zbóż 3 całe jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1-2 łyżki miodu odrobina oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy(...)nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej naleśniki niż placki. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wierzch nie będzie płynny i pojawią się na nim pęcherzyki. W tym momencie przekładamy placuszek na drugą stronę (można go delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić
Zawsze głodna!Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery Fajerysolą. Dolewamy olej. Następnie wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia(...)podgrzanie- podpiekanie. Poza tym, burrito je się trzymając je w ręce, więc nie może nam wszystko wypadać dołem ;) Zwinięte burritos układamy na patelni, tym razem może być ona muśnięta olejem- dzięki temu tortille ładnie się zrumienią. Robimy to na średnim ogniu, możemy przykryć, by całość dobrze się podgrzała. Można szamać. Polecam z dodatkiem ketchupu, majonezowego sosu z tabasco lub sosu
Pichceniomaniamnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak mnie cieszy, że nasze borówkowe krzaczki tak obrodziły. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie A teraz czas na przepis(...)Składniki: 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu* 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania – ulubione owoce (u mnie borówki) i cukier puder *ilość zależy od tego jak słodkie placuszki lubicie Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 1 jajko
Słodkie okruszkiNaleśniki to jest to co mogłabym jeść bardzo często. Pod różną postacią na słodko jak i na słono. To przepis na idealne ciasto
magiczna kuchnia Kasisosem tzatziki. Proporcja na 5 bułek: - 1,25 szklanki ciepłej wody - 3 łyżki oleju - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 łyżeczka suchych drożdży W misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypać delikatnie mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić na pół
kawawszklanceklonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK. Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka(...)suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku
Apetyczna babeczkaCzekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym
Oryginalny smakłyżki kakao ew łyżeczka cukru masło czekoladowe i banan do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (Thermomix czas 2 min / obr 5) smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju przez ok minutkę na każdej ze stron posmarować masłem czekoladowym i ułożyć pokrojone banany można posypać cukrem pudrem :) Smacznego
Gotowanie z pasjąłyżki kakao ew łyżeczka cukru masło czekoladowe i banan do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (Thermomix czas 2 min / obr 5) smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju przez ok minutkę na każdej ze stron posmarować masłem czekoladowym i ułożyć pokrojone banany można posypać cukrem pudrem :) Smacznego
Gotowanie z pasjąBioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki 30% 1 "śnieżka" w proszku 2 łyżki mleka w proszku polewa: 1 łyżka masła 50 g czekolady mlecznej (ja miałam z wiórkami kokosowymi) 2 łyżki mleka kolorowa posypka oraz słoiczek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż nie będzie grudek(...)Odstawiamy na 30 minut a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Krem: do miski wlewamy śmietankę i wsypujemy śnieżkę, miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy przez chwilę. Na talerzu układamy jeden naleśnik i smarujemy go 1 łyżką dżemu, na niego układamy drugiego naleśnika i smarujemy go łyżką
słodkie i nie tylko historie kulinarnebiałego cebula + olej do jej smażenia pieprz i sól do smaku Ugotowane, ugniecione oraz przestudzone ziemniaki połączyć z serem białym oraz podsmażoną wcześniej cebulką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Porządnie wymierzać. Można "faszerować" nasze cisto pierogowe!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE - z mixu mąki(...)bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody 1 jajko sól do smaku (szczypta) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
BezglutenowaIzabelaktórym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe" naleśniki na pewno wejdą na stałe do naszego obiadowego menu :) Składniki na ok. 8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko(...)szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Sos: 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka ok. 500 g pieczarek 6 parówek przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Simply Foodkapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka(...)Podsmażamy na patelni z cebulą, wrzucamy do garnka z kapustą. Podsmażamy razem od razu doprawiając podanymi przyprawami. Należy pamiętać aby wyraziście doprawić farsz, żeby nie stracił się on w cieście naleśnika i panierce. Smażymy naleśniki. Farsz zawijamy w naleśnikach, zawijanych w kopertę. Obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka i nieco doprawionym, następnie w bułce tartej i smażymy
W Moim Magicznym DomuSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, esencja migdałowa 3 krople, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki, mus z dyni - w opisie, cukier puder - ile potrzeba prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę(...)garnka, posypać 2 łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki, ciasto odstawić na 1 godzinę patelnia naleśnikarka 22 cm lub zwykła, dobrze gorąca - chochelką nałożyć
W Mojej Kuchni Lubię