naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:96/328)

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 167

razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko do posmarowania bułek czarny i biały sezam Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM 203

łyżki oleju 100g.startego sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego   Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~ przyprawa do kurczaka sól pieprz olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę,odstawić na 15min. Naleśniki smażyć na złoty kolor   Farsz-Mięso pokroić .Dodać przyprawy ,odstawić na 30min.w chłodne miejsce. Cebulę obrać,pokroić w talarki,zrumienić na oleju.Doda

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami 139

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie naleśniki z pieczarkami okraszone jogurtowym sosem czosnkowym. Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła(...)kilka plasterków żółtego sera Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy: - 1 mały jogurt grecki - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - szczyptę soli i pieprzu do smaku 1. Na początku przygotowujemy naleśniki, wg przepisu, który znajdziecie tutaj . 2. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, pozbywamy się ogonków i kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Od razu należy oprószyć

Bez Cebuli
Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 165

też dodajemy. Jeśli chcemy to możemy dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Liście buraka, które nam zostały miksujemy razem z czosnkiem i odrobiną oleju na pesto. Z mąki i wody robimy gęste, lejące się ciasto i smażymy naleśniki. Smarujemy je pesto i składamy w ulubiony sposób. Ja złożyłem w trójkąt. Porzeczki i agrest wrzucamy do wody, gotujemy, dosładzamy cukrem wedle

Kryzysowa Książka Kucharska
KROKIETY Z MIĘSEM 235

dodajemy do farszu. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy.  Na naleśniki kładziemy porcję mięsa, rozsmarowujemy i zwijamy. Każdy naleśnik tniemy na kawałki, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż będą przypieczone na złoto. Podajemy ciepłe z barszczem czerwonym. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 161

jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu.  Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

Codziennik Kuchenny
Krokiety na słodko 224

łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem we wiórkach kokosowych

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z maślanki z dodatkiem borówek 130

produktem który bardzo polubiłam a wcześniej nie wzięłabym go do ust, dlatego dziś mam dla Was  przepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja     2 szklanki mąki     2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron     borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju

Cukier&Puder
Pasta tahini 192

niejadalny. Gdy w powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka

Taste Of My Day
Bananowe placuszki 133

cytryny. Dodać jajko i jogurt naturalny – wymieszać. Następnie dodać połączone suche składniki. Mieszamy, aby powstała nam jednolita masa. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron (ja użyłam w tym celu patelni do naleśników, którą smarowałam tłuszczem za pomocą pędzla).  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 148

Uwielbiam wiosnę i swój balkonowy ogródek :) Może wspomnę o nim w kolejnym poście. Zostawiam Was z naleśnikami i uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka  3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny

Kuchnia w opałach
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 180

łyżka kwaśniej śmietany2 łyżki oleju + olej do smażeniafarsz400 g świeżego szpinaku300 g liści młodej botwiny200 g fetypieprz Kamis do smaku 1 kulka mozzarelli1- 2 garście startego żółtedo serasłodka papryka do posypaniaolej do smażeniaDokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście(...)zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać

Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziano - waniliowe 219

gust, a naleśniki zje zawsze - każde i każdą ilość. Dlatego smażę, czasem codziennie, czasem ze 100 ml mleka, byle zjadła ;-) Te szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo(...)minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami

Czary - gary w kuchni
Kurczak marynowany w sosie arachidowym 188

gustu przypadła mi także buteleczka w której firma Oleofarm zamknęła arachidowe "złoto". Jestem pod wielkim urokiem oleju arachidowego i chyba na zawsze zagości on w mojej kuchni. Pachnie przecudnie, wspaniale aromatyzuje mięso, nadaje się również do deserów, ciast, naleśników a także do przeróżnego rodzaju potraw na zimno. Serdecznie zapraszam i z najczystszym sumieniem polecam produkty z bogatej linii firmy(...)Oleofarm.  Kurczaka podałam z mizerią i młodymi ziemniaczkami- pyszota;)  Składniki: 0,7 kg piersi z kurczaka  5 łyżek oleju arachidowego tłoczonego na zimno firmy Oleofarm  szczypta soli  szczypta pieprzu  3 ząbki czosnku  2 łyżeczki imbiru  3 łyżeczki słodkiej papryki Ponadto: oliwa z oliwek do smażenia pół kubeczka śmietany 18% pół kubeczka wody

Krakowskie smaki Ani
Idealne naleśniki bezglutenowe 205

skrobi ziemniaczanej 50 ml mleka 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 20 ml oleju rzepakowego Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać. Przed nalaniem ciasta na patelnię

Ze smakiem bez glutenu
BLINY GRYCZANE Z KAWIOREM I ŁOSOSIEM 224

miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość. ROZGRZEJ PATELNIĘ , spryskaj olejem, bliny nie powinny "tonąć" w tłuszczu, Wystarczy trochę oleju na dnie. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z dwóch

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki kakaowe z bananami 213

łyżka kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego Dodatkowo: 3 banany 3 łyżki kremu czekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać

kolorowotorcikowo
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 169

niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orkiszowe naleśniki 255

farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać(...)czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku

Jaglusia
NALEŠNIKI ZE SMAŻONYMI BANANAMI 209

ąki 2 jajka 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cukru pudru 1 szkl.mleka szczypta soli olej do smażenia nalesników 1 łyżka masła do zapiekania   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 6 bananów 10dag.masła 1 szkl.cukru pudru odrobina  rumu lub aromat rumowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~   Przygotowujemy ciast na naleśniki.Wszystkie składniki ze sobą miksujemy.Odstawiamy.Przygotowujemy farsz :banany obieramy ze skórki,obsmażamy na maśle na malutkim

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
" PASZTECIKI " PO MYŚLIWSKU 240

Fantastyczne , proste danie , które możemy podać jako przystawkę , na śniadanie , kolację lub obiad.  Ciasto na naleśniki : ************************** 20 dag. mąki pszennej 1 szkla. wody 1 szkl.mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy sól 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0.5 łyżeczki przyprawy myśliwskiej  olej do smażenia Farsz : ************************ 25 dag.małych pieczarek 2 cebule sól i pieprz pół łyżeczki zmielonego jałowca oliwa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki po chłopsku z sosem camembert 253

niewielkiej ilości oleju .  W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke cebulę I podsmażamy na oleju.Do ziemniaków dodajemy cebulkę z tłuszczem, ok 50 ml śmietany I pieprz. Wszystko dusimy. Gotowe. :)  Na naleśnik dajemy ok 1,5 łyżki ziemniaków. Składamy w kopertę. ( Najpierw prawa strona, pózniej lewa strona, dół I góra- I gotowe. ) Naleśniki układamy do naczynia żaroodpornego

Smaki Edyty