Składniki: jajka 2 sztuki "L", mąka tortowa 4 szklanki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, mleko 3/4 litra, woda gazowana 1,5 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki twaróg śmietankowy 70 dag, śmietana gęsta 18% 200 gram, rodzynki 100 gram sparzone, cukier puder 3 łyżki, cukier puder do posypania - ile potrzeba Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, sól, kurkumę, wbić jajka, wlać olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko (jeśli trzeba to mleka dolać tyle, aby ciasto było dość lejące), rózgą do... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...