Wersja dania nieco spolszczona bo z dodatkiem cukinii. Zazwyczaj podaję z ryżem i w naleśnikach (zapieczonych z serem żółtym). Można jeść 2 dni pod rząd i nie powieje nudą kulinarną. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 5-6 pomidorów obranych ze skórki 3-4 czerwone papryki 1 cukinia papryka słodka i ostra w proszku sól
Qlinarnie i Qlinarniejogurt naturalny , wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (najlepiej przez sitko), mieszaj, aż masa będzie dosyć gęsta (trochę bardziej, niż na naleśniki). Wsyp 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wrzuć jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami jabłek i wlewaj je na patelnię tak, by uformować średniej wielkości
Gotowanie to kochaniełyżki majonezuSkładniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami. Dipy przygotować wg instrukcji na opakowaniach
Monia miesza i gotujemleka 3,2 % szczypta soli 180-200 gram mąki 1 łyżka kakao 3-4 łyżki oleju Ponadto: 4-5 bananów krem orzechowy 2-3 łyżki masła cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśniki układamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki
kgwjanczewoodciśniętej kiszonej kapusty 1 większa cebula 200 g mąki pszennej 150 ml wody 150 ml mleka 1 jajko L sól pieprz kminek (ja nie dałam) 1 łyżeczka masła olej lub masło do smażenia placków 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kapustę odcisnąć i posiekać, dodać do cebuli. Wlać wodę i dusić do jej odparowania(...)miksujemy, dodajemy mleko i mąkę, sól, pieprz oraz ewentualnie kmninek. Ma powstać ciasto takie jak na naleśniki tylko troszkę gęstsze. Więc jeśli będzie za rzadkie, możemy dodać jeszcze troszkę mąki. 4. Do ciasta wrzucamy kapustę i mieszamy łyżką. 5. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, łyżką nabieramy porcje ciasta i dajemy na patelnię formując placka. Smażymy z obu stron
kruche babeczkiPancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie. składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe
Smakowite Daniaoleju do przesmażenia Wykonanie Na wstępnie obieram cebulkę , czosnek i kroję w drobną kostkę , na rozgrzaną patelnie z olejem podsmażam cebulkę z czosnkiem , następnie przesmażoną cebulę i czosnek przekładam do miski , dodaję serek ziołowy i nasze wszystkie przyprawy i do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy . Kiedy mamy gotowy farsz , wykładamy na nasze usmażone wcześniej naleśniki
Mój Smakrozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto
Słodkie okruszkijajek sok z ½ cytryny świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane) Naleśniki: 100 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej (u mnie gryczana) szczypta soli 2 jajka 250 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej olej do smażenia lub masło klarowane Szparagi: Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw(...)cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka. Sos dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem. Naleśniki: W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni. Normal
Bon Appetit MałgorzatyZ przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów. Składniki Pieczarki 500g Ser żółty 200g Cebula 1 duża sztuka Pieprz do smaku Sól do smaku Bułka tarta do
Kulinarne PrzebojeZ przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów. Składniki Pieczarki 500g Ser żółty 200g Cebula 1 duża sztuka Pieprz do smaku Sól do smaku Bułka tarta do
Kulinarne PrzebojeNaleśniki z SOSEM CZEKOLADOWYM i orzechami to świetny sposób na szybki i łatwy pomysł na słodki obiad. Ciasto: ************************* 15 dag.mąki 2 jajka 1 žółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ************************************ 20 dag.zmielonych orzechów 5 dag.cukru pudru 6 dag.masła 1 łyżka mleka 5 dag.rodzynek 1łyżka skórki otartej z pomarańczy Sos: ************************************* 10 dag.czekolady
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifilety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz olej 4 ziemniaczki rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać(...)całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min). Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć w przygotwanej panierce, smarzyć na oleju do osiągnięcia pięknego złotego odciecia panierki. Podgotowane ziemniaczki, pokroić na ósemeczki. Umieścić z naczyniu żaroodpornym, wymieszać z oliwą, rozmarynem i tymiankiem. Piec ok 15 min w temperaturze 180-190 stopni
MarciochaKucharzydobrym składzie pasuje do wszystkiego DO WYPIEKÓW olej kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko(...)biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Wykonanie: Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt
Powiedz dietom niebardzo sycące. Składniki na porcję dla 4 osób: 8 usmażonych naleśników (np. z TEGO przepisu) farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 200 g passaty pomidorowej 1 mała puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 120 g) 1 cebula sól, pieprz ostra papryka odrobina oleju sos pomidorowy 1 puszka krojonych pomidorów wraz z dodatkiem bazylii(...)papryką chilli. W drugim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mielone mięso. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wlać passatę pomidorową. Masę wymieszać i gotować, aż do zgęstnienia farszu. Pod koniec dodać opłukaną czerwoną fasolkę i całość doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Naleśniki nadziać farszem, który można posypać odrobiną startego
Ugotować