hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem(...)kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną
Moja smaczna kuchniakorzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję(...)starajmy się, żeby pierwsze skrzypce w naszej diecie grały produkty, które nam służą najbardziej ze wszystkich dostępnych - te obfitujące w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze. Większość powinny więc stanowić (różne) warzywa i owoce, a mąką (nie tylko z pszenicy) i jej przetwory niech będą w mniejszości
Powiedz dietom nieMiałam nadzieję, że swój pierwszy wpis w nowym roku opublikuje dużo wcześniej. zupełnie nie wiem jak to się stało, że ten czas tak szybko mija. Dopiero
Przysmaki KarolkiPyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią
Kuchcik gotujeczerwiec to prawdziwy szał na szparagowe przepisy, nic dziwnego tyle właśnie trwa sezon na to wykwintne warzywo. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest bardzo wiele. Zapraszam do mojej galerii przepisów, którą uzupełniam z każdym nowym sezonem o nowe ciekawe dania ze szparagami. Znajdziesz u mnie przepisy na białe, zielone, a nawet fioletowe szparagi. Wybrałam kilka klasyków i moim zdaniem najciekwszych szparagowych(...)wymagających smakoszy - z białymi szparagami i truflami! https://frosch.blogspot.de/2017/05/spaghetti-z-biaymi-szparagami-i-truflami.html Szparagowy klasyk - zupa krem z białych szparagów:) Przygotowanie zupy wymaga trochę zachodu, ale warto! http://frosch.blogspot.de/2014/05/zupa-krem-z-bialych-szparagow.html Ziołowe naleśniki z fioletowymin szparagami smakują rewelacyjnie:) http://frosch.blogspot.de/2014/05/fioletowe-szparagi-z-ziolowymi.html Sałatka z zielonymi szparagami i zielonym groszkiem oraz orzechami włoskimi jest prosta i szybka do przygotowania:) https://frosch.blogspot.de/2017/05/zielone-szparagi-z-zielonym-groszkiem-i.html Małe remedium wiedzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepsze przepisy z pomidorami w jednym miejscu. Zapraszam do wspólnego gotowania! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką
Moja smaczna kuchniazawsze kojarzą mi się z jedzeniem. Będąc w Krakowie, zawsze, ale to zawsze odwiedzam kawiarnię na samym rynku „Redolfi” (dokładnie Rynek 38), i tam raczyłam się najlepszymi naleśnikami Suzette (za czasów niewege) i restaurację w pobliżu „Pod Słońcem”, która notabene mieści się w piwnicy (link do strony: http://www.gehanowska.pl/pl/restauracja/strona-glowna), którą uwielbiam za klimat oraz(...)niewielkiej 20 tys. miejscowości i tu naprawdę wszyscy wszysto wiedzą i widzą. Sama byłam świadkiem sytuacji, jak wspomniani rolnicy czy też właściciele warzywniaków ogołacali tesco gdy były promocje na warzywa, i tak promocyjnej sałaty w sklepie nie było, ale „świeżutka” z ekogospodarstwa za 5krotność ceny na runku, tyle że odpakowana z folii, a a jajek babcie zmywały
greenscarfwahajcie się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia(...)dania pozostawiamy pestki 8. Omlet - z dwóch roztrzepanych jaj, szczypty soli i pieprzu smażymy omleta, kiedy zetnie się z wierzchu tylko trochę, zdejmujemy z ognia i ciasno zwijamy, jak naleśnik 9. W woku podsmażamy ok 2-3 łyżek pasty z tamaryndowca, dodajemy ok 2 łyżek sosu sojowego i rybnego, dorzucamy resztę składników, szybko podsmażamy całość 10. Porcję dekorujemy
Słodki KompromisWegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty
Moja smaczna kuchniaSkładniki : około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna 2
Proste PotrawyRyba po cygańsku Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez
Blog z Apetytemnapar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do garnka(...)smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier
WojnaNaSmaki.plZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery FajeryTak, wiem, że jest sobota i miało kto myśli o pracy i poniedziałku. Postanowiłam jednak właśnie dzisiaj przedstawić Wam pomysły na lunch do pracy , czyli
Moja smaczna kuchniailość błonnika, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. O jego jedzeniu powinny też pamiętać przyszłe mamy, bo posiada sporą ilość kwasu foliowego. I jak każde zielone warzywo jest oczywiście niskokaloryczny. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że szpinak zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy, który zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Powinny go więc unikać osoby mające problemy(...)Możemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti
Kulinarne przygody Gatity