chodzimy z mężem do restauracji to mój wzrok najpierw biegnie do działu desery. Ostatnio byliśmy w restauracji gdzie pod tym działem znalazły się nie tylko lody, naleśniki czy ciasto czekoladowe ale też sery. Pomyślałam więc dlaczego nie przygotować sera camembert na deser :) Składniki: ser camembert 4 Sztuki 250 g wymieszanych bakalii Agnex (rodzynki, ulubione orzechy, migdały, skórka(...)pomarańczowa) morele suszone Agnex 10 Sztuk oliwa Wg uznania 2 łyżki miodu sok z cytryny Wg uznania Na patelni grillowej na małym ogniu i delikatnie muśniętej olejem grillujemy krążki camembert (ok 2 minut z każdej strony). Jak camembert spuchnie to zdejmujemy z ognia na talerz Na patelni podsmażamy wymieszane orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dodajemy 2 łyżki
Kuchnia w oparachszklanki mąki szczypta soli olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Farsz do naleśników: 250 g sera białego twarogowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki mleka 2 - 3 łyżki śmietany 2 - 3 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki cukru trzcinowego Jak przygotować naleśniki z serem? Jajka dokładnie zmiksować z mlekiem(...)następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody. Miksować do czasu, aż ciasto będzie miało jednolitą niezbyt gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę. Ciasto odstawić na około 5 minut. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Aby naleśniki były jednakowej wielkości, porcje ciasta wylewać na patelnię
Kuchcik gotujepizzeriach jak naleśnik :) nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje ,że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz , Polecam , zawsze wychodzi , a z podanej porcji będą dwie duże cienkie pizze takie na blachę z piekarnika 40 cm x35 cm Składniki na ciasto : - 500 g mąki(...)chlebowej typ 750 - 250ml letniego mleka - 50 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju ,najlepiej rzepakowy - 10 g soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Sos serowy : - 2 opakowania śmietanki 30 % ( 400 g) - 1 serek topiony naturalny ( 100 g) - 2 ząbki czosnku - szczypta pieprzu czarnego i ziołowego - gorgonzola ale tylko dla tych co lubią
Wypieki Reneciasto lepiej się trzymało. Dodałam także trochę soku z cytryny, który pomaga w przyswojeniu się żelaza z buraka. Różowe naleśniki 1-2 buraki 1 szkl. mleka 125g mąki 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny Buraka ugotować/upiec, obrać ze skórki i zblendować. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Smażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle bądź oleju
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto: 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników
Weganka gotujeolej i powoli dosypujemy mąki. Wyrabiamy i dodajemy drożdże i roztopione masło. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej 20x15 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i zawijamy jak naleśnik wzdłuż
My Culinary ArtCiastoSkładniki:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaPonadto:około 1 kg truskawekokoło 6 łyżek nutelli100 ml mleka2 łyżki cukru do
Bon Appetit Małgorzatyciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty
Z Majeczką w kuchnioleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym przypadku - formy serduszkowej).Gofry pieczemy ok. 2 minuty na najwyższym stopniu rozgrzania, kolejno ok. 1 minuty na stopniu niższym - należy jednak robić to "na oko" - doglądając pieczenie. Gofry serwujemy jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu (gdy ostygną zrobią się miękkie i będą przypominać raczej naleśniki(:). Obsypujemy
Symfonia SmakówZ podanych niżej składników wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników szpinakowych. Składniki Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.400g) Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Szpinak użyłam
Kulinarne Przebojedwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie.Składniki (duża porcja):200 g mąki kukurydzianej300 g mąki pszennej3 jajka300 ml wody(...)chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy
Słodkie Przyjemnościtakie czasochłonne. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 40 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta olej Usmażyć placki(...)ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem (Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej). Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) . Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć
Di gotuje10.04.2018 Uwielbiane w całej Ameryce, podawane najczęściej z syropem klonowym lub dżemem. Ja swoje naleśniki podałam z gorącym sosem jagodowym i kleksami bitej śmietany. Są
gotuj ze mnąłyżka oleju 1 łyżeczka miodu/cukru 500-600 g jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru esencja waniliowa 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru/ksylitolu 1/2 szklanki wody szczypta cynamonu Wykonanie: dzień wcześniej jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Odstawić na blat do obcieknięcia większości serwatki. Do dalszego obciekania wstawić konstrukcję z sitkiem do lodówki składniki na naleśniki zmiksować(...)gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut porzeczki umyć, oberwać z szypułek, umieścić w rondelku. Dodać wodę, cukier, cynamon gotować około 10 minut, aż powstanie sos o żądanej gęstości usmażyć naleśniki. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo rzadkie, wówczas naleśniki są elastyczne, nie łamią się i daja się łatwo zwijać Na każdym naleśniku rozłożyć porcję tesrożku, zeinąć dowolnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olej oraz dodajemy mąkę, jajka, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut. Schłodzone ( 2 doby w lodówce) mleczko kokosowe przekładamy do drugiej miski (tylko stałą, białą część), dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy razem. Odstawiamy krem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki
słodkie i nie tylko historie kulinarnenaleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju
Mama z miastaolej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem z serem żółtym. Doprawić do smaku. Ciasto : Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać (zmiksować). Usmażyć naleśniki
W kuchni u MonikiPulchne racuszki podane z owocami i syropem klonowym, doskonałe na początek dnia. SKŁADNIKI 1 szkl. zsiadłego mleka, 2 jajka, ½ szkl. mąki
słodki bratekPierogi które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i
wesoła kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis spisałam (dawno temu) z internetu i źródła nie pamiętam. "Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i
Di gotujeNie macie pomysłu na obiad? Proponuję wytrawne naleśniki. Nie macie pomysłu na efektowne podanie? Nadziejcie je na wykałaczkę :) Składniki na naleśniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml
głodny alergik