Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało(...)cukrem pudrem. W tej wersji clafoutis smakuje jak leciutki sernik z migdałami – kwaskowa w smaku maślanka użyta jest tutaj zamiast śmietany (Francuzi swoje clafoutis najczęściej robią na tłustej, 30% słodkiej śmietanie lub na tłustym mleku). Mąka migdałowa może być użyta zamiennie z inną mąką bezglutenową, np. jęczmienną, lub mąką klasyczną – pszenną. SKŁADNIKI 1/3 lub ½ szklanki cukru – biały, brązowy, do wyboru
Karo in the KitchenDanie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody
Mango Papajajestem wielką fanką śniadań na słodko, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na coś innego. Tym razem zastanawiałam się pomiędzy jabłkami w cieście, a placuszkami z jabłkiem. Wybór padł na to drugie. Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała mi podobne, a ja maczałam palce w cieście, aby je oblizać. Uwielbiałam tę słodycz ciasta(...)mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKrokiety ze szpinakiem i białym serem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści szpinaku. S zpinak i ser świetnie ze sobą komponuj
Słodka StronaDomowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste – idealne Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka. Składniki na mleko: 2 szklanki wiórków kokosowych 3-4 szklanki wody Przygotowanie
NiePieprz.plDziś zapraszam Was na placuszki na mleku kokosowym podane z karmelizowanymi orzechami . Szybkie, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie (choć i nie tylko). Spróbujcie. Placuszki nie są zbyt słodkie, dlatego można je spokojnie podawać z ulubionym sosem (u mnie dziś wiśniowy). Spróbujcie. Miłego dnia Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy(...)etapie jeśli uznacie, że masa jest za gęsta możecie dolać odrobinę mleka (wymieszać), ja dziś smażyłam cieńsze placuszki i dolałam ciut więcej mleka (masa gęstsza niż na naleśniki). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na mniejszym ogniu. Podajemy polane ulubionym sosem – u mnie wiśniowy i posypane rozdrobnionymi orzeszkami w karmelu. Smacznego
Słodkie okruszkinajważniejszy posiłek dnia?Składniki (na jeden omlet) :pół pomidora2 dosyć spore jajaszczypta soliłyżka zimnej wody1 łyżka masłaDodatki:1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chillipół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej)garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonegoświeżo zmielony czarny pieprzświeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką(...)czas dość dużym) i odczekać chwilę, tak, by spód się ściął.Kiedy to nastąpi ( masa z wierzchu wciąż będzie płynna), zacząć energicznie poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już
Gotowanie to kochanieBoeuf Strogonow przepis na rosyjski gulasz z wołowiny. Boeuf Strogonow, przepis na ten tradycyjny rosyjski gulasz z wołowiny z kiszonymi ogórkami należy do naszych ulubionych. Strogonow
Cztery FajeryDlatego wypiek nazywa się dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Każdy może ją przygotować w domu, nawet największy laik lub dziecko z asystą rodzica. Jeżeli jednak lubicie piec słodkie lub wytrawne tarty, albo zamierzacie zacząć to naprawdę z całego serca polecam formę do tarty z wyjmowanym dnem KLIKNIJ TU (link) . Jest to najlepszy(...)pomysł Zosi, oczywiście w newralgicznych momentach musieliśmy jej pomóc. Ale taka praca procentuje, Zosia potrafi już sama zrobić sobie kanapki, koktajl, zna przepis na naleśniki. Pozwólcie swoim dzieciom gotować Coraz częściej dowiaduje się, że kilkunastoletnie pociechy nie ogarniają podstawowych czynności w kuchni. Gotowanie z dziećmi to nie tylko
kuron.com.plDelikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to
Zasmakuj Kuchnisię od pierwszego ich przygotowania. Ostatnio, jeśli robię placuszki, to decyduję się właśnie na te. Są pyszne! Sprawdzą się na śniadanie, na drugie śniadanie do szkoły, na przekąskę czy słodki podwieczorek. Jeśli mojego Syna odwiedzają koledzy, to serwuję im właśnie takie placuszki – zawsze znikają co do jednego. Bardzo polecam:) 200 g maślanki 2 jajka 2-3 łyżki cukru(...)dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki zazwyczaj smażę na patelni do naleśników, beztłuszczowo. Moim zdaniem placuszki wychodzą najsmaczniejsze smażone na minimalnej mocy palnika (u mnie na 1,5 przy 5 stopniowej mocy palnika). Ciasta na placuszki nie powinno mieszać się zbyt
Smaki Na Talerzuchłodziarek, są żywymi organizmami, wymagają obudzenia i nakarmienia – najlepszą dla nich pożywką są ciepły płyn i cukier. Zawsze sprawdzajcie datę podaną na opakowaniu. Świeże drożdże będą jasnożółte lub jasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się(...)sprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Dajemy mu zwiększyć objętość o 1,5-2 razy
Karo in the Kitchendokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu. 8 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Równomiernie nagrzewanie sprawdziłam np. podczas smażenia naleśników – gdy przewracałam placek na drugą stronę, cały był rumiany dokładnie w takim samym stopniu. A już traciłam wiarę w to, że to możliwe. Odpinany uchwyt Czy może być coś(...)zdecydowanie najładniejsza patelnia w mojej kolekcji. Patelnia tytanowa Woll Diamond – tak czy nie? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie TAK! Testowałam patelnię intensywnie przez ponad miesiąc. Przygotowywałam na niej jajecznice, naleśniki, mięsa, sosy, makarony, placki i nie jestem w stanie znaleźć żadnej rzeczy, do której mogłabym się przyczepić. Smażenie na niej to czysta przyjemność, także bez dodatku tłuszczu! Nic nie przywiera
Na-talerzu.plsmakowitymi dodatkami rosyjskie bułeczki są naprawdę przesmaczne i bardzo proste w przygotowaniu. U mnie w wersji z makiem, czyli jednej z najpopularniejszych w Rosji ale możecie przygotować je ze słodkim serem, orzechami, czy po prostu ze swoim ulubionym dżemem, a potem zatopić zęby w mięciutkiej bułeczce pełnej smaku. Dodatkową atrakcją przy przyrządzaniu bułeczek jest ich zaplatanie! Są naprawdę warte uwagi(...)równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. 6. Rozwałkowane ciasto smaruj roztopionym masłem, posypuj cukrem i makiem według uznania. 7. Zawiń każdą bazę na bułkę, jak naleśnika i zrób wzdłuż nacięcie, nie przecinając końców. 8. Końce bułeczek przekładaj pod spód przez zrobione nacięcie. 9. Bułeczki układaj na blasze do pieczenia i piecz w 190*C przez 20min
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDlatego też przez wiele lat naleśnikami nazywałam placuszki z zatopionymi w środku kawałkami owoców. Z resztą do dzisiaj zdarza mi się popełnić straszliwe faux pas i nazwać placki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis jest prosty i stary jak świat, dzięki czemu zawsze kiedy czuję ten zapach, przypomina mi się dom. Placki ze śliwkami(...)patelni powinny się zmieścić 2-3 placuszki, z jednej łyżki wazowej ciasta każdy. Smażymy oczywiście na złoto, a podajemy z cukrem, cukrem pudrem albo jeśli ktoś lubi na baaardzo słodko z miodem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko