jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki, bo trzeba dać jej tyle by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Każdy kawałek kurczaka obtaczałam w cieście naleśnikowym a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane(...)rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości nuggetsom. Smażyłam w głębokim oleju do uzyskania mocno złotego koloru. Podawałam z sosem czosnkowym tutaj sos i ketchupem. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąNaleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm. Składniki na 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą) 150 ml mleka 100 ml puree z dynii 50 ml gazowanej wody minaralnej szczypta soli 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 jajka masło ghee/ olej do smażenia Składniki na nałożenie: 2-3 jabłka(...)zmniękną, około 5-10 minut patelnię naleśnikową posmarować pędzlem umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czyli pyszne naleśniki w ulepszonej formule! Kochamy naleśniki! U nas naleśniki tylko na niedzielny poranek.:) Ten zwyczaj, pomógł mi bardzo w dopracowaniu ich formuły. W końcu są takie jak marzyłam od dawna! Jaśniutkie, elastyczne, i dalej bezglutenowe, bezmleczne i przepysznie bajeczne! To nowe udoskonalane w cytrynowe orzeźwienie! Składniki: 1 łyżeczka "Egg free" zamiennika jajka(...)dlatego łatwiej jest nam kontrolować jej konsystencje, dodając ją jako pierwszą. Następnie dodajemy, cukier waniliowy, sól i pół łyżki oleju. Mocno miksujemy trzepaczką, aby masa była jednolita i lejąca. Patelnię smarujemy lekko oliwą na ręczniku papierowym i smażymy naleśniki rozpoczynając od rozlania chochli masy na środek patelni i rozlewając na cienką masę po całości. Smażymy z obu stron
Lajtkraft food intolerancełyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy do smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej chyba wziąć ręczny blender. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż na małym ogniu . U mnie najlepiej się sprawdza duża patelnia
PaleoSMAKpodanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany 36% szczypta kolendry szczypta tymianku kilka kropel oleju sezamowego Sos porowy: 20 g pora garść posiekanego(...)grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz: 1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski. 3. Grillować warzywa na patelni grillowej na odrobinie oleju sezamowego, bądź podsmażyć
KreatywnePinyWykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować z polową ilości mleka. Następnie dodać pozostałą ilość mleka, mąkę, jajka i olej. Składniki wymieszać mikserem i doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki z obydwu stron na suchej rozgrzanej patelni. 2. Farsz: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około
Szalona Kuchnia Ewelinyoregano, sól i pieprz - roztrzepujemy widelcem. 5. Dodajemy wędlinę i cebulę - mieszamy. 6. Na patelni rozgrzewamy olej. 7. Wlewamy na patelnię kilka łyżek jajek i rozprowadzamy na niej jak ciasto na naleśniki. 8. Gdy wierzch lekko się zetnie, zwijamy omlet w rulon i przesuwamy na bok patelni
Prosto z Kotłachrupiące takie właśnie będą wasze naleśniki, jeżeli skorzystacie z mojej receptury. Składniki na 10-12 naleśników: 250 ml ZIMNE MLEKO 3,2% od Robico 200 ml gazowanej wody 50 g oleju roślinnego + odrobina do smażenia 2 jajka 200 g mąki pszennej Szczypta soli Przygotowanie: Do miski dodaj najpierw
kuron.com.plProste placki z ugotowanych ziemniaków, smażone na oleju. Polecam podawać z jogurtem greckim, natką pietruszki i ulubionymi kiełkami. Mogą też stanowić dodatek do obiadu do dań
Bullioulubione dodatki, jednak użyte przeze mnie składniki idealnie do siebie pasują. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku, ukazującego sposób przygotowania tortilli // Składniki: Naleśniki: 350 g mąki (u mnie orkiszowa) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki oleju kurkuma, sól 500 – 600 ml wody Dodatkowo: mięso + olej lub oliwa, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, curry, słodka papryka, czosnek granulowany
Via Gustomusztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika) i wycięłam 4 kółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje: a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki
Kto ugości moich gości?gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj nie mam żadnego przepisu tylko pomysł na wykorzystanie domowej fety która robiłam tydzień temu. Do tego aromatyczna oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki :* kostka domowej fety* szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie :Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać
Magiczne Życie MartySkładniki (na 8 naleśników- 4 porcje) - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - szczypta soli, - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - 1 jabłko (ok. 200g), - 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g), - cynamon. Sposób przygotowania(...)jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy olej rzepakowy, mąkę, cukier puder, cynamon i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. 4. Starte jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Naleśniki posypujemy uprażonymi płatkami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: NALEŚNIKI:mleko 3,2% 350 ml, woda gazowana 150 ml, jajka 2 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag NADZIENIE:szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa(...)szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minutprzed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśnikówświeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem na 1 minutęodcisnąć z wody i posiekać
W Mojej Kuchni Lubię