przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele też zależy od produktów, ważna jest też(...)gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki. Szpinak opłukać dokładnie z piasku, większe listki pokroić, sparzyć wrzątkiem zanurzając na chwilę sito ze szpinakiem w garnku z wrzątkiem i odcedzić z wody. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to ten punkt pominąć. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać mąkę (cały czas mieszać
Kuchcik gotujedużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę(...)Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi.Z moich naleśników na maślance z jabłkami wycięłam foremką równe placuszki. Posypane cukrem pudrem, w towarzystwie jabłka chyba apetycznie się
mojewypiekiinietylkopannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty czwartek. Prosty i lekki zastąpi pączki i faworki. Składniki Naleśnik: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem: 250 g truskawek (mogą być mrożone) 250 g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki ksylitolu(...)słoikiem. Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło
My Chcemy Jeśćgryczane – bezglutenowe – naleśniki ryżowo-kasztanowe – prawie naleśniki z otrębów Składniki na ok. 14 naleśników: – 150g mąki pszennej – 100g mąki żytniej – 250ml mleka – 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta – 2 jajka – 20ml oleju – szczypta soli – szczypta cukru Składniki dodatkowe: – 300g piersi z kurczaka lub indyka – 200g mrożonego groszku – 200g żółtego
Be Fit Be Strongcukru 1 łyżka oleju Do miski wbić jajka i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać szczyptę soli oraz dodawać partiami mąkę. Masę cały czas mieszać. Na sam koniec wlać wodę i olej. Ponownie wymieszać i odstawić ciasto na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu, rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (1 chochla
Ugotowaćwynos do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie smakują zapieczone z serem w piekarniku. Do roboty! Składniki na naleśniki (ok. 12-14 sztuk): – 500ml wody – 250g mąki orkiszowej – 100ml mleka – 2 jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 25ml oleju – szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy i smażymy bez dodatku tłuszczu(...)cayenne Cebulę i chili drobno kroimy i podsmażamy na oleju w głębokim garnku. Mięso, pomidory oraz koncentrat dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, fasolę oraz kukurydzę i gotujemy następne 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy wedle uznania. (Tak przygotowane naleśniki
Be Fit Be Strongłyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą oraz bazylią. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę - zawijamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę oraz koncentrat mieszamy wraz z solą
Moje-pitraszenieDawno nie jadłam pancakes...tak więc nawet powstał taki mini torcik..przełożony bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..Do ciasta na pancakes dodałam olej rzepakowy który jest
Moje domowe kucharzenieMożna użyć kawałka słoniny nabitej na widelec, spryskać oliwą lub - jak robię to ja - przy pomocy silikonowego pędzelka przesmarować cienko olejem. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewać porcję ciasta i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Naleśniki zbyt długo smażone będą twardsze i mogą się rwać podczas zawijania. Twarożek Żurawinę zalać gorącą wodą. Po około 10 minutach
Codzienna kuchnia niecodziennaFARSZ: SZPINAK W SOSIE ŚMIETANOWYM(NP.HORTEX)NIE ROZDROBNIONY 2 ZĄBKI CZOSNKU SEREK CAMEMBERT PIERŚ Z KURCZAKA ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA NA SOS: ŚMIETANKA 30 % 1 KOSTKA ROSOŁOWA OK.1 ŁYŻKA MĄKI DODATKOWO 15-20 DKG SERA ŻÓŁTEGO PRZYGOTOWANIE: NAJPIERW ROBIMY NALEŚNIKI CZYLI MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI I SMAŻYMY, SZPINAK ROZMRAŻAMY I PRZESMAŻAMY NA PATELNI Z CZOSNKIEM MIĘSKO Z KURCZAKA KROIMY
Swojskie jedzonkolubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej, ok 3 - 5 łyżek(...)mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Łyżką wazową nalewamy ciasto na patelnię teflonową i równomiernie je po niej rozprowadzamy. Smażymy bez oleju do czasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama
Taste Of My Daynawet zachęcać niejadka nie trzeba by zjadł. Składniki na koło 16 naleśników: 4 jajka 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos -Pol 6 łyżek ksylitolu (cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju poziomki 400 g Wykonanie: Do michy wbijamy jaja,wsypujemy ksylitol i miksujemy.Dodajemy(...)pieczenia i miksujemy nadal,aż ciasto będzie idealne . Na końcu dodajemy olej, mieszamy i gotowe.Nagrzewamy patelnie,ciasto jeszcze raz mieszamy i wsypujemy poziomki chwilę przed smażeniem.Smażymy z obu stron na rumiany kolor.Po usmażeniu składamy naleśnika i podsypujemy go jeszcze poziomkami
Różowa kuchniazrobienia używamy wody spod cukinii co sprawia, że są niesamowicie pyszne w smaku i lekkie. Składniki (na 8 naleśników): 1 średnia cukinia lub więcej* szklanka mąki 2 jajka 1 cebulka dymka ze szczypiorem 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku łyżka sezamu – opcjonalnie łyżka soli Do podania: sos sojowy sos słodko-pikantny lub inny ulubiony(...)sojowy, olej, pieprz do smaku oraz sezam jeśli używamy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta – powinno mieć konsystencję śmietanki kremówki. Do ciasta dodajemy odciśniętą cukinię oraz dymkę ze szczypiorkiem, mieszamy delikatnie do połączenia. Rozgrzewamy patelnię teflonową – ważne aby miała idealną powierzchnię, bez zarysowań, aby naleśniki idealnie
Smaczna Stronamnie skrzydło z indyka i kawałek wołowiny) 1 cebula marchewka z rosołu 1 surowe jajko sól, pieprz 1/3 szklanki rosołu Naleśniki: 2 jajka 1 czubata szklanka mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Panierka: 1 jajko odrobina mleka bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Zrobić farsz: Mięso, marchewkę z rosołu
Kuchnia domowa Aniwylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go (rabarbar również
Quinoa Raz!