Dawno nie jadłam naleśników, także w końcu przyszedł czas i na nie 😻 😻 🌯 🍴 Składniki ✔️ 2 jaja ✔️ 80 g twarogu ✔️ łyżeczka kakao ✔️ wiórki kokosowe, słodzik i tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ( nie musicie tego robić, jeśli nie zależy wam na puszystości placka) Roztrzepać jajka z kakaem i odrobiną słodzika 2. Usmażyć(...)upiec omleta lub 2 mniejsze omleciki 3. Twaróg zmiksować ze słodzikiem na gładką masę, posmarować połowę omleta i zawinąć w rulon posypując wiórkami. Niby omlet a jednak naleśnik i to słodki na dodatek 😋 🤗 Gwarancja zapychu przy śniadaniu gwarantowana! 💪 👍 1 porcja zawiera (bez wiórków i tłuszczu) 243,3 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPuszyste pankejki, naleśniki amerykańskie, pancakes, nazw tych pysznych placuszków jest kilka. Wszyscy lubimy placki, naleśniki czy racuchy, które nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem, wakacjami u babci czy podwieczorkami w przedszkolu;) Smażenie placków jest nieco czasochłonne. Więc najlepiej robić to w weekendy, kiedy spokojnie i niespiesznie można oddać się temu zajęciu. Pankejki często smażymy na niedzielne śniadania
Codziennik KuchennyNaleśniki puszyste bo drożdżowe, magiczny smak, a dodatek miodu nadaje im dodatkowych walorów smakowych. Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni. Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie. Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie. Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczęści, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy(...)części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy
Kuchnia w czekoladzieNaleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i proste danie. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne(...)Dodać sok z cytryny wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Sos ma być gęsty a cukier całkowicie rozpuszczony. 3. Naleśniki smażymy po 2-3 minut z obu stron. Wykładamy, 4. Smarujemy cienką warstwą kajmaku i zawijamy. Polewamy sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i świeżymi ziołami. Gotowe
vaniliowoczekoladowadań jednogarnkowych MARMOLADA TWARDA JAMAR Pyszna owocowa marmolada. Twarda ale dobrze się rozsmarowuje np. na kanapkach. Nie jest za słodka. Polecam w 100 %. Moje zastosowanie: ☛Do kanapek ☛Do naleśników ☛Do omletów ☛Do drożdżówek ☛Do wypieków ☛Do naleśników ☛Do deserów na zimno Produkty firmy JAMAR znajdą zastosowanie w każdej kuchni. Ja jestem zadowolona i polecam je z czystym sumieniem
Gotowanie Patkiśrodku na pieczarki posypany jest ser, który się ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiacej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek 1-2 cebule(...)sobie przestygło. CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem. Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy
Gotuj z Mąkążółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić(...)dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw
Kulinarne przemysleniaczekoladowego 160 g mąki pszennej 800 ml mleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy
kulinarnyswiatdomimałą rózgą ale spokojnie da się łyżką. Masa jest dość gęsta, nie wylewa się, trzeba ją więc rozprowadzić na talerzu, foremce do tarty lub patelni do naleśników łyżką. Jeżeli przygotowujemy wrap w mikrofali, co polecam, trzeba pamiętać, żeby patelnia się do tego nadawała :-) Ja robię w żaroodpornym okrągłym naczyniu, takim jak do tarty. Najlepiej i najszybciej(...)gotuję 2,5 min na mocy 1000W (przy 3 minutach wrap był zbyt łamliwy, 2,5 jest wystarczające). Wrap bez problemu odchodzi z foremki- wystarczy podważyć łopatką do naleśników. Na zdjęciu poniżej gotowy wrap w dwóch wersjach. Ten jaśniejszy jest bez dodatku papryki :-) Nadzienie do wrapa jest dowolne, co kto lubi. W moim zwykle jest szynka, pomidory, sałata. Polecam
Marta próbujeOpis: Pancakes to nic innego jak amerykańskie naleśniki, które zazwyczaj kojarzą nam się z dodatkiem syropu klonowego. Ale ja polecam inny wyśmienity przepis na tą słodką ucztę Tym razem zapraszam na przepis z dodatkiem miodu oraz z orzechami. Składniki: 125 g mąki pszennej 120 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli płynny miód cukier(...)ubite białko dodajemy do pozostałej masy. Delikatnie mieszamy całość. Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDziś na stole zawitało przepyszne danie naleśnikowe, taki naleśnikowy tort. Naleśniki bowiem przekładane są słodkimi porami, które skarmelizowane rozpływają się w ustach. Zachęcam do zrobienia tego tortu naleśnikowego i cieszcie się pysznym smakiem dania. Naleśniki przekładane porami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka życzę :-) Składniki na około 10 sztuk: 1 szklanka mleka 2% 1 szklanka wody gazowanej 100 g szpinaku baby 3 jajka L 1 3/4 szklanki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła 1. Do misy(...)malutkie drobinki szpinaku i tak były w cieście. 2. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy, aż masa będzie gładka. 3. Na patelnię wlewamy niedużą ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego
kruche babeczkiciasta. Połowę mrozicie na kiedy indziej. I znowu oszczędzacie czas przy następnej potrawie. A tart u nas na blogu nie zabraknie. Gotowiec się przyda Mało słodkości? Co powiesz na naleśniki z pasternakiem? Mini naleśniki z pasternakiem Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową Ciasto 370 gramów mąki pszennej typ 450 30 gramów mąki kukurydzianej 2 żółtka 200 gramów masła
Krupeczkimąki pszennej i kukurydzianej – szybkie, wygodne i chrupiące! Zapisz Skorupki do tacos można przygotować na kilka mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów – jedno z kukurydzianych ciast szykuje się jak naleśniki, następnie usmażone placki jeszcze raz smaży i formuje w głębokim tłuszczu. Mój przepis jest mało skomplikowany, nie wymaga smażenia ani specjalnych przyrządów do formowania a co najważniejsze – smażenia w głębokim tłuszczu(...)drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne
Karo in the Kitchen