teorii i praktyce" oraz "Przepisy". Oprócz wspomnianych przeze mnie wcześniej w części teoretycznej znajdziemy informacje o najbardziej odżywczych produktach Paleo, jakie mięso jeść, a jakiego unikać, czy na jakich olejach smażyć, a jakie wyeliminować ze swojej diety. Są też podane jadłospisy uzależnione od wieku, rodzaju pracy, aktywności fizycznej, czy chorób. Autorki przedstawiają także modyfikacje Paleo tj. protokół autoimunologiczny(...)jestem w stanie streścić Wam wszystkich zawartych informacji, tak jest ich wiele. W części praktycznej znajdziemy przepisy podstawowe, które musimy znać przechodząc na dietę paleo - tj. bulion, ciasto kruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający kalafior
Cynamonowe szczęściepatelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec zdjąć pokrywkę z patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty(...)Zwinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Idealne na chłodne wieczory z dodatkiem czerwonego… barszczu! Smacznego Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująFresano ~łyżka mąki jaglanej (ok. 10-15g) ~100-150ml sojowego (lub mleka sojowego + wody gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsszklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 10 parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć
Kuchenne aromatywlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy. Do grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy(...)krokiety.Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek do barszczu
Smakowity Blog Kulinarnyświetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy
PastelFoodJeszcze kilka ich w ogrodzie znalazłam. Jeszcze ciasto piwne po kurczaku zostało. Nic się zmarnować nie mogło, więc zjedliśmy dzisiaj na kolację pyszne kwiaty cukinii w
Magiczne Życie MartySkładniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy, by odpoczęło, tak z 15-30 minut. Ja robiłam ciasto, jak już miałam przygotowaną prawie(...)kawałku 8 plastrów ulubionej szynki ok 250 g pieczarek 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, natka pietruszki (posiekana świeża, mrożona lub ewentualnie suszona) Pieczarki obierz i umyj. Pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę masła i olej. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż kilka minut, odwracając co jakiś czas. Podczas
Anioszek w kuchniKwiaty cukinii jeszcze są w moim ogrodzie i chętnie je jemy. Dzisiaj ciasto naleśnikowe wzbogaciłam ziołami - też oczywiście z przydomowego ogródka. Polecam! Składniki : * 12 kwiatów
Magiczne Życie MartyPonieważ sezon jagodowy w pełni, dzisiaj zachęcam Was do zrobienia naleśników z serkiem mascarpone i jagodami. Ponieważ serek mascarpone ma smak bitej śmietany, taki posiłek jest
Smak mojego domuArbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne! Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną
Kolorowy PrzepisownikPlacki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)szklanki letniego mleka * - 4 jajka - 4 łyżki cukru waniliowego (domowy) - szczypta soli - ok. 120g suszonej żurawiny - 8 jabłek (dałam golden delicious) Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, drożdże instant, cukier waniliowy i żurawinę – mieszamy. Do letniego mleka wbijamy całe
mojewypiekiinietylkojajka, mleko, wodę gazowaną blenderem zmiksować dokładnie i odstawić na 30 minut, wody dolewać w trakcie i tyle, aby ciasto było dość lejące na mocno rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz cienko olejem smażyć złociste naleśniki w garnku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać szpinak i podsmażać, gdy się odmrozi, podsmażać z 5 minut, dodać kulki(...)mozzarelli podsmażać do rozpuszczenia mozzarelli cały czas mieszając, szpinak zostawić do wystudzenia na każdy naleśnik nakładać sporą porcję szpinaku i składać naleśniki na trójkąty - po prostu pyszne, aromatyczne nalesniki..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędoprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać , ale nie za drobno - tak by kapusta nie była za długa. 2. Ciasto naleśnikowe: składniki na ciasto wymieszać. Mi z proporcji, które podałam wyszło 15 naleśników, a krokietów wyszło 11 - więc można troszkę mniej zrobić ciasta. Naleśniki smażyć dość cienkie. Zbyt grube pękają przy zawijaniu, również krokiety nie są zbyt
W kuchni u Monikipuszki kukurydzy Sposób przygotowania: farsz Kurczaka kroimy na dość małe kawałki, odkrawając tłuszcz itp. rzeczy obtaczamy kurczaka obficie w przyprawach cebulę siekamy na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, a następnie wrzucamy na nią cebulę smażymy, aż się zeszkli, wtedy dodajemy kurczaka co jakiś czas odwracamy kurczaka na każdą ze stron, aż się usmaży dodajemy kukurydzę, koncentrat, pokrojonego w kostkę, obranego(...)misce ze śmietanki, skrobi i wody przygotowujemy sos ciągle mieszając powoli wlewamy sos na patelnię, mieszamy, aż zgęstnieje w razie potrzeby jeszcze wszytsko doprawiamy naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut (wtedy siemie lniane i otręby spęcznieją, co dość mocno zagęści nam ciasto) smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni przetartej oliwą (żeby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmusztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika) i wycięłam 4 kółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje: a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki(...)najłatwiejsze) b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek
Kto ugości moich gości?maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej(...)Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy plasterki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z paprykarzem. Możecie również do ziemniaków zrobić jakiś fajny sos, który lubicie. My podaliśmy do nich sos jogurtowo - czosnkowy z miętą oraz tajski słodki sos chili. Polecamy
vegetanieoleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju.Z podanej ilości wychodzi(...)naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenie