naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:90/328)

Morszczuk smażony w cieście na zielono 128

dodajemy mleko ( ok. 150 ml ), posiekaną drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje ( wiadomo :) )surówka z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) a gdy kapusta ukiszona jest własnoręcznie to już

Smaki Ewy
Naleśniki o smaku sernika brzoskwiniowego 137

posmakiem i wypełnione po brzegi słodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:( 6 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie )  – 1 szkl* woda gazowana – 3/4 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* soczyste brzoskwinie

Ostra na Słodko
Naleśniki z kremowym musem jagodowym 105

Naleśniki z kremowym musem jagodowym Deserowe naleśniczki ze śmietanką, serkiem mascarpone i jagodami. Słodko, kolorowo i przepysznie! Łatwy do przygotowania deser, który z pewnością zasmakuje każdemu. Polecam     Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) + olej do smażenia Mus jagodowy: 150g śmietanki kremówki 30-36% 150g serka mascarpone(...)masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Naleśnika smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę *** *** Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Z podanych składników wychodzi około 6-8 naleśników ( w zależności od wielkości patelni). Naleśniki odkładamy

Blog z Apetytem
Naturalna Spiżarnia - Współpraca :) 197

Naturalnej Spiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową  (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę owocową Mąka orkiszowa Pierwszy raz będę miała styczność z mąką orkiszową, dlatego też bardzo chciałam ją dostać :) Mąka taka jest nieco droższa od typowej mąki(...)idealnych proporcjach. W składzie znajdziemy tylko migdały i wcześniej wspomnianą sól, dokładnie sól morską. Podsumowując - pychotka! Idealne do różnych słodkości, typu gofry, naleśniki, placuszki, ale także do owsianki, jogurtu czy po prostu wyjadania ze słoiczka :)  Olej kokosowy  W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię

Zdrowie na języku :P
Łososiowe śniadanie 118

cały talerz naleśników, a naleśniki syte zjadłam 3 i podziękowałam, mieliśmy jeszcze na kolację. Przepisu na naleśniki nie podaję, ponieważ każdy ma swoje ulubione ciasto, swoje proporcje. Jeden smaży na suchej patelni, inni nacierają papierkiem zwilżonym olejem dno patelni. Jedni mają specjalne patelnie inni tak jak ja zwykłe dwie małe teflonowe patelnie. Polecam do tego przepisu użyć

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Krokiety w panierce z suszonymi grzybami 99

15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody  Ciasto na naleśniki ok. 2 szklanki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka  ok.1 szklanka wody może być gazowana 2 jajka 50 ml. oleju sól Farsz 600/700 gramów kapusty kiszonej 10/15 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula łyżka masła sól pieprz Składniki

Andzia Pichci
Naleśniki idealne - Lubella! 260

dżem malinowy z dodatkiem kopru włoskiego. Przepis dodaje do naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy! Składniki na 10 naleśników: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody  2 jajka szczypta soli 30 ml oleju ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę(...)olej i mąkę. Ucieramy do powstania  jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię.  Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko z obu stron.  Naleśniki serwujemy z ulubionym dżemem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz . Jest

Życie zaczyna się w kuchni
Orkiszowe naleśniki z duszonymi owocami i lodami 128

się wiosną i latem. Tradycyjne naleśniki podane z duszonymi morelami, truskawkami i rabarbarem. Prosto i smacznie, polecam :) naleśniki 8 sztuk: 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki przecieru ze skórek pomarańczy szczypta soli duszone owoce: łodyga rabarbaru 7-8 moreli szklanka truskawek łyżeczka

Mienta blog
Naleśniki z twarożkiem 142

pół kg mąki pszennej  * jajko * szklanka mleka  * dwie szklanki wody mineralnej gazowanej  * łyżka oleju * szczypta soli  Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu . Z tej porcji wyszło około 20 naleśników. Twarożek : * pół kostki twarogu półtłustego  * żółtko   * cukier  * cukier waniliowy   * duża łyżka

Magiczne Życie Marty
Naleśniki pod bezową pierzynką 156

mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu(...)Beza 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyka mąki ziemniaczanej  Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, stale miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać Naleśniki smarować serem i zawijać w ruloniki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wlać ubitą pianę i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż piana zrobi się rumiana. naleśniki

O kuchni z uczuciem
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybkami mun 139

Składniki na naleśniki : 13-15 łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1-2 jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części(...)potem ugotować wg wskazówek na opakowaniu tj. ok.20 min Pokrojoną cebulę przesmażyć razem z osuszonymi, ugotowanymi grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można podawać do czerwonego barszczu. Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć

Proste Potrawy
Naleśniki z mascarpone i musem truskawkowym 113

Dzisiaj coś dla łasuchów. Naleśniki na słodko, może na deser, a może słodki obiad. Naleśniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka wody 500 g mąki 3 łyżki cukru 1 jajko olej do smażenia Nadzienie: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietanexu 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mus: 1 kg truskawek(...)składniki. Wszystko razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanexu, połączyć z serkiem. Truskawki zblendować z cukrem. Przestudzone naleśniki nadziewać kremem i oblewać musem. Smacznego

Praktyczna pl
Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych 128

obie papryki, sól, pieprz i mąkę. Mąki dodajemy tyle, żeby ciasto które robimy było o konsystencji takiej jak na naleśniki. 2. Płatki kukurydziane dajemy do foliowego woreczka i zgniatamy wałkiem, możemy też w rękach. 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. 4. Każdego kotleta maczamy z obu stron w cieście, następnie w płatkach (najlepiej wysypanych na większym talerzu). Smażymy

kruche babeczki
Ryba w cieście naleśnikowym 150

dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki.Filety z ryby pokroić na kawałki , obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym .Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniczku

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z soczyście zielonym farszem 114

wiejskiego Ząbek czosnku Oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mięta Naleśniki Jajka roztrzepać z wodą, dodać mąkę i połączyć dokładnie Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju Farsz W garnku na odrobinie oleju podsmażyć posiekany ząbek czosnku Po chwili dodać szpinak, podlać wodą i dusić kilka minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zmięknie, przyprawić oregano i gałką(...)czasie zalać groszek wrzątkiem i gotować około 5 minut Odłożyć około 1/4 groszku, resztę zmiksować ze szpinakiem i serkiem wiejskim Dodać resztę groszku, przyprawy i wymieszać Farszem wypełniać usmażone naleśniki

HealthyCreations
Naleśniki z wiśniami 117

dodajemy cukier lub inne słodzidło (ilość według własnego upodobania) i dalej gotujemy, często mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli(...)wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 186

wspaniałą alternatywą na wypełnienie tej pustki jest przygotowanie właśnie takich naleśników orkiszowych z warzywnym, czyli neutralnym farszem... Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie:      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli(...)wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię

Dieta Rozdzielna i Zdrowie