Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne(...)jest idealnym rozwiązaniem. Ciasto makowe z jabłkami ma idealną konsystencję, nawet na drugi lub trzeci dzień smakuje wspaniale i zachowuje swoją miękkość. Ciasto pełne maku i jabłek i niezbyt słodkie. Na naszych stołach nie zabraknie w tym roku dobrego ciasta z makiem. Idealne ciasto na wyjątkowe okazje. CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI! The post Ciasto makowe z jabłkami. appeared first
Zdrowy Styl Joannydajcie się nabrać i zawsze wybierajcie KISZONĄ. Krokiety Ciężkie, smażone w panierce, kaloryczne (1 szt. to ok 308 kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec(...)cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie
Powiedz dietom niePoniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta
My Culinary ArtWszelkie placuszki zawsze cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Najbardziej lubię takie posmarowane powidłami. Tym razem postanowiłam pójść w troszkę inną stronę i zamiast
Smaki Na TalerzuMoje dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe, zresztą ja też je uwielbiałem przez długi czas. Są smaczne, słodkie i szybkie do przygotowania, wystarczy otworzyć paczkę, zalać mlekiem i gotowe. Niby “zdrowe” śniadanie i do tego mega wygodna sprawa, ale czy takie płatki są na pewno zdrowe? Skład takich „kupnych” płatków: mąki [pszenna pełnoziarnista (31,5%), ryżowa], cukier, olej palmowy, skrobia(...)jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik. Po rozwałkowaniu kroimy je na kwadraciki, najłatwiej nożem do pizzy. Wkładamy na około 5-7 minut do piekarnika, aby zrobiły się złote. Trzeba uważać bo łatwo można je spalić. Jeśli
PaleoLifeAromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe
Rodzinka w kuchnizabrakło literki. Bzowy - nie bezowy. :) Bo z czarnym bzem. :) Mało zgrabny, mało urodziwy - naturalny i piękny! Taki ma być! Bo to jego urok ... Można go również pieszczotliwie nazwać naleśnikiem - jak kto woli ... Najważniejsze, że jest mój, mojego pomysłu. I jedyny taki, bo nie znalazłam nigdzie podobnego przepisu. To powoduje, że jestem z niego dumna podwójnie(...)się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis znajdziecie tutaj: klik . Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta, można zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt. Potrzebujemy dwie warstwy. Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej. Składniki: 4 duże kwiaty
Garniec Magalierogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą(...)rozdrobnić za pomocą blendera, wtedy otrzymamy gładką marmoladę. Po kilku godzinach znowu stawiamy garnek na kuchence, na małym ogniu i zagotowujemy. Dosypujemy cukru do smaku (ja miałam bardzo słodkie truskawki, więc dosypałam tylko 200 g cukru), smażymy około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i studzimy przez noc. Następnego dnia znowu stawiamy marmoladę na małym ogniu i smażymy
Rozpustne gotowanieZapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą
Mój SmakNajczęściej używam ją do przygotowywania spodu do pizzy, a że pizzy nie robię aż tak często, to mąka zazwyczaj starcza mi na dość długo. Tą postanowiłam wykorzystać do przygotowania naleśników razowych, więc przepis na pewno niedługo się pojawi. Napój migdałowy / Mleko kokosowe Jedne z moich ulubionych produktów w kuchni. Mleka roślinne używam ostatnio bardzo często, wręcz codziennie(...)Przyprawa curry i cynamon znajdują się codziennie w mojej diecie. Sypię gdzie popadnie :) Z kolei z cukrem waniliowym jestem dość oszczędna, ale czasami i również jego sypnę do jakiegoś słodkiego wypieku czy owsianki. Cynamon cejloński i curry właśnie tych marek polecam bardzo mocno - są to moje najlepsze przyprawy! Syrop daktylowy Miałam go jakiś czas temu. Sprawdził się idealnie
Zdrowie na języku :Posób: na dip-sos: 50 g solonych orzeszków ziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki(...)makaronu ryżowego a na koniec kilka pasków groszku. zawinąć do środka brzegi arkuszy od strony końcówek rządka farszu, a następnie zrolować arkusz w rolkę jak to robimy zazwyczaj z naleśnikami. Układać rolki na talerzu w odstępach tak by sie nie dotykały. Inaczej przykleją się do siebie. przed każdym kęsem maczać rolki w sosie bron:allerhande
Sztuka gotowania w/g Samiryrowki były dwa razy płytsze jak w starej. To powodowało, że upieczony gofer był praktycznie płaski i nie wyrośnięty. W porównaniu do tych drugich wyglądał jak trochę grubszy naleśnik :) Z kolei wlanie więcej ciasta, sprawiało że ciasto od razu po zamknięciu wylewało się bokami, a środek pozostawał bez zmian: płaski i niewyrośnięty. Robiliśmy również próbę z niedomykaniem gofrownicy (czyli trzymaniem(...)zmiksować żółtka z cukrem, pianę ubić osobno i dodać na końcu do gotowego ciasta na gofry (gofry wychodzą bardziej puszyste). Gofry najsmaczniejsze są z domową bitą śmietaną (należy ubić słodką śmietankę 30-36% z niewielką ilością cukru – jeśli podawać będziemy ze świeżymi owocami – lub bez cukru, jeśli serwujemy gofry ze słodkim dodatkiem) i świeżymi owocami np. truskawkami, malinami
Moja Delicjamoją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)Dzięki temu, słoiczki szczelnie się zamkną. I to już wszystko! Nasza frużelina czereśniowo-jabłkowa jest już gotowa Teraz możemy przy jej pomocy przygotować ulubione desery, słodkie śniadania czy inne dania na słodko Jeśli chcielibyście ją przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego
Okiem Blondynki by McBlondimoją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)Dzięki temu, słoiczki szczelnie się zamkną. I to już wszystko! Nasza frużelina czereśniowo-jabłkowa jest już gotowa Teraz możemy przy jej pomocy przygotować ulubione desery, słodkie śniadania czy inne dania na słodko Jeśli chcielibyście ją przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego
Okiem Blondynki by McBlondidrugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety krzewów dawno nie ma, więc owoce muszę kupować. Smak nie ten sam, jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą się z bezową pierzynką, która w tym przepisie zawiera dodatkowo mielone migdały aromatyzujące wypiek. Składniki i przepis są bardzo proste, dlatego(...)Wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko rozsmarowujemy białka na wierzchu i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto podajemy z bitą śmietaną. Zobacz także: Naleśniki po węgiersku Naleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa
Poezja smaku