Prosto, szybko i smacznie. Tak lubię. Dziś na obiad, jutro na kolację. A może śniadanie? Lekkie placki to dobry pomysł na każdy posiłek. 2 porcje: 1
KucharzycaNo to zaczynamy od jednego z ważniejszych posiłków dnia - obiadu. Żeby nie było tradycyjnie, po polsku (schabowy z ziemniakami), spróbujmy czegoś innego. Co powiecie na krokiety
Związek na patelnimiałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta została zamrożona i czeka na swój czas ;) składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 cebula pokrojona w kostkę 1 świeża czerwona lub zielona papryka puszka(...)czarny pieprz natka pietruszki do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry wołowiny. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę
Stare GaryNaleśniki o smaku pizzy Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym oraz zapiekane z żółtym serem to ciekawy pomysł na obiad lub kolację
Blog z ApetytemPyszyste, słodkie, owocowe placuszki na drożdżach, smażone na patelni - na rodzinne weekendowe śniadanie. Składniki: 10 g świeżych drożdzy 3/4 szklanki mąki + łyżka, 1/4 szklanki cukru
Lena GotujePyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z
VioletoweKucharzeniePomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym. Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne
UgotowaćNa weekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek. Gofry to zawsze dobra opcja :) Tym razem, bez laktozy, na mleku roślinnym. Podane ze wszystkim na co mieliśmy ochotę
Mienta blogNa pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka
kruche babeczkiRok minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225
Kucharzycaosobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne(...)spróbujcie! (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków ) 2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 160-170 ml gorącej wody (**) Opcjonalnie: ulubione zioła W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać olej. Całość wyrabiać za pomocą dłoni
Di gotujeDzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam
Magiczne Życie MartyPlacuszki są przepyszne i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Przyznam, że szybko znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale zimne - też są smaczne. Polecam! (około 32 sztuki
Di gotujeNaleśniki są daniem, które można zrobić w dowolny sposób, na słodko, słono, ostro. Każdy może wrzucić co chce a i tak zawsze wyjdą pyszne. Ciasto naleśnikowe
Idę coś wszamaćJestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą. Składniki: 4 łyżki
Truskawkowa Fiestaierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :) Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników. Składniki: Farsz(...)garści suszonych borowików, 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka lubczyku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku, olej do smażenia . Ciasto (na ok. 40 pierogów): 550 g mąki pszennej, 250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej), 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
SzczyptaSmaQhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne krokiety z makaronu canalloni - to idealna oraz prosta alternatywa dla tych naleśnikowych. Robiłam z różnymi
Di gotujeBardzo dobre danie, idealne na imprezy, przyjęcia urodzinowe. krewetki są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Bardzo się z tego cieszę, ponieważ ja je uwielbiam Naleśniki
Kuchnia PokoleńŚrodek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może
Słodkie Przyjemnościdzieci. Po otwarciu słoiczka poczułam intensywny lekko mdlący zapach (zapewnie wspomnianą wanilinę), ale już po chwili zamienił się on we wspaniały zapach chałwy. Na wierzchu zebrał się olej (co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym), który trzeba było wymieszać łyżeczką ze znajdująca się poniżej pastą sezamową. Po wymieszniu całość wyglądem przypomina po prostu chałwę w słoiczku, tylko o ciemniejszej barwie(...)neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło
Kto ugości moich gości?wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki.Kombinuję przeważnie ze składników , które mam pod ręką , w kuchennych szafkach czy też lodówce.Dziś mama dla Was kolejne racuszki z kaszy – tym razem z kaszy kukurydzianej , z której bardzo często przyrządzam również smażoną polentę.Dodatek rodzynek , miodu i cukru z prawdziwą wanilią sprawia , że nie tylko smakują rewelacyjnie(...)pachną wyjątkowo pięknie! SKŁADNIKI :** kasza kukurydziana – 1 szkl**mleko – 3 szkl** miód – 1 łyżeczka** mąka ziemniaczana – 6 łyżek** duże jajko – 1 szt** cukier waniliowy – 3 łyżki** rodzynki – 100 g** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kaszę kukurydzianą lekko zwilżamy odrobiną wody.Mleko zagotowujemy.Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę , odrobinę solimy.Gotujemy ok. 8-10 minut cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.Do
Ostra na SłodkoU mnie ostatnio na szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak
Kulinarne przygody Gatityosoby która nie lubiłaby słynnej Nutelli . U nas w domu jest zjadana z prędkością światła :) Smarujemy nią tosty, naleśniki lub po prostu pożeramy ją łyżką. Od pewnego czasu robię taki krem czekoladowy sama! A masło orzechowe? U nas trochę mniej popularne niż w USA ale jest tak samo pyszne jak czekoladowe. Pokaże Wam niebawem co można z niego(...)ziemnych oraz małe ilości tłuszczów trans. Przygotowując je w domu mamy zdrowe, 100% kremowe masło orzechowe. Masło orzechoweSkładniki: 400 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych 1 łyżka cukru 10 g oleju słonecznikowego Jeśli nie mamy uprażonych orzeszków, po prostu wkładamy je do piekarnika 200 st.C na 8-10 min. Cukier miele w blenderze na cukier puder. Dodaje orzeszki i miksuję
Olikowa kuchniazapomniałam o nim oczywiście i odkryłam po tygdniu, a ono nadał było super. Składniki na średniej wielkości keksówkę (w tornownicy o śrenidcy 26 cm też nie będzie płaskie jak naleśnik) 1 duzy jogurt naturalny 400 g (u mnie migdałowy) 50 g cukru (jeżeli lubicie słodkie ciasta to oczywiście dodaj więcej cukru) około 200 g gorzkiej czekolady, z czego 100 rozpuścisz(...)rozpusta łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia około 300 g mąki pszennej (od biedy owsianej, ale ciasto może mniej wyrosnąć i być cięższe) szczypta soli około 100 ml oleju roślinnego (u mnie kokosowy) Przygotowanie: W kąpieli wosnej rozpuść 100 g czekolady, cukier i olej. W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj
greenscarfzamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki(...)ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy, kroimy
Kuchnia MagdaLenyzamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki(...)ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy, kroimy
Kuchnia MagdaLenysprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Dajemy mu zwiększyć objętość o 1,5-2 razy(...)metalową łyżkę (wystarczy taka do zupy) i kubek z wrzątkiem. Zagrzana i mokra łyżka pozwoli ciastu lepiej się od siebie odklejać. Na dosyć głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej. Im go więcej, tym racuchy będą wyżej rosły i równiej się smażyły. Trzycentymetrowa warstwa oleju byłaby idealna. I teraz najważniejsze – olej do pierwszych racuchów powinien być rozgrzany dosyć mocno – sprawdźcie
Karo in the Kitchen