smaczne, aromatyczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: Twaróg półtłusty 15 dag Łosoś wędzony 10 dag Natka pietruszki posiekana 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Naleśnik 4 szt. Wykonanie: Twaróg, łososia i natkę pietruszki razem wymieszać, doprawić do smaku i lekko rozbić blenderem, aby powstała klejąca masa. Następnie nadziewać naleśniki i zwinąć dowolnie. Możemy jej lekko podsmażyć na chrupiąco
Tradycyjna Kuchniajednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Smażyć 2 minuty z jednej strony,następnie naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić.Szpinak umyć ,odsączyć .Obrany i posiekany drobno czosnek podsmażyć na oleju kokosowym,dodać liście szpinaku,wszystko poddusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem(...)smaku Usmażone naleśniki faszerować szpinakiem
w mojej kuchnimakaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami(...)niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut (przygotowaliśmy je w czwartkowy wieczór) i zapakowane czekało, aż rano zostanie zabrane
Niedzielny kucharzmakaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami(...)niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut (przygotowaliśmy je w czwartkowy wieczór) i zapakowane czekało, aż rano zostanie zabrane
Niedzielny kucharzcytryny 40g startego parmezanu Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. 2. Pesto: Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam naleśniki w każdej postaci. Ale te orkiszowe już dawno skradły moje serce. Dziś szybki obiad naleśniki orkiszowe z serkiem waniliowym i owocami : jagody + truskawki. Oszalałam z zachwytu :p Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajo szczypta soli jedna łyżka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron Wykonanie: Wszystkie składniki
Fiołkowe TalerzeSłodkie placuszki... palce lizać. Polecane szczególnie tym, którzy tęsknią za smakiem słodkich naleśników. Nasze słodkie placuszki nie zastąpią naleśników z cukrem, ale stanowią smaczną alternatywę troszkę zdrowszą od typowego deseru. :-) Składniki: mleko kokosowe 100ml mąka kokosowa 20g mąka migdałowa 20g jaja 4 sztcynamon 2gproszek do pieczenia 2g stevia – szczypta sól – szczyptaolej kokosowy - do smażenia Wartości odżywcze: Kalorie: 196 kcalTłuszcz
Keto Przepisyjaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli czosnku zrób naleśnikowe ciasto ( u mnie mąka uniwersalna bezglutenowa, ale użyj mąki jaką lubisz) olej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym. Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś. Dopraw solą. Zwijaj naleśniki nakładając farsz ze szpinaku
AZgotuj!Rozgrzewająca zupa boczniakowo pieczarkowa na bazie gęstego koncentratu pomidorowego Winiary. Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała bo tak rodzinie smakowała. szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 5 łyżek pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 3 łyżki wody gazowanej szczypta soli(...)ziela angielskie 2 liście laurowe natka pietruszki Szaszłyki: Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany ścieram
wesoła kuchniaDoskonała przekąska na imprezę sylwestrową i karnawałową. Roladki najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, zawinąć w folię i wstawić do lodówki aby nabrały ładnego kształtu. Naleśniki: 1 szkl mleka 1 szkl mąki 3 jajka sól pieprz 3 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku łyża masła Dodatkowo: 150g łososia wędzonego na ciepło op. twarożku kanapkowego naturalnego Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać(...)zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i smażyć jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Jajka rozbełtać z mlekiem i mąką, dodać przesmażony szpinak, wymieszać. Usmażyć 2 grube naleśniki. Każdy posmarować twarożkiem i ułożyć łososia. Zwinąć w roladki. Aby roladki były trwalsze i lepiej się je kroiło, warto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Roladki pokroić
Smakołyki Asicytrynowego 5 dag.sera żółtego startego Panierka : 1 jako rozbełyane z odrobiną wody 1 szklanka.bułki tartej Olej do smażenia ************************************** Z podanych składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Masło rozgrzać na patelni ,dołożyć posiekaną drobno cebulę i na małym gazie dusić do miękkości.Następnie dosypać bułkę tartą , zdjąć z gazu ,dosypać startego żółtego sera , poslić i popieprzyć , wymieszać(...)Nałożyć farsz na naleśniki , zwinąć krokiety.Opanierować w jajku i bułce tartej , smażyć na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirazem mam idealne rozwiązanie:) Krokiety z Kapustą Kwaszowną z Marchewką firmy ORZECH . Smakują wyśmienicie ,polecam i zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH :) SKŁADNIKI NA 30 sztuk: 30 naleśników 1 Słoik Kapusty Kwaszonej z Marchewką ORZECH 1 cebula 40 dag pieczarek Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 6 jajek 2 szklanki mleka Masło do smażenia pieczarek Olej do smażenia(...)następnie dodaję pieczarki i drobno posiekaną cebulę, solę i pieprze do smaku. Ugotowaną kapustę przecedzam. Dodaję pieczarki mieszam dokładnie. W razie czego można jeszcze doprawić. Farsz nakładam na naleśnik za pomocą łyżki i zawijam w prezenciki. Na talerzu rozbijam jajka i wlewam mleko, dodaję sól i pieprz, dokładnie ubijam. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Krokiety panieruję najpierw w jajku
Gotowanie Patkiboki i zawijamy. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Krokiety z grzybami Kolejny ze sposobów na wykorzystanie grzybów na Wigilii to przygotowanie krokietów. Naleśniki stanowiące ich bazę przyrządzimy z: 250 g mąki pszennej 250 mililitrów gazowanej wody mineralnej 250 g mleka 2 jajek 2 łyżek oleju 0,5 łyżeczki soli Szczypty sody Szczypty cukru(...)nich odparuje. Wsypujemy zmielone grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Mąkę łączymy z solą i sodą, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Smażony naleśniki. Na każdego z nich nakładamy około 2 łyżki farszu i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i obsmażamy na oleju. Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaUwielbiam naleśniki we wszelkich wariacjach. Dziś zapraszam Cię na fit naleśniki z mąki ryżowej. Składniki: 100 g mąki ryżowej 250 ml mleka kokosowego własnej roboty – przepis na nie znajdziesz tutaj , jeśli jednak nie masz mleko kokosowego, możesz użyć krowiego 2 jaja szczypta soli Przygotowanie: wsyp do miski mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj powoli mąkę, masa musi być gładka
Oka w rosole czyli KaFka gotujeProste naleśniki gryczane zrobione na wzór ryżowych , które przyrządziłam jakiś czas temu. Te wydają się bardziej wyraziste, jak na smak gryki przystało. Są też bardziej kruche, co widać na poniższym zdjęciu - łatwo się łamią podczas zawijania, choć dla mnie nie było to problemem. Dlatego zalecam dodać 2 jajka, ja niestety, jak się okazało w trakcie robienia miałam tylko jedno. Naleśniki
Zdrowie na języku :P