Placki z cukinii Składniki: 2 cukinie 2 marchewki ćwiartka selera 1 korzeń pietruszki 1 biała część pora ½ pęczka koperku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki
kuron.com.plPrawdziwe konfitury z czarnej porzeczki. Ukochany smak z dzieciństwa zamknięty w słoiczku. Nieco kwaśny, nieco słodki, pełen słońca. Czarne porzeczki kocham w każdej postaci, jednak to właśnie bez prawdziwej konfitury z czarnej porzeczki nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych śniadań z chrupiącym pieczywem. Obieranie porzeczek, jeśli zapomnicie o rękawiczkach, nie jest nie wiadomo jaką przyjemnością, jednak ten smak… powiem(...)góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniSmalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina
PaleoSMAKświetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina(...)najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle
PaleoSMAKMam pewien niecny plan na najbliższych kilka miesięcy. Zainspirowałam się filmem i książką, ale od początku. Najpierw zabrałam się ambitnie za czytanie Katedry Marii Panny w
Przepysznik - BLW i nie tylkoWpis zawiera lokowanie produktu.Recenzja jest całkowicie moją opinią w żaden sposób nie ukierunkowaną przez firmę Suempol.Jakiś czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl/ ) możliwość
Ostra na Słodkopudding: 2/3 filiżanki białego ryżu + 1/3 filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki na sos: 1 szklanka jeżyn lub więcej kilka łyżek wody kilka łyżeczek słodkiego syropu ½ łyżeczki mąki kukurydzianej Ugotuj ryż z tapioką na wodzie. Dokładnie zmiksuj, posłodź jeśli chcesz. Przełóż do małych filiżanek, etc. i odstaw na kilka godzin do lodówki. Koniecznie wypłucz foremki wcześniej(...)Planetarium (niestety nie było czynne bo Węgrzy akurat obchodzili narodowe święto 20.08.), wieczorne ognie z tej okazji. Rafał i langosz (dość tłusty placek z dodatkami) III dzień: Lasek Miejski, naleśniki w Plascintazoja (naleśnikarni) przy Batthyany ter 5 (czerwonej linii metra). Bardzo smaczne i niedrogie. Na koniec dnia Szentendre - piękne barokowe miasteczko i kilka zdjęć z metra. Ostatniego dnia
Qlinarnie i QlinarniePrzepis na gulasz wołowy Tradycyjny gulasz wołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie
Cztery Fajerypełnowartościowe przekąski, które nie tylko świetnie smakują, ale są także dobre dla naszego zdrowia. Świetnym przykładem tego typu produktów jest masło orzechowe, które nadaje się do jedzenia na słodko lub na słono. Można je też wykorzystać w wielu bardziej skomplikowanych przepisach. Jak i dlaczego powinniśmy jeść masło orzechowe? Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury. Skład masła orzechowego – na co zwracać(...)owocami lub konfiturami, na przykład z moreli. Jednak to bynajmniej nie jedyna opcja spożywania masła orzechowego. Stanowi ono fenomenalny dodatek do owsianki, a także nietypowy i pyszny farsz do naleśników lub gofrów. Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję poniżej. Ciasto z masłem orzechowym
Cynamonowe szczęściedwóch łyżek dziennie. Yacon w proszku to po prostu zmielony korzeń tej rośliny. Z jego wersją "pierwotną" spotkałam się po raz pierwszy na targu we Włoszech. Jest to słodka bulwa przypominająca w smaku arbuza i gruszkę. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako naturalny słodzik w wypiekach czy koktajlach. Dostarcza potasu, witamin, żelaza, błonnika i wielu innych składników odżywczych. Kelp(...)pieczenia + poziomki (lub inne owoce) bio syrop z yaconu melon kantalupa Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Przy przewracaniu należy szczególnie uważać, gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką. Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego
Poranek na słodkoPlacuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makowiec klasyczny (idealny na święta)Składniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła
Gotuj Z MuzykąPlacki z serka homogenizowanego Danio -to pyszny przepis na placki z serków waniliowych, które same w sobie są już dość słodkie, więc do ciasta nie dodaję już cukru, a jedynie delikatnie oprószam placuszki na wierzchu cukrem pudrem. W sezonie polecam serwować je również ze świeżymi owocami, a poza sezonem idealnie będą się komponowały z lekko kwaskowatymi dżemami lub np. syropem(...)dżemem. Świetnie również się sprawdzi syrop malinowy. Smacznego! Polecam również moje inne przepisy na tego typu dania: Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . The post Placki z serka homogenizowanego. Placuszki z serka Danio. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj przepis na łososia z zielonymi plackami. Nie jest to połączenie nierozerwalne. Łosoś przygotowany na parze pasuje do niemal każdego dodatku, a zielone placki można zjeść też na słodko. Ja połączyłam te elementy układanki i wyszło mi całkiem smaczne danie. Jakoś nie mogłam się oprzeć pokusie, żeby połączyć łososia z placuszkami według przepisu Ani Nowak, autorki bloga Cooka.pl(...)wmieszać do masy za pomocą drewnianej łyżki (wg mnie nie trzeba ubijać białka, ale to była interpretacja Tomka, ubił). Konsystencja ciasta na placuszki powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszać z miodem, dodać posiekane listki mięty
DietologTwaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy
Zdrowie i pysznie na talerzu