naleśnik - 11212 przepisów (strona:500/748)

Krem czekoladowy z avocado i chili 145

obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy z resztą składników do blendera i miksujemy na gładką masę. \  Ten krem świetnie smakuje na kanapkach, ale myślę że naleśniki z takim nadzieniem również okażą się pyszne

W poszukiwaniu inspiracji
Kebab 195

powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pyszności w Domaine La Francoise 167

palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne

In my kitchen
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek 211

którym żurawina nie rośnie i można kupić jedynie importowane z USA owoce. Tak przygotowaną żurawinę można podawać zarówno do pieczonych mięs, pasztetów, serów jak i do rozgrzewającej herbaty czy naleśników. Składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 250-300 g brązowego cukru (w zależności od tego jak słodka ma być konfitura) sok z jednej dużej pomarańczy 1 łyżka stołowa miodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przedłużajcie przyjemność! 142

spacerach i rowerach oraz poświątecznych siłowniach i basenach. Czas pomyśleć o małej powtórce… Wyobraźcie sobie pogodny, leniwy dzień i śniadanie złożone z rolady czekoladowej z musem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie z orzechami. Wyobraźcie sobie ciepłe promienie słońca oblewające

GRUBY WAŁEK
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 192

Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba smażyć kolejne. Wychodzą elastyczne tortille, które ładnie dają się formować. Przed nakładaniem farszu podgrzać tortille ponownie

Weekendy w domu i ogrodzie
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 187

cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki , to przede wszystkim wysoce selekcjonowane mięso

CookYourself
Lemon curd 159

cytryną i sokiem malinowym ;) Ale co tam, mam nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny

CookYourself
books - Baking Bible Annie Bell 176

się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda cena: 13.00 funtów brytyjskich* * cena na podstawie Amazon.co.uk

CookYourself
Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą 183

Ostatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego jabłka ze śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm

CookYourself
Krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius 170

ciastkami Spekulatius*. Uwierzcie mi, że po spróbowaniu domowego kremu/masła do smarowania, nie kupicie innego. Krem ten robi się w parę chwil. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: pieczywa, grzanek, naleśników czy wyjadać go prosto ze słoika. Nie jest mega słodki (nie użyłam cukru, jak w oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem.  Tym przepisem, rozpoczynam

CookYourself
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 207

obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek  sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika) i wycięłam 4 kółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje: a) albo włożyć je do środka

Kto ugości moich gości?
Liebster Blog Award 152

wpisy co 2-3 dzień, zajmuje mi to ~10 minut, więcej czasu pewnie spędzam na opracowaniu przepisu i zdjęć ale i tak się nie przemęczam :) 3. Potrawa z dzieciństwa. naleśniki, syrop z kwiatów bzu i herbatka z lipy babci Anieli, leczo paprykowe (które wtedy dla mnie z nieznanych powodów było fuj) i surówki, które wynosiłam z przedszkola w kieszonce fartuszka

Pyry na Gaz
Naleśniki limonkowo - miętowe z brzoskwinią i serem 176

można w nietypowy sposób podać naleśniki ? Oczywiście, że tak. Możemy do tego celu użyć filiżanek. Prawda, że pięknie się prezentują ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pikantna pasta paprykowa 117

proporcjami, tak żeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet do ciasta. Hmm, chyba też uzależnia :) Przy wybieraniu papryczek trzeba pamiętać, że im mniejsze, tym ostrzejsze. Składniki

Pełny talerz