Śliwkowe powidła to mój ulubiony dodatek do naleśników. Takie smakują mi najbardziej, przywołując wspomnienia z młodych lat, kiedy to mój Tata smażył naleśniki - natłuszczając uprzednio patelnię skórką z boczku lub słoniny, kto pamięta taki sposób ? - a potem smarował je grubo powidłami. W tym roku niestety ceny węgierek - to najlepsza śliwka na powidła - są dosyć wysokie, ale parę
Kulinarne przygody Gatitybrokułów i sera tutaj Składniki: 2 białka jaja 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci jeśli ciasto będzie zbyt gęste, nie będzie lejące jak na naleśniki, możesz dodać mleka lub wody 2-3 łyżki cukru / ja używam słodzika Przygotowanie: białka lekko ubij, nie na sztywną pianę, ubijaj minutę dodaj do nich mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj dodaj(...)olej kokosowy i ewentualnie mleko/wodę i wszystko razem dokładnie połącz masa ma być lejąca jak na naleśniki smaż na rozgrzanej patelni placuszki nałożone łyżką, jeśli masz dobrą powłokę teflonową, nie musisz używać oleju, ale uważaj, bo smażyć je trzeba na każdej stronie naprawdę krótko Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemoże by tak na kolację puszystego naleśniora ? :D Hehe. Przepisów na naleśniki jest mnóstwo. Składniki najczesciej te same, ale również liczą się proporcje :) A o to moja propozycja : Składniki: 1,5 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 jajka 2 i 1/3 szklanki mąki Szczypta soli Klarowane masło lub olej. Przygotowanie : Ubijam jajka z odrobiną soli. Dodaję mąkę, wlewam mleko(...)wodę. Dokładnie wymieszam i sprawdzam czy ciasto ma idealną konsystencję podnosząc łyżkę pionowo . Powinno spływać i jednocześnie pokrywać całą powierzchnię łyżki. Smażę naleśniki na patelni na klarowanym maśle lub po prostu na oleju. No to tyle ;) Smacznego
Domowa Kuchnia u MamySkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 szklanki odgotowanych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz sól, pieprz ser żółty naleśniki: ok. 1,5 szklanki mąki … Czytaj dalej Naleśniki z mięsem i grzybami
czarrna od kuchniowoców leśnych – malin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się nimi zaskakując. Prawdę mówiąc, często zapominamy zjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia naleśników z domowym dżemem, jego zachwyt nad domowym wyrobem jest tak wielki
Mieszam w GarnkuCzęsto robię naleśniki. Zazwyczaj podaję je na szybki obiad, bo mam zawsze pod ręką różne rodzaje mąki. Tym razem chcę Wam zaproponować zdrową wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem. SKŁADNIKI(...)rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej powłoce. Przepis bierze udział w akcji "Błyskawiczny piątek
Passions hobbies lifepoczątku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie
Zrób to smacznieoczyścić ze skórek, co dodatkowo wydłuża czas przygotowania masła. Gotowe masło orzechowe możesz spożyć na wiele sposobów – na kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale
Vegan Tasteniepotrzebnej paniki. Nie podam wam ilości drożdżówek, jaka wyjdzie, bo to zależy od tego, jakiej wielkości zrobicie placuszki. Jeśli zostanie wam ser z nadzienia, możecie śmiało wykorzystać go do naleśników. Potrzebujemy: 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej, ja zawsze pracuję z całym kilogramem) 1,5 opakowania suszonych drożdży (około 11 g) – do kupienia już w każdym sklepie
ladykitchenprzygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy . Pyszny dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale również np. jako dodatek do ciast na placuszki, naleśniki czy babeczki. Składniki: 1 banan 2 łyżeczki liofilizowanej borówki brusznicy Premium Rosa 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy
Słodkie okruszkijest chyba jeszcze bardziej uzależniające niż masło orzechowe ! Otwieram lodówkę i co? I chcę porządną łyżkę domowego masła słonecznikowego ;). Dodaję go do mojej porannej owsianki, smaruje nim omlety, placuszki, naleśniki i komponuję z ciastami! Cudowny smak, który w dużym stopniu zależny od nas. Jeśli chcemy słodkie masło- dodajemy miód. Nawet jego odrobina zmieni smak diametralnie. Wypróbuj, a potem napisz
Nastoletnie WypiekanieKonfitura (dżem) z jabłek i cukinii o aromacie cytrynowym doskonale sprawdzi się do naleśników, gofrów albo domowych wafli. Można też dodać ją do ryżu na ciepło lub zapiec pod kruszonką. KONFITURA z JABŁEK i CUKINII Składniki: 3 duże cukinie około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych sok z 1 cytryny cukier waniliowy cukier do smaku (około 3/4 szkl
Bon appetit mon amieciasto naleśnikowe. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie mieszamy. Ciasto musi być minimalnie gęstsze niż te na tradycyjne naleśniki. Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka. Dokładnie je zatapiamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
VioletoweKucharzenietylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba, placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany. Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki
SMYKWKUCHNIjedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż do sushi połączyć z naleśnikami, słodkimi batonikami owocami i gotowe. Macie deser jak się patrzy. Pyszny, egzotyczny zaskakujący. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik