swoją bluzę, którą rano musiała założyć, bo było jeszcze zimno. Idziemy do sklepu, bo zwykle czegoś w lodówce brakuje, a to masło, to jogurt, a to warzyw i owoców. I pakuję przy kasie… te cięższe produkty lądują w mojej torebce, część lżejszych w siateczce. Ze sklepu wychodzę obładowana jak wielbłąd. Torebka, kurtka pod pachą, Hani tornister i siatka z zakupami(...)wracając do domu obładowana siatami, ustalamy najczęściej z córką, co dzisiaj na obiad. Pierwsze co słyszę, to: naleśniki. Albo buchty. Na takie obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest to fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie
bistro mamasłono, na słodko - my dzisiaj dość tradycyjnie, czyli z pieczarkami. Klasyka gatunku czyli prosty i szybki przepis na obiad :) Krokiety z pieczarkami Przepis na ok. 10 sztuk Potrzebujemy: Naleśniki - TU najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka(...)patelnię z odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka
Bananowe PolePlacki z pulpy z wyciskarki Wygrała opcja na słodko Dzięki mojej nowej wyciskarce wolnoobrotowej 4Swiss Swan BM 105 , przygotowuję
kuron.com.plKolejna część czwartkowej serii wpisów. Kolejna dawka inspiracji. Dzisiaj polecam zupę klopsową. Po takiej zupie będziecie długo najedzeni, dlatego na drugie danie zróbcie sobie lekkie naleśniki. Budyń czekoladowy musicie koniecznie wypróbować i wybić z głowy kupowanie tego w torebce. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka(...)warzywami. Teraz pora na ziemniaki, musimy je obrać i pokroić w kostkę - gotowe wrzucamy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, a klopsy ugotowane zupa gotowa. Możesz zabielić zupę śmietaną lub dodać jogurt naturalny. Warzywa należy wyciągnąć i pokroić. II Danie 16:00 Zupa klopsowa jest bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPrzygotowanie naleśników – wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem. Musi powstać gładka jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię wylać część ciasta, rozprowadzić ciasto na całej patelni. Smażyć tak długo aż naleśnika da się przewrócić na drugą stronę. Drugą stronę smażyć już chwileczkę, kilka sekund. Delikatnie natłuścić patelnię przed smażeniem każdego naleśnika. Przygotowanie pasty z awokado – awokado przeciąć(...)cytryny. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie warzyw – sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Wszystko delikatnie wymieszać. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Składanie – klopsy podgrzać w mikrofali, to samo zrobić z naleśnikami. Na ciepły naleśniki rozłożyć sałatkę, pokrojone klopsy
Kuchnia Pokoleńpodsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :) Składniki farszu: 2 cebule 1 ząbek czosnku kawałek pora (około 5 cm) 4 łyżki oliwy 2 marchewki 1 mała cukinia 250 g pieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko(...)podsmażania, na 5 minut patelnię można przykryć pokrywką. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i całość miksujemy. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby łatwo rozprowadzało się cienką warstwą na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki
Smak mojego domumięsem z rosołu”, co poniedziałek Google wyrzuca z siebie krokiety, paszteciki, pasztety i inne naleśniki. Mój pasztet też będzie się opierał na gotowanym mięsie, ale nie tylko. To będzie pasztet z cyklu „ sprzątamy lodówkę ”. W tym pasztecie znajdziecie wszystko: mięso, ryż, warzywa, przyprawy. Podając przepis, podpowiem wam zamienniki, które możecie wykorzystać. Użyłam mięsa z bulionów i rosołu, warzywa gotowałam
ladykitchendała rady i nie wystałam w kolejce. Jednak zapachy, które unosiły się z lokalu nie dały mi spokoju i narobiły takiego smaka, że zrobiłam sobie swoje manekinowe naleśniki. Przepyszne i domowe. Jak będę miała więcej czasu, to postoję w tej kolejce aż wystoję i wtedy porównam czyje lepsze :-) Przepisu na ciasto i sam proces smażenia nie będę już(...)smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smażonych warzyw. Przykryć i dusić ok. 7 min. Na sam koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść na gorąco :-) Smacznego
pieprzny smaczekWitajcie, do tej pory dzieliłam się z Wami przepisami na naleśniki głównie na słodko a dzisiaj mam dla Was propozycję na ich wytrawną wersję, która świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Wypełnione po brzegi warzywami można jeść nawet na diecie. Ciasto naleśnikowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej jednak można je zrobić także w wersji bezglutenowej. Farsz ma bardzo(...)kurczaka - pół czerwonej papryki - pół czerwonej cebuli - 2- 3 łyżki passaty pomidorowej - 1 łyżka oleju - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek, - przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (opcjonalnie) Naleśniki (6 sztuk) - szklanka maki orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera Wykonanie Farsz Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Paprykę
Health-Fit-LifeDżem z cukinii , inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy
Kulinarne Przebojeswój piękny szarobrązowy kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy
codojedzeniaNaleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce
Karo in the Kitchendomowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli(...)moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPlacki warzywne to świetny sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do posiłku. Jeśli zrezygnujemy z ich smażenia, a zamiast tego upieczemy je w piekarniku, będzie to
HealthyCreationsW tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza
Kulinarna Pokusa