dłużej gotowana, tym gęstsza będzie konfitura). Pod koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na ciasto mam zawsze taki sam i zawsze wychodzi przepyszne :) bez względu czy zrobimy cienkie czy trochę grubsze zawsze będzie chrupiące a nie jak w niektórych pizzeriach jak naleśnik :) nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje ,że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz , Polecam
Wypieki Reneminuty , dzielimy na tyle porcji ile chcemy sztuk pizzy Osobiście uwielbiam ciasto chrupiące i cienkie takie, które po wzięciu do ręki "trójkąta " pizzy nie leci z ręki jak naleśnik :) dlatego opracowałam swoją metodę :) po rozwałkowaniu ciasta smaruję je kilkoma kroplami oleju ,nie za dużo ,przykładam papier na którym będzie się piekła pizza i odwracam ,ściągam moją silikonową deskę ,polecam
Wypieki ReneTradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów
Maślane ciasteczkoKolejny pomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :). Korzenny syrop z nutką pomarańczy Składniki: 600 g cukru 0,5 litra wody Łyżka przyprawy korzennej Łyżka cynamonu 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego Duża szczypta chilli Skórka
Kuchnia w szuwarachznalazła się 400 g paczka daktyli, których nawet za bardzo nie lubię. Coś trzeba było zrobić, okazja też się znalazła, więc do dzieła! Daktella idealnie nadaje się do wszelkich naleśników, gofrów czy kanapek. Albo do podjadania wprost ze słoika ;) Daktella czyli ulepszona wersja nutelli Składniki 400 g daktyli 1 niepełna szklanka gorącego mleka (lub mleka roślinnego , ewentualnie wody
Kuchnia w szuwarachLance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej. Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz zaprzyjaźnionym Egipcjanom i Saudyjczykom. Naleśniki a la Gundel (Gundel palacsinta) robiły furorę niezależnie od kraju pochodzenia konsumenta, chociaż najczęściej dopominali się o nie Dinesh i Shehryar. Po tych wszystkich latach wędrówek i przeprowadzek książka niemal się rozpadła, kiedy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu. Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni, np. domowej roboty 1 łyżka oleju 1/4 szkl
Nastoletnie Wypiekaniewędruje do: Shpilka za jej naleśniki gryczane. Jeśli chcecie przeczytać przepis to jest tutaj [ klik ] Proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres dolores1264@o2.pl, czekam 5 dni i jeśli nie otrzymam adresu wybiorę inną osobę
Moje Małe Czarowaniezimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając o to, by się nie zdeformowały. Podawać np. z zeszkloną cebulą. ------- Podobne: Naleśniki z jarmużem i makrelą Samosy warzywne Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Weekendy w domu i ogrodziedodawać masę orzechową, zmiksować tylko do połączenia. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Wstawić do lodówki, aby się przegryzło na 12 godzin. Można smarować tym kremem wszystko: wafelki, bułki, chleb, biszkopty, naleśniki, gofry, placki, można też wyjadać bezpośrednio ze słoika… tak jak Nutellę Smacznego! Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno
moj przepis nazimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do kaszy jaglanej na śniadanie lub do naleśników. Mój mus jest bez dodatku cukru, ponieważ będzie jedzony przez moje dzieci, a poza tym moje brzoskwinie były przesłodkie. Wy oczywiście możecie dodać cukier. Oryginalny przepis pochodzi z blogu Tradycyjna kuchnia
moj przepis nakształt kwadrata i rozwałkować na grubość 0,5 cm ( u mnie kwadrat o wymiarach 36×36 cm). Łyżeczką nakładać nadzienie jabłkowo -gruszkowe. Równomiernie rozprowadzić. Całość zwijać jak naleśnika. Za pomocą noża drożdżówki podzielić na 10 równych kawałków. układać na blasze w dość dużych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik
Niebieski kubek z kawaPrzepis znalazłam na blogu: Olgi Smile. Krem w przygotowaniu jest banalnie prosty a smakuje rewelacyjnie. Sam rozpływa się w ustach i doskonale sprawdza się jako nadzienie do naleśników, ciast, ciasteczek. Można dodawać go do koktajli lub wyjadać prosto ze słoiczka. Pycha! Od siebie dodałam odrobinę mleczka kokosowego, ale nie jest to obowiązkowe. Zrobiłam z połowy proporcji składników
Di gotuje