Składniki: Naleśniki: 3 szklanki mąki owsianej 4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej (lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta) 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki(...)mieszamy do równomiernego połączenia się składników. Ser feta kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się farszu. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy w ruloniki lub w trójkąty. Podajemy na ciepło
Qchnia po prostupieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki opłukać, drobno pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na tłuszczu cebulę, dodać pieczarki, sól i pieprz, razem wszystko podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać(...)starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać w krokiety. Następnie zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusinaleśniki uwielbiam to Wy dobrze wiecie! Dziś zabieram Was na nie do Tajlandii, gdzie spróbujecie ROTI – pysznych, tajskich naleśników ( które do dietetycznych nie należą! hahahah ). Podaje się je na slodko, najczęściej z bananem, mlekiem skondensowanym i Nutellą ( serio! ). Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję. Najważniejsze w nich jest
Ostra na SłodkoMini Pancakes Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem. Uwielbiam śniadania na słodko i uwielbiam zapach smażonych naleśników roznoszących się po kuchni. A może by tak zaniast zwyczajnych naleśników przygotować małe i puszyste Amerykańskie pancakes. Idealne na weekendowe śniadanie. Składniki: 40g mąki owsianej, 1 jajko, 80-100ml mleka lub napoju roślinnego, odrobina tłuszczu do smażenia (ja... Artykuł Mini Pancakes
Fit Food BrunetkiZapraszam po moje ulubione i zdecydowanie najlepsze naleśniki z mięsem gotowanym , warzywami i kapustą kiszoną. Wbrew pozorom zrobienie tych naleśników jest niezwykle proste. Są super i na obiad i na kolację! Bardzo lubię podpiec je lekko na patelni z odrobiną oleju. Ciasto naleśnikowe robi się wtedy przyjemnie chrupiące. Do tego jeszcze odrobina cebulki podsmażonej na rumiano i mamy bardzo
AniaGotuje.pldziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu PRL-u. Nadal dominują w niej potrawy tłuste, głównie mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede wszystkim(...)kuchni tradycyjnej, jednak dostosowuje dawne potrawy do współczesnych zaleceń dietetyków. Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają
365 dni dookoła kuchniidealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak i sera, dżemu czy szpinaku. Składniki: 2 jaja 150 ml mąki kukurydzianej 50 ml skrobi ziemniaczanej 50 ml mleka 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 20 ml oleju(...)rzepakowego Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać. Przed nalaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać ponieważ ma tendencję do osiadania na dnie. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoto, z obu stron
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj przepis na puszyste naleśniki. Ostatnio robiłam czekoladowe powidła śliwkowe , które idealnie sprawdzają się jako dodatek do naleśników. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce i mamy gotowe śniadanie lub deser. Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy, dodajemy mleko i jajko, miksujemy wszystko razem, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na małej patelni
KurnikowoZobaczyłam jakiś czas temu, że krąży po internecie przepis na naleśniki z dwóch składników. Postanowiłam sprawdzić czy to w ogóle możliwe i jak to smakuje. Przygotowanie ich zajmuje faktycznie kilka chwil. W zapachu czuć mocno budyń. Nie są słodkie, ale dzięki dodatkom w postaci np. jogurtu i owoców są dobre. Polecam zrobić je jaki eksperyment kulinarny ;) Składniki: na 2 naleśniki
Lena GotujeBardzo smaczne amerykańskie pancakes, grube i puszyste, bez cukru, bo z dodatkiem słodkiego banana i zrobione przy użyciu mąki pełnoziarnistej. Przepis jak zwykle jest prosty, a wykonanie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Placuszki bardzo ładnie i szybko się smażą oraz bezproblemowo dają się przewrócić ;) Takie placki są wprost idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników): 1 szklanka
Healthy food explorerkonsystencja była bardziej gładka I to wszystko. Nasza domowa nutella śliwkowa jest już gotowa. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek? Smacznego! Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry Bezglutenowe naleśniki Artykuł
Okiem Blondynki by McBlondiKrokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne
Kuchnia MagdaLenyPancakes, czyli naleśniki amerykańskie, to rodzaj puszystych placuszków najczęściej przygotowywanych na słodko. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale smakują tak samo dobrze z typowo polskimi dodatkami: dżemem, owocami, orzeszkami czy miodem. Pyszne są również “na sucho”, obsypane tylko cukrem pudrem. Od kilku dni chodziło za mną zrobienie czegoś na słodko. Oczywiście musiało być to bardzo proste(...)przygotowaniu, a przy tym zdrowe i sycące – pancakes idealnie wpasowały się do moich potrzeb. Postanowiłam przygotować naleśniki bardziej fit, bez wykorzystywania żadnej mąki (jak dodałam mąkę kokosową placuszki wprawdzie wyszły, ale były bardzo kruche i nieforemne). Płatki owsiane spełniły swoją rolę – nie dość że fit, to jeszcze świetnie skleiły pancakes, dzięki czemu wyszły kształtne i foremne. Już
A to pestkakonsystencja była bardziej gładka I to wszystko. Nasza domowa nutella śliwkowa jest już gotowa. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek? Smacznego! Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry Bezglutenowe naleśniki Artykuł
Okiem Blondynki by McBlondiskładniki: 200-250 g mąki 40 g budyniu waniliowego 1 jajko 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 1 szczypta soli ok. 3
Domowy Smak Jedzenia