takie upały jak dzisiaj konieczny jest łyk orzeźwienia. Nie musimy korzystać z gotowych, gazowanych i słodzonych napoi. Bardzo szybko możemy przygotować własny napój w domu. Moją propozycją jest melonowa agua fresca. Agua frescas jest to rodzaj meksykańskiego napoju chłodzącego, składający się ze zmiksowanych owoców, wody, soku z limonki i cukru. Przygotowuje się ją bardzo szybko i smakuje bardzo
Moja Galeria SmakuPapierówki i wiśnie w moim ogrodzie mocno obrodziły, więc nastał czas przygotowania z nich różnych smakołyków. Dziś proponuję kompot, bardzo smaczny, orzeźwiający, świetny na upalne dni
Kuchnia z widokiem na ogródCiepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże
Słodkie PrzyjemnościChciało by się powiedzieć mamy już dość upału...... ale w końcu lato. Kuchnia pełną parą nie działa, jeść się nie chce. Trzeba nadrabiać napojami a najlepiej domowymi. Świetnym napojem na tak upalne dni jest napój z arbuza. Sam arbuz w sobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem.SKŁADNIKI :arbuz wypestkowany
Basia w kuchnizostajesz w ręku z postrzępionym kawałkiem materiału i złudną nadzieją, że może znów się kiedyś poszczęści.Mango lassi to orzeźwiający napój z gęstego jogurtu naturalnego, zimnej wody, przypraw, podawany zwykle schłodzony, a w przypadku bardziej ekstremalnych upałów nawet z lodem. Wywodzi się z Pakistanu i Indii. MANGO LASSI /źródło: Kwestia Smaku; podaję z małymi zmianami;/ 3-4 porcje
W kuchni Karmel-itkiNa te upały, idealnie nadaje się kawa mrożona. Jest przecież taka leciutka, mocno aromatyczna i zimna. I choć jestem pewna, że przepisów na tę idealną kawę
Słodkie Przyjemnościcolach, pepsi, syropach bez owoców, czy też nektarów z dużą zawartością barwników, czy słodzących dodatków. Nie ma nic lepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże nie dokuczają nam już te strasznie upały, ale na pewno jeszcze nie raz będzie gorąco:) Dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na chłodzący napój. Oczywiście najlepiej z lodami! Ja polecam mleczny koktajl z bananami i lodami czekoladowymi. Zajmie nam to zaledwie kilka minut:) Z małą nutką alkoholu, ale oczywiście możemy go pominąć, jeśli napój będą piły
Z miłości do słodkościBezalkoholowy shot pomidorowy z natką pietruszki, jest schłodzony, pikantny, idealny na upały. Polecam też przepis na chłodni andaluzyjski – Gazpacho. Jak przygotować shot pomidorowy? Potrzebny jest blender
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie pytam się, czy u Was takie same upały jak u mnie, bo na pewno usłyszę twierdzącą odpowiedź. Rano temperatura wydawała się jeszcze znośna, by późnym
My simple kitchenludzie z daleka, za oknem upał, a ja byłam między jednym deserem a drugim. W planach była lodowata woda z miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym
Blondynka GotujeLubię zimne napoje z lodem, a odkąd mam od piątku specjalny blender do koktajli przygotowuję różne ekspresowe koktajle kilka razy dziennie, doskonale chłodzą podczas upałów i gaszą pragnienie. Wpadłam na pomysł aby przygotować sobie pysznego mlecznego shake z wiórków kokosowych, mleka, kefiru, kostek lodu i cukru w kostkach. Mój nowy Blender do koktajli doskonale poradził sobie z miksowaniem wiórków(...)mleka) – 3 kostki brązowego cukru – 4 kostki lodu – blender do koktajli Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, najpierw miksujemy pulsacyjnie, potem włączamy miksowanie ciągłe. Przygotowanie tego pysznego napoju kokosowego zajęło dosłownie chwilę. Polecam. The post Kokosowy shake (kokosowy szejk) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskutkuje zwiększonym pragnieniem. O tym, że podczas upałów trzeba pić odpowiednio dużo wody , pisałam niedawno. Trzeba o tym pamiętać, bo z przegrzaniem i odwodnieniem nie ma żartów. Samą wodą jednak człowiek żyć nie może. Trzeba dostarczyć jeszcze minerały i witaminy. Najprościej zrobić to wykorzystując owoce i warzywa do przygotowywania koktajli i innych napojów. Tutaj ograniczyć nas może tylko wyobraźnia(...)mięty, woda do uzupełnienia, opcjonalnie kostki lodu. Z arbuza wykroić żółty miąższ i zblendować go. Porzeczki opłukać, oberwać z szypułek i również zblendować. Opłukaną miętę posiekać bardzo drobno. Napój żółto-zielony: Mus arbuzowy wymieszać z miętą - proporcje według smaku, ja lubię dużo mięty :) Napój czerwony: Porzeczkowy mus wlać do szklanki, dopełnić musem arbuzowym
Codzienna kuchnia niecodziennaHej :)) Musze sobie jeszcze po narzekać na te upały, bo nie mogę już :( No kilka dni, a ja mam po prostu dość :(. Moja wczorajsza kolacja wyglądała
kruche babeczki