naleśnik - 11212 przepisów (strona:493/748)

Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 220

Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną

Pełny talerz
Naleśniki z salami 133

Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól - szczypta Salami w plasterkach Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy plasterki salami

Camilla w kuchni
Karobśliwka 151

niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później zrobiłam już całą porcję i mogę polecić śliwkę z karobem do naleśników, placków i przekładania ciasteczek (i jedzenia solo :D). Warto konfiturę dobrze odparować, ja żałuję, że nie gotowałam jej nieco dłużej. Teraz już chyba ostatni dzwonek na śliwkowe przetwory

FitKot
Placki bananowe z kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 134

trzeba znaleźć "inny" sposób na ich podanie. Z racji tego, że moje Dziecko od jakiegoś czasu odmawia regularnie tego typu posiłku, postanowiłam wykorzystać kaszkę, która mi pozostała. Placki i naleśniki to dwie formy jedzenia, które schodzą w oszałamiająco szybki tempie i zawsze pozostają po nich puste talerze. Czy to przypadek, że kaszkę wykorzystałam do zrobienia placków? Nie sądzę :P Składniki

ChilliJemy
SYROP Z PIGWOWCA 146

tarce lub drobno pokrojonymi i podduszonymi jabłkami,wymieszać i ewentualnie dodać odrobinę cukru.Całość zagotować,gorący mus włożyć do słoików i krótko pasteryzować.Taki mus jest wspaniałym dodatkiem do naleśników,ciast....mniam mniam...u mnie się właśnie robi więc foteczka później

Niespełnione zdolności kulinarne
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 173

alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności  smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia, czy chociażby przesmażania niektórych produktów w znacznej mierze ogranicza menu, dlatego będę musiała

Codzienne Gotowanie
Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 115

Placuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu. Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem suszonych pomidorów, czarnych

Codzienne Gotowanie
Lahmacun - turecka pizza 178

odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia

Codzienne Gotowanie
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 116

Idealny jako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu świetnie

Mango Papaja
Podgrzybki duszone w śmietanie 164

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne w smaku, po uduszeniu – delikatne w konsystencji. Podgrzybki duszone w śmietanie to od zawsze moja jesienna pozycja obowiązkowa. Nigdy nie myję grzybów – za szybko chłoną wodę. Żeby nie rozcieńczać ich smaku i niepotrzebnie

Karo in the Kitchen
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 171

smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon

WojnaNaSmaki.pl
Chlebek pita 190

objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około

dom-agi.pl
Szybka konfitura z gruszek i jabłek 140

Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać

Gotowanie...to proste !
Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark 148

miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody. Pozdrawiam, Marta Post Rozwiązanie konkursu

Marta Gotuje
Olejowy Raj . 151

także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk , magnez , żelazo . Stosuje się go do sałatek , zup , koktajli .  Mąka kokosowa - do ciast , naleśników , polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Olej kokosowy :  Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce , dzięki swoim właściwością zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej kokosowy reguluje poziom cukru

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania