zapomniałam o nim oczywiście i odkryłam po tygdniu, a ono nadał było super. Składniki na średniej wielkości keksówkę (w tornownicy o śrenidcy 26 cm też nie będzie płaskie jak naleśnik) 1 duzy jogurt naturalny 400 g (u mnie migdałowy) 50 g cukru (jeżeli lubicie słodkie ciasta to oczywiście dodaj więcej cukru) około 200 g gorzkiej czekolady, z czego 100 rozpuścisz(...)rozpusta łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia około 300 g mąki pszennej (od biedy owsianej, ale ciasto może mniej wyrosnąć i być cięższe) szczypta soli około 100 ml oleju roślinnego (u mnie kokosowy) Przygotowanie: W kąpieli wosnej rozpuść 100 g czekolady, cukier i olej. W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj
greenscarfzamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki(...)ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy, kroimy
Kuchnia MagdaLenyzamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki(...)ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy, kroimy
Kuchnia MagdaLenysprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Dajemy mu zwiększyć objętość o 1,5-2 razy(...)metalową łyżkę (wystarczy taka do zupy) i kubek z wrzątkiem. Zagrzana i mokra łyżka pozwoli ciastu lepiej się od siebie odklejać. Na dosyć głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej. Im go więcej, tym racuchy będą wyżej rosły i równiej się smażyły. Trzycentymetrowa warstwa oleju byłaby idealna. I teraz najważniejsze – olej do pierwszych racuchów powinien być rozgrzany dosyć mocno – sprawdźcie
Karo in the KitchenDelikatne, puszyste placki na maślance z tartym cheddarem. Można jeść na ciepło lub zimno, z dipami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Z przepisu wychodzi ok. 20 placków
Zasmakuj KuchniKrokiety wiejskie Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym
Blog z ApetytemPyszne krokiety z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po brzegi pysznym farszem. Składniki: Składniki na farsz: średnia cebula 500g łopatki 1l wywaru warzywnego 100g
Pyry na Gazpyszne naleśniki według Michela Moran, które pochodzą z książki kucharskiej "Doradca smaku" (jakiś czas temu wygrałam ją w konkursie kulinarnym), z sosem pomarańczowo-cynamonowym - doskonała propozycja
słodki bratekBardzo dobre naleśniki, można je podawać z różnym nadzieniem. Zarówno mięsnym jak i warzywnym. Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę, sól, kurkumę, chilli drobno
Kuchnia PokoleńPrzepyszne naleśniczki, nikt nie pozna smaku szpinaku. Smakują inaczej jak zwykłe, ale są pyszne. Ja zrobiłam z mąki razowej, ale można zrobić z pszennej. To już
Kuchnia PokoleńŁaziły za mną 2 dni, aż wreszcie zrobiłam dziś na śniadanie, naleśniki ze zwykłym, waniliowym "twarożkiem". Przepis na naleśniki najlepszy z najlepszych podawałam już wieki temu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEW sobotni ranek smażę rosyjskie naleśniki (bliny na kefirze). Wyjątkowo nieegoistycznie, bo dla wszystkich domowników. rosyjskie naleśniki
tost z dżememJeszcze kilka ich w ogrodzie znalazłam. Jeszcze ciasto piwne po kurczaku zostało. Nic się zmarnować nie mogło, więc zjedliśmy dzisiaj na kolację pyszne kwiaty cukinii w
Magiczne Życie MartyNaleśniki z serem biały to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Zatem przypomnijmy sobie ich wspaniały smak i przyrządźmy je według tradycyjnego przepisu. Ciasto na naleśniki
NaleśnikiKto z nas nie lubi naleśników… A w połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na
Oryginalny smak