zaświeciły mi się oczy. Więc do dzieła... PATELNIA W AKCJI SMAŻENIE BEZ TŁUSZCZU, NAGRZEWANIE SIĘ I ZMYWANIE: Na pierwszy rzut poszły pancakes. Zazwyczaj robię je na patelni do smażenia naleśników bo wtedy nie potrzebuję do smażenia tłuszczu, a gdy wrzucałam je wcześniej na "zwykłe patelnie" to nie było opcji by je przewrócić, zawsze musiałam dodać chociaż te kilka kropel(...)czarnawisienka.blogspot.com/2018/10/jabka-pod-orzechowa-kruszonka.html Jabłka podsmażone na patelni, kruszonka na wierzch, do piekarnika i gotowe. Podobnie z zapiekankami makaronowymi, tylko tutaj w grę jeszcze wchodzi garnek. Na patelni podsmażamy mięsko, warzywa, wsypujemy makaron, ser i do piekarnika. Z 3 brudnych naczyń robią się 2. Jak dla mnie to spory plus 😄 Również Dutch Baby (pieczony omlet) wychodzi super. Potrzebujemy do niego
Czarnawisienkaowoców, a kończąc na rybach, mięsie. To samo z rozmrażaniem. Jest też przejrzysta tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów(...)zwane "życie po diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą, suflet czekoladowy z wanilią czy kulki migdałowe :) Uwierz mi, to wygląda pysznie :) Podsumowując Magdalena Makarowska wydała kolejną świetną książkę, która nie tylko zaciekawi
Zdrowie na języku :Ppyszne burrito. Nie jest to jednak klasyczne, meksykańskie burrito wypełnione mięsem i ryżem, a moja autorska, nieziemsko pyszna wersja. Placki pszennej tortilli ( sama je zrobiłam! ) wypełniłam świeżymi warzywami i chrupiącym Złotymi paluszkami rybnymi FRoSTY. Złote paluszki rybne FRoSTY idealnie komponują się z sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem chili oraz świeżą, zieloną sałatą. Całość dopełnia sos jogurtowy, który idealnie(...)minut w temp. 230 C 3. Jeśli nie mamy pora do sałatki – nic nie szkodzi! Dajmy troszkę więcej cebulki! 4. Tortille śmiało możemy zamienić na klasyczne naleśniki – „burrito” będzie bardziej miękkie i raczej do jedzenia sztućcami, niż do ręki. 5. Pamiętajcie, że na oliwie można smażyć, na oleju tłoczonym na zimno absolutnie nie – jest
Ostra na SłodkoJuż gdzieś wspominałam, że ze szparagami mam do czynienia od zaledwie kilku lat, góra trzech. W sumie to chyba gdzieś od momentu założenia bloga, kiedy stwierdziłam
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia
Codzienne GotowaniePrzepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem
Di gotujePierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :) 16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące. Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie. A po
Czarnawisienka"Witaj Lucusiu! Czekamy na Ciebie w bajce o Akademii Pana Kleksa. Do naszej bajki zaprasza Cię sam Pan Kleks. A zaprowadzi jego ulubiona piosenka..." Pamiętacie Wyspy
bastalenazimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność(...)ilości wychodzi ok. 5 słoików o pojemności 0,5 l oraz 7 słoiczków o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest kwaskowaty, wspaniale będzie smakował na kanapce czy w naleśnikach, chociaż ja bardzo lubię wyjadać go prosto ze słoiczka. W smaku to taki romans lata z zimą - polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce
Cooking MonsterNa zaproszenie Ambasady Finlandii, w podwójnej roli - dziennikarza i blogera - miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu ze Świętym Mikołajem, które odbyło się w rezydencji JE Ambasador Hanny
Cztery FajeryPotrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień
Oryginalny smakwisi w powietrzu. Nie ma bata, że nie zasiądę przed telewizorem by dopingować naszych i wypadałoby od czasu do czasu coś przekąsić. Od razu pomyślałam o rolkach z chrupiącymi warzywami w arkuszach papieru ryżowego zwanych spring lub summer rolls. Zależnie jakie warzywka umieścimy w środku. Ja wybrałam zdrowy młody groszek i marchewkę, ale może to być papryka czerwona lub zielona(...)makaronu ryżowego a na koniec kilka pasków groszku. zawinąć do środka brzegi arkuszy od strony końcówek rządka farszu, a następnie zrolować arkusz w rolkę jak to robimy zazwyczaj z naleśnikami. Układać rolki na talerzu w odstępach tak by sie nie dotykały. Inaczej przykleją się do siebie. przed każdym kęsem maczać rolki w sosie bron:allerhande
Sztuka gotowania w/g Samiryktóre mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry(...)tego, co razem zdziałaliśmy! Jest świetnym urządzeniem do domowego użytku i z całą pewnością zadowoli wszystkich tych, którzy uwielbiają gofry, chrupiące tosty, sandwicze i grillowane kanapki czy też warzywa. Gdybym nie miała porównania do mocniejszego sprzętu – chyba nie zauważyłabym żadnych minusów podczas wypiekania gofrów! Były naprawdę niesamowicie smaczne! Plusem z całą pewnością jest porządne i solidne wykonanie sprzętu oraz
Ostra na SłodkoOmlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!