miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta została zamrożona i czeka na swój czas ;) składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 cebula pokrojona w kostkę 1 świeża czerwona lub zielona papryka puszka(...)czarny pieprz natka pietruszki do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry wołowiny. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę
Stare GaryNaleśniki o smaku pizzy Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym oraz zapiekane z żółtym serem to ciekawy pomysł na obiad lub kolację
Blog z ApetytemPyszyste, słodkie, owocowe placuszki na drożdżach, smażone na patelni - na rodzinne weekendowe śniadanie. Składniki: 10 g świeżych drożdzy 3/4 szklanki mąki + łyżka, 1/4 szklanki cukru
Lena GotujePyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z
VioletoweKucharzeniePomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym. Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne
UgotowaćNa weekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek. Gofry to zawsze dobra opcja :) Tym razem, bez laktozy, na mleku roślinnym. Podane ze wszystkim na co mieliśmy ochotę
Mienta blogNa pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka
kruche babeczkiRok minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225
Kucharzycaosobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne(...)spróbujcie! (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków ) 2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 160-170 ml gorącej wody (**) Opcjonalnie: ulubione zioła W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać olej. Całość wyrabiać za pomocą dłoni
Di gotujeDzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam
Magiczne Życie MartyPlacuszki są przepyszne i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Przyznam, że szybko znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale zimne - też są smaczne. Polecam! (około 32 sztuki
Di gotujeNaleśniki są daniem, które można zrobić w dowolny sposób, na słodko, słono, ostro. Każdy może wrzucić co chce a i tak zawsze wyjdą pyszne. Ciasto naleśnikowe
Idę coś wszamaćJestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą. Składniki: 4 łyżki
Truskawkowa Fiestaierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :) Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników. Składniki: Farsz(...)garści suszonych borowików, 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka lubczyku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku, olej do smażenia . Ciasto (na ok. 40 pierogów): 550 g mąki pszennej, 250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej), 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
SzczyptaSmaQhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne krokiety z makaronu canalloni - to idealna oraz prosta alternatywa dla tych naleśnikowych. Robiłam z różnymi
Di gotuje