naleśniki na słodko - 3812 przepisów (strona:196/255)

Ciasto makowe z jabłkami. 139

Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne(...)jest idealnym rozwiązaniem. Ciasto makowe z jabłkami ma idealną konsystencję, nawet na drugi lub trzeci dzień smakuje wspaniale i zachowuje swoją miękkość. Ciasto pełne maku i jabłek i niezbyt słodkie. Na naszych stołach nie zabraknie w tym roku dobrego ciasta z makiem. Idealne ciasto na wyjątkowe okazje. CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI! The post Ciasto makowe z jabłkami. appeared first

Zdrowy Styl Joanny
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 196

dajcie się nabrać i zawsze wybierajcie KISZONĄ. Krokiety Ciężkie, smażone w panierce, kaloryczne (1 szt. to ok 308 kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec(...)cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek.  Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie

Powiedz dietom nie
Pancakes z brzoskwiniami i syropem klonowym 280

Poniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta

My Culinary Art
Śniadaniowe placuszki z powidłami 210

Wszelkie placuszki zawsze cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Najbardziej lubię takie posmarowane powidłami. Tym razem postanowiłam pójść w troszkę inną stronę i zamiast

Smaki Na Talerzu
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 222

zabrakło literki. Bzowy - nie bezowy. :) Bo z czarnym bzem. :) Mało zgrabny, mało urodziwy - naturalny i piękny! Taki ma być! Bo to jego urok ...  Można go również pieszczotliwie nazwać naleśnikiem - jak kto woli ...  Najważniejsze, że jest mój, mojego pomysłu. I jedyny taki, bo nie znalazłam nigdzie podobnego przepisu.  To powoduje, że jestem z niego dumna podwójnie(...)się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób.  I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis znajdziecie tutaj: klik . Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta, można zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt.  Potrzebujemy dwie warstwy.  Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej.  Składniki: 4 duże kwiaty

Garniec Magalie
Marmolada z płatków róży i truskawek. 173

rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą(...)rozdrobnić za pomocą blendera, wtedy otrzymamy gładką marmoladę. Po kilku godzinach znowu stawiamy garnek na kuchence, na małym ogniu i zagotowujemy. Dosypujemy cukru do smaku (ja miałam bardzo słodkie truskawki, więc dosypałam tylko 200 g cukru), smażymy około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i studzimy przez noc. Następnego dnia znowu stawiamy marmoladę na małym ogniu i smażymy

Rozpustne gotowanie
Jabłkowo brzoskwiniowe placuszki FIT 170

                   Zapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą

Mój Smak
Zdrowe zakupy spożywcze #1 :) 203

Najczęściej używam ją do przygotowywania spodu do pizzy, a że pizzy nie robię aż tak często, to mąka zazwyczaj starcza mi na dość długo. Tą postanowiłam wykorzystać do przygotowania naleśników razowych, więc przepis na pewno niedługo się pojawi.  Napój migdałowy / Mleko kokosowe  Jedne z moich ulubionych produktów w kuchni. Mleka roślinne używam ostatnio bardzo często, wręcz codziennie(...)Przyprawa curry i cynamon znajdują się codziennie w mojej diecie. Sypię gdzie popadnie :) Z kolei z cukrem waniliowym jestem dość oszczędna, ale czasami i również jego sypnę do jakiegoś słodkiego wypieku czy owsianki. Cynamon cejloński i curry właśnie tych marek polecam bardzo mocno - są to moje najlepsze przyprawy!  Syrop daktylowy Miałam go jakiś czas temu. Sprawdził się idealnie

Zdrowie na języku :P
Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę 163

rowki były dwa razy płytsze jak w starej. To powodowało, że upieczony gofer był praktycznie płaski i nie wyrośnięty. W porównaniu do tych drugich wyglądał jak trochę grubszy naleśnik :) Z kolei wlanie więcej ciasta, sprawiało że ciasto od razu po zamknięciu wylewało się bokami, a środek pozostawał bez zmian: płaski i niewyrośnięty. Robiliśmy również próbę z niedomykaniem gofrownicy (czyli trzymaniem(...)zmiksować żółtka z cukrem, pianę ubić osobno i dodać na końcu do gotowego ciasta na gofry (gofry wychodzą bardziej puszyste). Gofry najsmaczniejsze są z domową bitą śmietaną (należy ubić słodką śmietankę 30-36% z niewielką ilością cukru – jeśli podawać będziemy ze świeżymi owocami – lub bez cukru, jeśli serwujemy gofry ze słodkim dodatkiem) i świeżymi owocami np. truskawkami, malinami

Moja Delicja
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 157

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)Dzięki temu, słoiczki szczelnie się zamkną.   I to już wszystko! Nasza frużelina czereśniowo-jabłkowa jest już gotowa Teraz możemy przy jej pomocy przygotować ulubione desery, słodkie śniadania czy inne dania na słodko Jeśli chcielibyście ją przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego

Okiem Blondynki by McBlondi
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 214

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)Dzięki temu, słoiczki szczelnie się zamkną.   I to już wszystko! Nasza frużelina czereśniowo-jabłkowa jest już gotowa Teraz możemy przy jej pomocy przygotować ulubione desery, słodkie śniadania czy inne dania na słodko Jeśli chcielibyście ją przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego

Okiem Blondynki by McBlondi
Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek 454

drugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety krzewów dawno nie ma, więc owoce muszę kupować. Smak nie ten sam, jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą się z bezową pierzynką, która w tym przepisie zawiera dodatkowo mielone migdały aromatyzujące wypiek. Składniki i przepis są bardzo proste, dlatego(...)Wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko rozsmarowujemy białka na wierzchu i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto podajemy z bitą śmietaną. Zobacz także: Naleśniki po węgiersku Naleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa

Poezja smaku
Placki z cukinii. Przepis krok po kroku. 151

Placki z cukinii   Składniki:   2 cukinie 2 marchewki ćwiartka selera 1 korzeń pietruszki 1 biała część pora ½ pęczka koperku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki

kuron.com.pl
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 182

Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki. Ukochany smak z dzieciństwa zamknięty w słoiczku. Nieco kwaśny, nieco słodki, pełen słońca. Czarne porzeczki kocham w każdej postaci, jednak to właśnie bez prawdziwej konfitury z czarnej porzeczki nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych śniadań z chrupiącym pieczywem. Obieranie porzeczek, jeśli zapomnicie o rękawiczkach, nie jest nie wiadomo jaką przyjemnością, jednak ten smak… powiem(...)góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Smalec (czysty) 103

Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina

PaleoSMAK
Smalec (czysty) 248

świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina(...)najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle

PaleoSMAK