Składniki 3/4 szkl. mleka kokosowego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 budyń waniliowy 80 g wiórków kokosowych
Kuchenne aromaty1 jajko ok 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiać. Do miski wlać mleko dodać mąkę jajko i sól. Wymieszać
cukrem pudrem posypaneCiasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2szkl.mąki 1 szkl.mleka 1szkl.wody przegotowanej 2 jajka sól olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą.Dodać powoli trzepiąc ciasto- mąkę,sól i z 1 łyżkę oleju.Upiec naleśniki. Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 250g.serka homogenizowanego 1 cukier waniliowy 3 łyżki (można mniej)cukru 1 żółtko truskawki zmiksowane ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Serek zmiksować z żółtkiem ,cukrem i cukrem waniliowym.Dodać zmiksowane truskawki.Wszystko utrzeć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: tortilla 1 opakowanie/pomidorowa, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml
W Mojej Kuchni Lubięcrepes 2,5 dl mąki gryczanej 40 g świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki
codojedzeniaSzybkie w wykonaniu twarogowe bułeczki, które nie zawierają żadnego masła, margaryny czy też oleju. Jeśli mamy więc w domu biały ser, który chcielibyśmy wykorzystać w trochę inny sposób, niż nadzienie do naleśników czy też dodatek do chleba, to koniecznie musimy wypróbować te smaczne bułeczki! SKŁADNIKI: (na 13 średnich bułeczek) - 400 gram twarogu półtłustego - 2,5 szklanki mąki pszennej
Wielopokoleniowoniezbędnym minimum gdy jest niedziela, sklepy z pieczywem zamknięte, a w szafce dogorywa pół kromko-tekturki wasa 3zboża. Naleśniki gryczane Składniki: (na 6sztuk) 1szklanka mleka 1,5 szklanki mąki gryczanej 1jajo szczypta soli szczypta cukru łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: 1. Połącz ze sobą "mokre" składniki mleko,jajko i olej. 2. Dodaj sól,cukier i mąkę. 3. Wymieszaj rózgą
Fiolka w kuchnifarszem pieczarkowo - szpinakowym. Rano dziecko jadło je z dżemem truskawkowym i zostały mi 4 sztuki suchych naleśników. Postanowiłam więc przygotować ten farsz i kolacja na ciepło gotowa. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 litra mleka 1 jajko mąka pszenna (ponad szklankę) szczypta soli olej Farsz 10 średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mrożonego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól
tojestpyszne.blogspot.cominnego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach. Nie pozostaje(...)nasypujemy mąki.Rozgrzewamy na patelnie oliwę. Kurczaczki obtaczamy w mące- otrzepujemy z nadmiaru. Maczamy w jajku i na koniec w bułce tartej z obu stron. Kładziemy na gorący olej- smażymy z obu stron na złoty kolor- po 2-3 min na każdą stronę.Usmażone układamy na ręcznikach papierowych , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Kurczaczki gotowe. :)Kurczaczki podajemy z dipem
Smaki Edytyszklanka mleka / 1 (250 ml) cup of milk 1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water 2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes 3 jajka / 3 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar szczypta soli / pinch of salt skórka z 1 cytryny(...)sugar 1 żółtko / 1 egg yolk 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy
Projekty ze smakiemNa codzień nie jemy zbyt dużo potraw przygotowanych z mąki owsianej, więc postanowiliśmy przygotować na śniadanie naleśniki owsiane z owocami. Naleśniki te są odrobinę inne w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem. Domowy barszcz czerwony: http://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/(...)masłem 5. Kapustę smażyć na maśle 6. Ugotować grzyby 7. Pokroić ugotowane grzyby 8. Do farszu dodać grzyby 9. Farsz wymieszać i doprawić 10. Zmiksować wszystkie składniki na naleśniki 11. Upiec naleśniki 12. Wyłożyć farsz i zwinąć naleśniki 13. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej Poprzedni 1 z 13 Następny Robicie krokiety na Wigilię
KuchniaWeDwoje.plkiszona kapusta z odpowiednimi przyprawami razem zmieszane. To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy przebywałam. Kapusta zebrana z pola, potem ukiszona, mleko skąd(...)mielona chili do smaku, 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, sól do smaku, ponadto: olej rzepakowy do smażenia, śmietana 18% lub jogurt grecki naturalny, świeży koperek. Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka
Moniki SmakołykiZainspirowany blogiem Szymona http://pimpmypancakes.blogspot.nl/ postanowiłem na dzisiejszy lunch przygotować sobie naleśniki. Miałem pod ręką pomarańcze, więc pomyślałem, że będzią idealnym uzupełnieniem tego dania. Składniki na ciasto: Półtora szklanki mąki Szklanka mleka Jajko 2 łyżki cukru łyżka oleju do smażenia szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą i cukrem, dodajemy jajko(...)mleka.Pomarańcz kroimy w plasterki, ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy do dekoracji.Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie
cookplwybaczcie, ja nie mam przepisu na naleśniki, nigdy nie miałam. Naleśniki nauczyła robić mnie mama. Wszystko na wyczucie. Tu chodzi przede wszystkim o konsystencję i smak. Obiecuję, że kiedyś zmierzę ile czego dodaje i dopiszę:) Zawsze daję mąkę pszenną, mleko, troszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku
Blondynka Gotujeciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, aby olej nie był zbyt gorący, bo nasze placuszki muszą mieć trochę czasu na przesmażenie się w środku, bo to nie są cieniutkie naleśniki, a grube racuchy
Walijskie Pichceniepyszne. NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (składniki na 5-6 naleśników) Masa twarogowa: - 100 gram twarogu chudego lub półtłustego - około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - cukier (ja użyłam brązowego) - wg uznania Ciasto naleśnikowe: - 1 jajko - szklanka mąki pszennej - około szklanki mleka - szczypta soli - olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania masy twarogowej. Twaróg zgniatamy widelcem, dodajemy stopniowo jogurt
Zgrabne GotowanieBaby dutch, czyli pieczony naleśnik należy do naszego top 5 ulubionych śniadań na słodko. Z racji chwili oczekiwania, aż się upiecze, takie rarytasy przygotowuję raczej na weekend. Naleśniki z wanilią już podczas pieczenia wypełniają dom niesamowitym zapachem. Podałam je z kwaśną śmietaną, malinami i masłem orzechowym. Jak dla mnie to prawdziwe niebo w gębie :) 3 porcje: Składniki(...)stopni. Składniki na masę dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Rozgrzane patelnie wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczone patelnie wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowy naleśniki podajemy na ciepło z dowolnymi, lub wymienionymi przeze mnie, dodatkami Smacznego :) Artykuł Waniliowy baby dutch z kwaśną
Mienta blogszklanki mąki jajko 1 szklanka mleka olej do smażenia szczypta soli konfitura do przełożenia Sos z michałków białych 10 michałków 1 szklanka śmietany 30% laska wanilii 1/3 szklanki mleka Mąkę, mleko, jajo i sól dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, następnie przełóż je konfiturą. W garnku podgrzej mleko, śmietanę, ziarenka
Mango Papajaglutenu 3/4 szkl mąki ryżowej 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, olej oraz wbijamy jajko, lekko roztrzepujemy. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia, proszki budyniowe i mąkę. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor. Każdy kolejny usmażony naleśnik przekrywamy
słodkie i nie tylko historie kulinarne