lubiłaby zjeść dobrej, wypełnionej wieloma dodatkami kanapki. Ale jedzone codziennie nudzą się (nic dziwnego!). Sama mam czasem ochotę zakrzyknąć: "Śmierć kanapkom!"i stworzyć śniadaniową opozycję antykanapkową smażąc na śniadanie naleśniki, placuszki, robiąc gofry czy gotując owsianki. Jednak gdy dopada mnie choroba lub niedoczas kanapki wracają do łask ;) Kanapka zainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem(...)ulubione bułki puszka tuńczyka świeżo zmielony pieprz sałata np. endywia korniszony czerwona cebula masło/majonez Sposób przygotowania: 1. Pieczywo smarujemy masłem (pomijamy jeśli mam tuńczyka w oleju) 2. Wykładamy odsączonego z zalewy tuńczyka na pieczywo i mielimy pieprz. 3. Układamy mini korniszony i krążki czerwonej cebuli. 4. Dodajemy majonez (jeśli lubimy), sałatę i przykrywamy drugą częścią pieczywa i jemy! Smacznego
U Fiolkipoczątku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie(...)Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1 opakowanie (80 g) tempury (użyłam Skworcu) * około pół szklanki wody (w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać) * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Tempurę wymieszać z wodą (do miski wsypałam tempurę i stopniowo dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji
Zrób to smacznieprzygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru 2017-05-05 18:53:17 Oceń(...)przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Składniki 200 g suszonych daktyli mleko roślinne niesłodzone - u mnie kokosowe, 1 szklanka (możesz potrzebować mniej lub więcej) szczypta soli 1 łyżeczka olej kokosowego Przygotowanie Daktyle namocz w bardzo gorącej wodzie i odstaw na pół godziny, żeby zmiękły. Następnie dokładnie odsącz. Wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego (mleko wlewaj stopniowo podczas blendowania
Powiedz dietom nieziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie(...)żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy plasterki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z paprykarzem. Możecie również do ziemniaków zrobić jakiś fajny sos, który lubicie. My podaliśmy do nich sos jogurtowo - czosnkowy z miętą oraz tajski słodki sos chili. Polecamy
vegetaniekefirowe naleśniki natknęłam się u Ivony . Lekko zmodyfikowane, szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe. Miałam w planach kilka porwać nad wodę, ale nie mogłam się im oprzeć. Postawiłam na dżem jako dodatek do nich, ale sądzę, że równie dobrze spisze się biały ser lub serek waniliowy, a jeszcze jak dodamy garść świeżych owoców, pycha! Składniki(...)szklanki mąki 2 jajka 4 łyżki cukru 400 ml kefiru naturalnego szczypta soli 4 łyżki oleju dżem Sposób przygotowania Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mąkę, kefir, szczyptę soli, olej, wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron ok 1 min. Podać z ulubionym dżemem lub z białym serem. Smacznego
pink envelopenaleśniki będą bardziej miękkie. Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji(...)podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenieglutenu), aromat: wanilina. Nie ma tu więc soli, cukru, żadnych konserwantów ani glutaminianów. Produkt prawie w całości zrobiony jest z prażonych orzeszków arachidowych (a nie z wytłoczyn po produkcji oleju arachidowego jak to bywa w masłach gorszej jakości), będących źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu) oraz witaminy B3 (niacyny). Ponadto charakteryzują się dużą zawartością(...)wersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek
Kto ugości moich gości?Nigdy nie pytajcie dzieci co chcą zjeść na kolację, jeżeli macie ochotę odpocząć Wczoraj naleśniki, dzisiaj oponki twarogowe… Pewnie każdy ma jakiś swój ulubiony przepis oponki- ja przedstawię Wam swój. Oponki robią się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Są mięciutkie, puszyste i na drugi dzień smakują tak samo wyśmienicie. Polecam Składniki: – 360g twarogu półtłustego drobno mielonego(...)tortowa) – cukier wg smaku (u mnie około 40g) – 120g śmietany 18% – 1 jajko – 1 łyżka sody oczyszczonej – ekstrakt wanilii wg smaku Około 1 litr oleju do smażenia (u mnie rzepakowy) Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, ekstraktem z wanilii i śmietaną, dodać mąkę przesianą razem z sodą, wymieszać dokładnie i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć
Smaki Arminekaroten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które powoduje pogorszenie lub utratę wzroku u osób starszych. Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki. Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką(...)twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM (3-4 porcje) Składniki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 300 g obranego miąższu z dyni 1 średnia marchewka 1 mały korzeń pietruszki 200 ml wody 1/2 łyżeczki mielonej
W kuchni Karmel-itkiMąka kokosowa określana jest jako produkt uboczny wytwarzania z kokosa mleczka kokosowego i oleju. Produkt uboczny ale pełnowartościowy ,którym można zastąpić mąkę pszenną. Zawiera 10 x więcej błonnika niż mąka pszenna, nie zawiera glutenu i polecana szczególnie dla osób uczulonych na ten składnik. Największym jednak jej dobrodziejstwem jest duża zawartość błonnika. Błonnik jest nieocenionym składnikiem dla naszego organizmu. To coś(...)rodzaju miotełki ,która sprząta nasze jelita z wszystkiego co niepotrzebne i szkodliwe. Mąkę kokosową można używać tak samo jak inne mąki zbożowe do ciast, naleśników czy zagęszczania potraw. Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, zaleca się również zjadanie jej na surowo, jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych, kulki z mąką kokosową Należy jednak pamiętać, że mąka
gotuj ze mnąSezonowe pierogi z jagodami i kefirem. Dodałam go do ciasta zamiast mąki. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem
wesoła kuchniaRyżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery FajeryNie macie w domu mleka a chcecie zrobić naleśniki? Może macie kefir lub maślankę? Jeśli tak to super! Przeczytajcie co potrzebujecie do zrobienia, pysznych, miękkich naleśników
CookYourselfNaleśniki z ciasta z dodatkiem szpinaku nadziewane delikatnym serkiem z dużą ilością wyrazistego czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz dania
Szalona Kuchnia EwelinyPANCAKES na mleku z jagodami i truskawkami polane miodem. Na zimowe popołudnie w sam raz. Mój synek je uwielbia ;) Składniki: 1,5 szklanki
Fiołkowe TalerzeSyrniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Można podawać je z dżemem,cukrem pudrem, śmietaną bądź owocami. W smaku przypominają naleśniki z serem. Łatwe,szybkie, delikatne i bardzo smaczne. Składniki: 500 g białego półtłustego twarogu 2 jajka 2 łyżki cukru 100 g mąki tj ok 4 czubate łyżki cukier puder do posypania Ser wyłożyć do miseczki,rozgnieść(...)końcu dodać mąkę , ponownie wymieszać. Z powstałej masy formujemy placuszki. Dużą łyżką nabieramy masę, delikatnie obsypujemy mąką formując placuszki.Gotowe kładziemy na deskę obsypaną mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na rumiano. Posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarnesię ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać ja do wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki(...)łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mąki z żółtego grochu (u mnie od Pro-BIO ) 1 jajko L sól do smaku pieprz do smaku dowolny olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. W jednej miseczce mieszamy obie mąki. Do drugiej wbijamy całe jajko, doprawiamy solą i pieprze (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety
Słodkie okruszkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się(...)też cienki makaron lub ryż. Z tego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem. (12 sztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy
Di gotujeMiały być naleśniki nadziane farszem z twarogu i jabłek, wyszły placki. Ale wcale nie żałuję bo placki są super smaczne i znikają momentalnie. Szybko zrobione, szybko zjedzone! :-) Placki z twarogiem i jabłkami PLACKI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI Na około 12 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 jaja 1 szklanka mleka szczypta soli(...)cukier wanilinowy (16g) 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 1 kopiasta łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki wody olej do smażenia Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jaja miksujemy z mlekiem, cukrem wanilinowym
peggiwkuchnigłowy Niedzielny, powolny poranek, jedyny czas w tygodniu na wyśmienite naleśniki. Nie pamiętam już ile razy zmieniałam przepis, i w dalszym ciągu robię naleśniki inaczej niż poprzednio. Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji(...)łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego 2-3 szklanki wody gazowanej(małe bąbelki) powidła śliwkowe wg uznania olej kokosowy W misce do wody gazowanej dosypujemy mąkę w małych ilościach, ciągle mieszając. Dodajemy wymieszane jajko w proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju
Lajtkraft food intolerancedodać do kaszy Dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny Zmiksować na gładka masę Dodać bakalie i wymieszać Smażyć na patelni do beztłuszczowego smażenia (użyłam patelni do naleśników, patelnię taką możesz nabyć np. tu www. sklep.dajar.pl ) na bardzo małym ogniu 5 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, obrócić na drugą stronę przy pomocy talerza(...)drugą stronę) i smażyć jeszcze 15 minut. Ostudzić Przełożyć do formy na tartę Krem Składniki: 500 ml mleka sojowego 4 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło, choć olej daje świetny kokosowy aromat) 10 g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki miodu (syropu) owoce do dekoracji Przygotowanie: 400 ml mleka
pyszne zdrowościcebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe(...)alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia, czy chociażby przesmażania niektórych produktów w znacznej mierze ogranicza menu, dlatego będę
Codzienne Gotowaniezdrowym i smacznym pomysłem na słodkie śniadania i nie tylko :) Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mąki migdałowej 100 ml mleka roślinnego/krowiego Dodatki: mrożone(...)miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :PWłaściwie to już mamy lato, jest pięknie, ciepło i plenerowo. W każdym zielonym warszawskim zakątku wylegują się zakochańce, dzieciaki, panie i panowie przy czym zajadają jakieś
pieprzny smaczekDzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”. Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie. Z
Na słodko lub wytrawnieMoja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie. Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem. Nienawidzi za to pieczarek. Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście(...)nawet kluski z serem. Za to chłopakom smakowało w całości. Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę
Sto kolorów kuchni