Uwielbiam uwielbiam uwielbiam tosty francuskie z chałki! I jest to jeden z tych przysmaków, który nigdy mi się nie nudzi ( tak samo jak naleśniki czy poranne musli! ). Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło! Każdy z przyjemnością będzie zajadał
Ostra na Słodkozwiększyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy, następnie dodajemy mięso i przyprawy, smażymy aż mięso zmięknie. Po usmażeniu lekko blendujemy mięso. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon. Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty
Sama słodycz i szczypta chiliodmianę – i mieszamy (a że piwa zużywa się tylko trochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto
Nerds KitchenJeśli zostało Wam coś pierników po świętach, to mam dla Was pomysł na ich wykorzystanie. Krem świetnie sprawdza się do naleśników, kanapek lub po prostu by powyjadać go łyżką ze słoika. Składniki: - 200 g pierniczków (ale bez lukru na wierzchu) - 25 g masła - 50 g mleka w proszku - 150 ml mleka - 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Pierniczki przekładamy
Zainspirowana w kuchnichciałabym zrobić krótkie blogowo-kulinarne podsumowanie roku ubiegłego: 1. Mój pierwszy chleb; 2. Lody borowikowe z tymiankiem; 3. Piernik staropolski; 4. Sałatka z quinoa; 5. Wegańskie lody kokosowe; 6. Naleśniki z mąki kasztanowej; 7. Mus z kaszy manny; 8. Moje pierwsze bułeczki 1. W 2015 roku pojawiło się tutaj 60 przepisów. 2. Nawiązałam 2 ciekawe współprace: z Symbio
Zawsze głodna!jest to danie zbyt zdrowe, dlatego nie można jeść go codziennie, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i przygotować miękkie, puszyste i przepyszne amerykańskie naleśniki pancakes z dodatkiem syropu klonowego, za którymi Amerykanie wprost przepadają. Ja zresztą osobiście też. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mąki tortowej (typ 450), 60 gram cukru pudru, 1 łyżeczki
Wyprawy kulinarneWszyscy już robili naleśnik z samej kasy gryczanej, więc teraz przyszła pora na placki-pancakes. Podałam jej z sosem czekoladowym i malinowym dżemem chia, a w filiżance kawa zbożowa. Do tego książka, bo w tym roku obiecałam sobie, że zacznę w końcu więcej czytać. Niedziela. Przepis: przepis z "mynewroots.org" / 1 porcja / 60 g niepalonej kaszy gryczanej około
tost z dżememDomowy cukier cynamonowy jest idealnym dodatkiem do pysznych domowych szarlotek, ciast z jabłkami, naleśników czy kawy. Polecam:) Składniki: szklanka cukru 1 kora cynamonu 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Cukier wsypać do słoika, zetrzeć 2 łyżeczki kory, pozostałą odłożyć. Do cukru wsypać cynamon, dodać startą korę oraz włożyć korę w kawałku, która nam pozostała. Słoik zakręcić, kilka razy wstrząsnąć. Cukier cynamonowy gotowy
magiczna kuchnia Kasidipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka Naleśniki z parówkami i serem
Be Fit Be Strongkokosowe naleśniki chia; z dom. dżemem truskawka-morela i gruszką inspiracja nie wyszły takie jak trzeba, bo za bardzo mokre i trochę jakby lepiące wyszły, ale stawiam, że to przez mąkę żytnią, albo moją miłość do dolewania wody/mleka jedno jest pewne, nie zniechęcam się i spróbuję jeszcze raz ;) jak tam wczorajszy wieczór, noc.. dzisiejszy poranek
More food, love and dreamsciężko wygospodarować więcej czasu na zrobienie czegoś wymyślnego. Na samą kolację proponuję zapiekanki. Gyros cieszy się ogromnym powodzeniem. Na blogu podawałam dwa przepisy - tu i tu . Ta pierwsza, z naleśników jednak nie jest zbyt szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka
Poezja Smaków - blog kulinarnynastępnie około 4cm od brzegu układamy pojedyncze liście sałaty lodowej, na to pasek plastrów wędliny - 2 plastry- następnie 2 plastry sera żółtego i rozsmarowujemy cienko sos, zwijamy CIASNO jak naleśnika. Przekrawamy i wkładamy wykałaczki. Bardzo smaczna i szybka przekąska na imprezę gotowa
Kubki smakurózgą (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów
Kubki smakuZbiegiem lat moje nawyki żywieniowe i smaki ulegają jakiemuś przeistoczeniu. Kiedy studiowałam i kilka lat po nauce placki, naleśniki i inne tego typu rzeczy jadałam bardzo rzadko zwyczajnie nie zbyt mnie takie jedzenie pociągało, jednak teraz kiedy mam dzieci zaczęłam wracać do moich smaków dzieciństwa.Średnio raz w tygodniu czasem dwa serwuje w/w smakołyki. Dziś placki, które zasmakowały bardzo mojej
Kubki smakupropozycja, zarówno na zdrowy obiad jak i kolację. Idealnie sprawdzi się jako lżejsze danie po tych wszystkich świątecznych i kalorycznych pysznościach. ;) Szpinak najchętniej dodawałabym do wszystkiego, poważnie. Czy to naleśniki, zapiekanki, kanapki... zawsze bardzo dobrze mi smakuje. Jednak w towarzystwie kaszy, pomidorów i łososia to już totalne mistrzostwo! Musicie wypróbować! :) Składniki: na 2 porcje 100 g kaszy gryczanej
Kuchnia Ellie