razy udało nam się skosztować smakołyków z Chaty Wędrowca w Wetlinie. W Niedźwiadku królowały pierogi, placki ziemniaczane, kotlety schabowe i zupy typu żurek i kapuśniak. W Chacie pożeraliśmy naleśniki giganty, zupę z soczewicy i baraninówkę, pół porcji nam całkowicie wystarczyło by się najeść! niesamowity dach w skansenie piękne przed ogródki w skansenie poranne słońce wita w Strzebowiskach w drodze
Dzieje kuchennej Wiewiórywolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki. Na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek całego "naleśnika" ułożyć wypełnienie Teraz przystępujemy do zawijania. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy
w mojej kuchniPrawdziwe pancakes- amerykańskie naleśniki. Wspaniałe śniadanie w kilka minut. Minimum pracy, maksimum smaku... to lubię ;) Polecam! Składniki: 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 1/4 szkl. maślanki 1/4 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. roztopionego masła szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładać porcję ciasta. Smażyć
Nastoletnie Wypiekaniewypróbujcie najlepsze śniadaniowe przepisy na weekend już jutro! Smacznego i miłego leniuchowania! Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia
Moja smaczna kuchniaprzerobiłam na nią 8 kg wiśni, kilka słoiczków już zjedliśmy, kilka rozdaliśmy i chyba będę musiała jeszcze dorobić póki są wiśnie na rynku ;) Najlepsza jest polania lodów, gofrów i naleśników :) Składniki: 4 kg wiśnie, 1 kg cukru, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 galaretki wiśniowe. Przygotowanie: Wiśnie umyłam i wydrylowałam (choć sprawdzałam każdą wiśnie to i tak podczas gotowania wypłynęło
Aga w kuchniPolecam pyszne wisienki w żelu. Wisienki takie możemy podać do naleśników, gofrów czy też innych deserów. składniki: 1,5 kg wiśni 350 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut
Monia miesza i gotujepoziomkowy . Ta dzisiejsza konfitura to trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki mogą być zdrowym i pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie
Milion Smakówwoda (1 szklanka) mąka pełnoziarnista (1,5 szklanki) Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko i wodę. Dosypujemy mąkę. Wszystko miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Smażymy. Najlepiej będzie jeśli użyjemy patelnię do naleśników. Można podawać na słodko lub na ostro. Ja dzisiaj wybrałam opcję z dżemem z dyni i pomarańczy . Z opcji dostępnych na blogu polecam również z pastą rzodkiewkową
Weganka gotujesmakuje, choć szału nie ma. Nie żałuje tego, że go kupiłam, bo krem jest fajną odmianą od masła orzechowego i nutelli. Na pewno przyda się do kanapek, tostów i naleśników, więc jeśli będziecie mieć możliwość zakupienia tego ciasteczkowego kremu polecam go nabyć
tost z dżememsurowo, sprawdzają się również jako dodatek do ciast i deserów. Przyrządza się z nich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościbędzie smakować jak ciastko ptysiowe, co byłoby raczej nie możliwe), więc na wszelki wypadek nie spodziewałam się zbyt wiele. Pudding okazał się wspaniały - w smaku przypomina omlet lub naleśniki, z tą różnicą, że jest baaardzo puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Brytyjczycy podają go jako dodatek do mięs lub pieczeni w sosie, ale rewelacyjnie smakuje też na słodko. Można
My Culinary Art