naleśniki z warzywami - 1257 przepisów (strona:30/84)

Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 165

kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Współpraca z Barmar :) 202

czego można wykorzystać takie warzywa? A ja odpowiem: do wszystkiego! I nie skłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja

Zdrowie na języku :P
Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami 193

solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa ( porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie ). Do miseczki wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy  mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do naleśników. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Dodajemy również olej(...)Podczas gotowania nabieramy łyżką ciasto a drugą łyżką część zsuwamy do wody. Po minucie gotowania ( jak wypłyną ) odcedzamy kluski i wykładamy je na talerz. Do klusek wlewamy rosół wraz warzywami. Smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 171

się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy. Po minutce rozsuwamy warzywa na bok, a na środek wykładamy kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i mieszamy całość. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i dolewamy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem. Dusimy chwilkę i smakujemy, doprawiamy w razie konieczności. Usmażone naleśniki zwijamy po 2,3 w rulonik i tniemy w plasterki. Rozsypujemy

Kolizje Smaków
ZIELONE NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ 267

Szybki, prosty i efektowny sposób na zielone naleśniki z mąki jaglanej. Na pewno docenią je bezglutenowcy i będący na diecie wykluczającej mąki węglowodanowe. Mają piękny, jaskrawozielony kolor. Czerwone warzywa dodają im przyjemnego kontrastu. To propozycja na ładne i w pełni treściwe śniadanie. na ciasto: 1,5 szklanki mąki jaglanej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka rukoli... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 206

warzywa się piekły, mogliśmy zająć się pozostałymi składnikami menu. W niedzielę zawsze przygotowujemy jak najwięcej do dań na kolejne dni, żeby oszczędzić sobie gotowania w ciągu tygodnia. Kiedy warzywa się piekły, przygotowaliśmy składniki do dań na poniedziałek i środę, czyli do tagliatelle al ragu i zapiekanki pasterskiej . Baza obydwu jest podobna, ale nie identyczna. Do sosu do tagliatelle warzywa muszą(...)przegryzał się w lodówce do poniedziałku. Sos do zapiekanki pasterskiej zamroziliśmy. W niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 179

warzywa się piekły, mogliśmy zająć się pozostałymi składnikami menu. W niedzielę zawsze przygotowujemy jak najwięcej do dań na kolejne dni, żeby oszczędzić sobie gotowania w ciągu tygodnia. Kiedy warzywa się piekły, przygotowaliśmy składniki do dań na poniedziałek i środę, czyli do tagliatelle al ragu i zapiekanki pasterskiej . Baza obydwu jest podobna, ale nie identyczna. Do sosu do tagliatelle warzywa muszą(...)przegryzał się w lodówce do poniedziałku. Sos do zapiekanki pasterskiej zamroziliśmy. W niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut

Niedzielny kucharz
Krokiety z mięsem 279

sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku  Do farszu:  cebula  olej  pieprz mielony  maggi w płynie  majeranek  sól do smaku  Naleśniki:   4 szklanki wody gazowanej  2 szklanki mleka 3 jajka 1/ 4 szklanki oleju  ½ łyżeczki soli 70 dag mąki pszennej Do panierki : 2 jajka + sól  bułka(...)później pokroić. Do gotowania wsypuję suszoną włoszczyznę ( można dodać świeże warzywa) plasterki czosnku i przyprawy.  W międzyczasie obieram i kroję cebulę, podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia.  Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam.  Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami

Takie tam pichcenie
Zupa pomidorowa 127

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki(...)smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.  Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy

Moja smaczna kuchnia
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 136

potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego posiłku. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Naleśniczki groszkowe o pięknej zielonej barwie,  grillowane warzywa, świeże pachnące zioła, a wszystko to pod kołderką  cudownego zapieczonego na złoto sera oraz   sosu porowego na bazie beszamelu.  Składniki: (naczynie żaroodporne o średnicy około(...)masa nie miła grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz: 1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski.  3. Grillować warzywa na patelni grillowej na odrobinie oleju

KreatywnePiny
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 231

kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem. Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem

VioletoweKucharzenie
Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" 182

babć, po które z chęcią sięgamy:) W książce znajdziemy kilka przydatnych uwag na temat przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone na 28 zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka

Z miłości do słodkości
Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami 178

kolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku

Smaki Ewy
Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą 195

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który 

Marta Gotuje
Krokiety z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowane na parze 228

przepis wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym , który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania