mnie się nie sprawdziło, racuchy zbytnio się rumieniły, dlatego smażyłam na minimalnej ilości. I po raz kolejny do smażenia wszelakich placków idealnie sprawdziła się u mnie patelnia do naleśników. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym, lub polane płynnym miodem i posypane płatkami migdałów, lub po prostu zajadać same, dla mnie same są najlepsze, ale to już rzecz gustu... :-) Smacznego
Smaczne ZdrowePomysłów na wykorzystanie kaszy gryczanej niepalonej jest bardzo wiele, ponieważ z racji swojej śluzowatości, daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Jest fantastyczna do jednoskładnikowych naleśników, pit, placków a nawet chleba. Natomiast bardziej popularna i łatwiej dostępna jest kasza palona, o bardziej wyraźnym, charakterystycznym smaku, za którą nie wszyscy... Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną
Nie Bo PiekłoKiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja, aby wypróbować Pancakes'ów :) Delikatne i puszyste-wprost rozpływają się w ustach! Zapraszam! :) Pancakes po polsku Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku
Tagebuch po polskuNaleśniki z twarogiem, podsmażone w maśle i cukrze; gruszka Takiej starej klasyki mi się zachciało. Twarogu dawno nie jadłam i kupiłam ten który nie do końca mi kiedyś chyba odpowiadał, no ale bywa. :P Mam mętlik w głowie. Miłego weekendu ;) ps. przepis na wczorajszy jagielnik uzupełnię, albo wieczorem albo jutro
More food, love and dreamswodą zmiksować blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko migdałowe przelać przez gazę, dokładnie wyciskając. (Odciśniętego miąższu nie wyrzucać. Można wykorzystać np. do upieczenia ciasteczek lub jako farsz do naleśników – dodajemy ksylitol lub syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii i kilka łyżek mleka roślinnego lub jogurt/ricottę, skórkę z cytryny/pomarańczy i odrobinę soku.) Gotowe mleko migdałowe przelać
Moja Delicjaróżnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie się tam w porze obiadowej możecie sobie zamówić specjalne kanapki na ciepło, polecam tą z długomarynowaną wołowiną, naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe
moj przepis nadwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni). Chrusty wlewać
Poezja Smaków - blog kulinarnymiksowałam je, smakowo były super, ale konsystencja pozostawiała wiele do życzenia, no chyba, że dysponujemy blenderem wysokoobrotowym, ja takowego niestety nie posiadam). Taka domowa nutella jest idealna do kanapek, naleśników, ciasteczek, super smakuje również jako dodatek do puddingu chia z kawałkami banana, a także sama... :-) Składniki: - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 100g pasty z orzechów laskowych - ok.5 łyżek syropu z kwiatu
Smaczne ZdroweMerci Chef! Wykorzystałam dwa serki - roladkę twarogową z dodatkiem miodu i serek ziołowo czosnkowy do smarowania. Te sery mają wyrazisty, pełny smak. Nadają się do bezpośredniego spożycia, do kanapek, naleśników czy właśnie do zapiekanek tak jak ja to zrobiłam. Można też nimi nadziewać pieczone warzywa albo zagęścić sos. Zobacz też przepis na tartę z żółciakiem siarkowym - za kilka miesięcy znowu
Smaczna PyzaChleb wypiekany jest z mieszanki bezglutenowej którą ja zrobiłam sama według pomysłu [ klik ] Mieszanki zrobiłam więcej z czego potem odważyłam potrzebną do wypieku ilość, reszta przyda się do wypieku naleśników chociażby albo do kolejnego bochenka. Jak macie problem z dostaniem mąki ryżowej czy gryczanej wystarczy zmielić ryż biały czy brązowy a nawet czerwony albo kaszę gryczaną niepaloną. To naprawdę jest
Moje Małe CzarowaniePyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy do ciast, ale chyba najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoika. Przekonajcie się sami :) Wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, należy tylko mieć oko na roztapiający się cukier, później idzie jak z płatka. Polecam! Składniki
Domowa Cookierenka Agiprzypomina on tradycyjnego paprykarza, bo na wstępie nie czujemy charakterystycznego zapachu ryby, ale to na pewno przemawia na jego korzyść :) Jako smarowidło do pieczywa chrupkiego, świeżego czy naleśników nadaje się idealnie. wyraziste nuty smakowe. No i na dodatek apetyczna konsystencja :) Skład również pozostaje na wysokim poziomie. Noooooooo i cena !!!! jedynie 4,79 zł w sklepie internetowym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBuraczane naleśniki z ricottą, miodem i gorzką czekoladą, borówkami mogę tak zawsze zaczynać dzień
More food, love and dreamsresztę oleju i ponownie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pastę można podawać od razu na stół lub zapiec najpierw jak tradycyjny pasztet. Wypróbujcie tę pastę także jako dodatek do naleśników lub krokietów. Gwarantuję, że smakuje rewelacyjnie :) Kto skusi się zamienić (przynajmniej na chwilę) tradycyjny pasztet na tę pastę z czerwonej soczewicy? a może wolelibyście pasztet z zielonej soczewicy
Codzienna kuchnia niecodziennasubstytut kawy. Polecana w okresie wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Po spożyciu, działanie jest odczuwane nawet do 6 godzin. Ma wiele zastosowań, można ją użyć do koktajli, owsianek, musli, naleśników, sałatek, kanapek itp. Zalecaną dawką jest 1 łyżeczka (to ok. 2 g). Z yerba mate można wycisnąć tak na prawdę jeszcze więcej, dużo więcej informacji na jej temat. Widzę jednak
Zdrowie na języku :P