naleśnik - 11212 przepisów (strona:496/748)

DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 98

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego

Kuchnia w opałach
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48151

ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek szumowin

Karo in the Kitchen
Czy to już uzależnienie? 132

Uwielbiam ten sos od kiedy tylko go spróbowałam Gdzieś pędzę, ciągle coś do zrobienia, w między czasie znów hummusa kręcę, przy okazji pieczenia warzyw,porywania się na smażenie naleśników z samej kaszy, powtarzania geografii i patrzenia jak i o której powinnam na tego busa w sobotę wyruszyć. Potrzebuje jakieś +5h na dobę

More food, love and dreams
Konfitura z aronii i jabłek 129

cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek. Składniki: 500 g aronii 250 g jabłek 300 g cukru 6 goździków ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie

Mama Gotuje
Dzem z mirabelki z kardamonem 137

Iwona z bloga    Blogotowanie z pasją  obdarowała mnie pięknymi mirabelkami. Zakasałam więc rękawy i powstał ten oto pyszny dżem o charakterystycznym kwaskowym posmaku. Na zimę do naleśników będzie jak znalazł. Dżem z mirabelki z kardamonem Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: 1200 g mirabelek 1/3 szklanki wody 500 g cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami - „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego” 121

Gdyby zapytać dzieci co najbardziej lubią jeść na śniadanie, większość z całą pewnością by odpowiedziała, że naleśniki. Nie jest to może najszybsze śniadanie, ale zadowolone miny dzieci to widok bezcenny. Można je podać na wiele sposobów. Moi synowie przepadają za ich czekoladową wersją z dodatkiem wiśni lub pomarańczy . Czytaj więcej

Wiem co jem
Domowe najlepsze 143

bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki czy kaszki. Masło migdałowe Składniki: ½ kg migdałów szczypta soli Upraż migdały w piekarniku lub na patelni. Praż od 20 do 30 minut w średniej temperaturze

codojedzenia
Naleśniki z jabłkami 90

pyszne naleśniki przynoszą mi na myśl posiłki u moich rodziców. Podawane na ciepło, rozpływające się w ustach (a szczególnie ten plaster jabłka) najczęściej z kubkiem kawy zbożowej Anatol. Beztroskie czasy wracają wraz

Szybko Tanio Smacznie
Pasztet pomidorowy z cieciorką, recenzja Primavika 183

natychmiastowej konsumpcji :p Za zapachem idzie bardzo sympatyczny smak. Nie wiedziałam czego się spodziewać i zostałam bardzo miło zaskoczona ;) Pasztet idealnie skomponował się ze świeżą pełnoziarnistą bułką i żytnimi naleśnikami ;) Czy sięgnę po ten produkt ponownie? zdecydowanie! zwłaszcza, że cena jest dość przystępna (4,80zł) w internetowym sklepie Sklepvita . Szczerze zachęcam do wypróbowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos kurkowy z makaronem. Śmietankowy z pietruszką. Obiad w 10 minut. Ekspresowy, awaryjny. 204

różne sposoby. Można dodać je do omletu lub jajecznicy, ale wcześniej, przez ok 10 min należy poddać je obróbce termicznej. Można przygotować z nich farsz do pierogów czy naleśników. A jeśli coś pozostanie można je śmiało zamrozić. To chyba najlepsze grzybki, bo prawie nigdy nie robaczywieją i są bardzo trwałe, można przechowywać je w lodówce w papierowej torebce ok. tygodnia

Naturalna Kuchnia
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak wybrać to najlepsze? Jak zrobić samemu? 152

czego używać? Klasyk ponad klasyki - jedzone z chlebem i ewentualnie dżemem <3 Do przełożenia kawałków bananów i oblania gorzką czekoladą - link Dip do owoców Do smarowania naleśników Do owsianki   Masło orzechowe a alergia Masło orzechowe produkowane jest z orzechów prażonych, a te niestety mają jeszcze większe właściwości uczulające niż ich surowa forma. Alergicy powinni więc szczególnie uważać

Powiedz dietom nie
Domowa frużelina truskawkowa czyli prosty sposób na pyszne gofry zimą 190

Domowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę.     Kto z was lubi gofry?   Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki..   Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów.   Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu.   Wszystko zamknięte w dużym

IzaGotuje
Wesoły talerz 182

ledwo składają litery To w kuchni jest ich jak...sto! I któż pamięta to całe zło Gdy mleko się leje po szafce Gdy koper ląduje w kawce Gdy naleśniki czarne od spodu U mnie nie burczy nikomu z głodu! Najbardziej lubię gdy kroję A pod nogami...moje Z rękami na wszystkie strony i każdy zadowolony... Cisza! Bo dzieją się cuda

Z Kuchni Do Kuchni
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 191

góry talerzem i odciąć naddatek ciasta. Piec w tem. 170 C przez ok. 8-10 minut do lekkiego zrumienienia. Placki będą miały pękate pęcherzyki powietrza i wyglądem przypominają suche naleśniki.  Kajmak: Składniki:  36 dag cukru kryształu 750 - 800 ml śmietany 30-36 % 3 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę

Apetyczna babeczka
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 153

folią, w ten sposób, aby folia stykała się z kremem, zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek  Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła  2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania