawać syrop z kwiatów czarnego bzu? Syrop jest idealnym „słodzidłem” do deserów, napojów i drinków. Można nim polać lody lub owoce, dodać do herbaty, czy stworzyć na jego bazie lemoniadę, której nada słodki, kwiatowy smak. Syrop jest genialny do drinków. Możemy aromatyzować
Poezja smakuwodą. Albo chociaż na nic-nie-robienie w cieniu. Ale nie każdy ma taką możliwość. Ktoś pracuje żeby odpoczywać mógł ktoś. Ratujemy się zatem czym tylko się da. Zimne napoje, lemoniady, piwo, drinki, każdy ma jakiś tam swój sposób. A my preferujemy chłodnik. Bo to i najeść się można i ochłodzić. Najbardziej chyba popularny w Polsce jest tzw. chłodnik litewski
Marder&Marder ManufactureKochani, sezon na koktajle otwarła Agnieszka. Z czego nie ukrywam, bardzo się cieszę ;) Spora dawka witamin i pozytywnych wibracji, płynących z napoju Shreka zagwarantowana! Dorzućcie jeszcze do tego humor wiernego Osła i życie jak z bajki kołem się toczyć Wam będzie. Koktajl robi się prosto, jak to w bajkach bywa... Składniki są jak najbardziej jadalne. O ich wyjątkowości i zaletach
Kuchnia smakówPopołudniową porą dorzucam jeszcze fotkę mojego pierwszego Latte Macchiato. Wyszła mi kawa trójwarstwowa, pewnie daleka od ideału podawanego w kawiarniach, ale postaram się udoskonalić mój warsztat robienia tego napoju. Jednak sam fakt, że mnie zwykłej śmiertelniczce, niemającej nic wspólnego z baristami, wyszła taka fajna kawa, napawa mnie optymizmem na dalszą połowę dnia ;) Ktoś ma ochotę? Zapraszam! Latte Macchiato
Kuchnia smakówSłonko przygrzewa aż miło. Czasem nawet za bardzo. Kiedy temperatury szybują w górę, nasze apetyty i smaki krążą wokół chłodnych napojów i lodów. Większość z nas biegnie do sklepu i przynosi stamtąd zapas zimnych deserów, tak uwielbianych nie tylko przez dzieci. Sama często tak robię, choć zdecydowanie wolę sama w domu zrobić lody. Wiem, co do nich dodaję, wiem
Codzienna kuchnia niecodzienna