przepisy z danym warzywem strączkowym, ale także są informacje o tych warzywach.Soczewica, groch i groszek, ciecierzyca, fasola i fasolka, bób, soja..Kilka warzyw..a ile możliwości ich wykorzystania..zupy, naleśniki, pasty , pierożki, pulpeciki, pankejki itd.. Warzywa strączkowe.. niektóre z nich mało kiedy goszczą na naszych stołach, a niektóre może i w ogóle nie są wykorzystywane w naszych kuchniach(...)może odważę się i spróbuję je zrobić..W książce jest wiele [ 88] ciekawych przepisów , każdy z nich jest dokładnie opisany ..wiadomo co i jak zrobić..Ciasteczka, zupy, gołąbki, naleśniki, lody i wiele innych potraw..jest w czym wybierać i próbować nowe smaki..Ja już jedną potrawę z książki zrobiłam..mniam..pysznie było..kolejne potrawy czekają w kolejce
Moje domowe kucharzenieKocham omlety. Niezaprzeczalnie. Tak samo jak owsianki. U mnie musi być szybko i zdrowo. I tylko takich rozwiązań w kuchni poszukuję. Naleśniki okazały się strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko wymieszać odpowiednie składniki, wrzucić na patelnię i gotowe. Może i wam przypadną do gustu? PRZEPIS SKŁADNIKI 2 jajka 50 ml mleka np. kokosowego 30 g mąki jaglanej np. @purerein(...)odżywki o smaku ciasteczkowym (można pominąć) Wszystkie składniki mieszamy i masę wylewamy na patelnię. W zależności od wielkości patelni wychodzi 1-3 sztuk naleśników :) U mnie wpadły z jogurtem greckim i owocami plus suszone daktyle @intenson.pl :) SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheriwłaściwie naleśniki o zapachu orzechowym, z dodatkiem masła orzechowego. Aromat przy smażeniu jest nieziemski. Mogą być na słodko lub słono - u mnie, z kurczakiem w udawanym sosie śmietanowym. Duża szklanka to 330ml. Z tych proporcji wyszło 5 naleśników. 1 szklanka mleka 1/2 dużej szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka masła orzechowego Masło rozpuścić na wolnym ogniu cały czas delikatnie mieszając
Czerwony Gupikpotwierdzeniu przez internet, że coś takiego można zrobić (tutaj) , sprawdziłam i rzeczywiście można. Proporcje na 5 naleśników. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju 1 jajko zaczyn: 30 gram zakwasu 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody Składniki na zakwas wymieszać i odstawić na co najmniej 8 godzin. Potem dodać resztę składników, wymieszać(...)godzinę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać masę (około 3 łyżki/mała chochelka) i rozprowadzić równomiernie po patelni. Smażyć z obu stron nieco dłużej niż zwykłe naleśniki. Podawać na słodko lub słono. marcelina
Czerwony Gupikrazem przepis na naleśniki gezglutenowe i bez mleka krowiego. Inspiracją był dla mnie przepis Kulinarnej Maniusi LINK , z tym że musiałam wprowadzić nieco zmian ze względu na syna, który nie toleruje mleka. SKŁADNIKI 2 jajka 380 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 100 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia(...)minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć z obu stron na słoty kolor. U mnie naleśniki były podane z syropem klonowym i owocami
Passions hobbies liferenklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI: - 2 kg dojrzałych i fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek - 850 g cukru (możesz użyć pół na pół z brązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki(...)pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNIniż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut. Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk). Wystudzić. Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką. Kroić
6niebolubi naleśniki? Oj, większość ;) Zwłaszcza przypieczone, z domowymi powidłami, z dżemem lub twarożkiem. Niby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść. Składniki: (dla 4 osób) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 szklanki mąki szczypta soli 2 małe jajka lub jedno duże olej lub masło klarowane(...)lejące, nie za gęste, nie zbyt rzadkie, oczywiście w razie potrzeby można dodać mąkę lub wodę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną ilością oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. Naleśniki podczas smażenia Smacznego
Wołowina od rekinatych owoców i padło na kokos. Zrobiłam niezbędne zakupy i zabrałam się za pieczenie. Efekt jest nieziemski! Krem jest mega pyszny i uniwersalny, bo może posłużyć także do nadziania naleśników czy przyrządzenia szybkich deserów w pucharkach. Polecam! :) Spód kokosowy: 4 jajka o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wiórek kokosowym - ok. 30 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)dokładnie wszystkie składniki. Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników. Na kremie układamy borówki lub jagody, choć w tym przepisie sprawdzą się także maliny czy truskawki, na górę wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto jest
Cooking Monstermożna zamoczyć na noc płatki migdałowe zamiast całych migdałów. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta, do naleśników. Mleko p rzechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem). Wykonanie w Thermomixie: Migdały obrać ze skórki (chyba, że mamy blanszowane(...)łyżkę syropu z agawy. Miksować 1,5 minuty / obrót 10. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta czy naleśników. Przechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem
Mania Wypiekaniakrupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów(...)różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi... Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jaką mąkę
Kuchnia u Krysitydzień promocji standardowo zaczynamy od ślicznych szklaneczek na smoothie, słoików na przetwory, akcesoriów do pasteryzowania, a kończymy na naczyniach i sprzęcie agd. Moim faworytem został jednak shaker do naleśników :) (po kliknięciu w zdjęcie promocji, przejdziecie na stronę z całą gazetką producenta) 1. Kubek szklany ze słomką- Carrefour do 8 sierpnia Podobny w tej samej cenie kupiłam ostatnio też w sieci(...)Taśmy do mięsa- dla tych, którzy sami przygotowują wędliny. Fajny, niedrogi gadżet, który warto mieć w kuchni --> Netto do 7 sierpnia 10. Shaker do naleśników- mój zdecydowany faworyt wśród promocji w tym tygodniu ! Niedrogi, ale za to jaki przyjemny i przydatny w kuchni! Nie wiem jak wy, ale mnie zawsze denerwuje nakapane ciasto naleśnikowe na płycie
Tradycyjna Kuchnialetnia odmiana tego tradycyjnego dania. Jeżeli macie mięso z zupy z poprzedniego dnia, fasolkę szparagową i natkę z pietruszki to spróbujcie zrobić te pyszne naleśniczki, nie pożałujecie. Składniki: 12 naleśników ( na blogu znajdziecie też przepis na idealne naleśniki) 250g mięsa drobiowego (może być ugotowane mięso z zupy) 100g fasolki szparagowej pół pęczka natki pietruszki 4 jajka bułka tarta olej sól
Cukiernia PychotkiZachciało mi się naleśników..i zrobiłam..tym razem jednak czekoladowe , z dodatkiem budyniu i kakao. 1 budyń czekoladowy bez cukru 150 g mąki 2 jaja 1 łyżeczka kakao szczypta soli około 2 szkl.wody dodatkowo serek waniliowy do nadzienia Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać .Odstawić na około 0,5 godziny. Usmażyć naleśniki.Smarować placki naleśnikowe nadzieniem i złożyć w dowolny sposób
Moje domowe kucharzeniewiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Dodaj(...)zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc. Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego Kochani
SMYKWKUCHNI