Pyszota! Hummus z pieczonych bakłażanów, z cieciorką, pastą tahini i miętą! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie smarowidła na kanapkę, czy też jako farsz do nadziewania naleśników. Dzisiaj postawiłam na świeżą miętę, cieciorkę i pieczonego z oliwą z oliwek bakłażana, smak pasty wzbogaciłam dodaj sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę chili. Wyszła mi bardzo smakowita pasta, bardzo
SMYKWKUCHNIsekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko. 3. Do czego go używać ? Za co polubiłam ten grill ? Po pierwsze wychodzą na nim idealne naleśniki, robiłam nawet pyszne cinnamonn rolls pancakes i wyszły obłędne, ale do czego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji
zdrowa vege kuchniaobniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750
Smaczne Zdrowenajlepsze są właśnie takie mieszanki bo jeden typ mąki może spowodować że chleb się bardzo kruszy albo rozpada. Tą mieszankę którą przedstawiam można użyć do wypieku chleba albo do naleśników a może do ciasta czy placuszków. Polecam serdecznie. Przepisy na potrawy bezglutenowe znajdziecie w etykiecie Bezglutenowo . Mieszanka mąk bezglutenowych - jasna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności smarowania jej tłuszczem, ponieważ znajduję się on w cieście. Usmażonego i lekko przestudzonego naleśnika smarować serkiem Almette, wyłożyć kilka plastrów łososia, zwinąć w rulon i gotowe. Smacznego
zadanie-gotowanieBliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się
zadanie-gotowaniepizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli
zadanie-gotowanieSwoją przygodę z blogiem zaczęłam od dżemu pomarańczowego z wanilią . To było wiele przepisów temu ;) Tym razem przygotowałam aromatyczny, cytrusowy dżem mandarynkowy. Idealny do naleśników, tostów czy kanapek. Nie ma w nim nuty goryczy charakterystycznej dla pomarańczy. Mandarynki łatwiej się też obiera, a to duży plus. Z podanych przeze mnie ilości wyszły dwa słoiczki dżemu, które spożytkujemy na bieżąco. Gdybyście
zadanie-gotowaniePrzetrzeć przez sitko i przełożyć do wyparzonego słoiczka. Po przestudzeniu umieścić w lodówce. Przechowywać w chłodzie do maksimum 2 tygodni. Może służyć jako wypełnienie tarty, mazurka, dodatek do ciasteczek, naleśników
zadanie-gotowaniekorzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna
Powiedz dietom nieWszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko. Moja
Moje Małe CzarowanieFrużelina - czarna jagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe zanurzone
Kuchnia DanusiDelikatne placuszki dobre na obiad, podwieczorek lub śniadanko. Dojrzałe mango obrać ze skórki, cały miąż obrać za pomocą nożyka i zmiksować. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać
Kuchnia Pokoleńbardzo, ale 1-2 łyżki dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziły! ;) A do czego można użyć takie masełko z orzeszków? Ja polecam do owsianki, na kromkę chleba, do deserów, naleśników czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika. I tutaj taka moja rada... przed zabraniem się za przygotowanie domowego masła orzechowego upewnijcie się, że macie do tego odpowiednio mocny sprzęt
Nastoletnie Wypiekanieciężkie czasy". Jak już chyba każdy dobrze wie, masło orzechowe sprawdza się we wszystkim.. jeżeli nie wie, to właśnie się dowiedział, na słodko, na słodko, do placków, naleśników, makaronu.. czy kotletów, lub "tradycyjnej" wersji łyżeczką ze słoika. Do tego zapomniana przeze mnie i myślę, że przez wiele osób pietruszka, która bywa często lekko pomijana, używana jedynie do wywaru
More food, love and dreams