zmieniały się nie tylko potrawy, ale przede wszystkim ludzie... Myślałam ostatnio ile Wigilii jestem w stanie odtworzyć w pamięci. I zaskoczyłam samą siebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane w pamięci w sposób chronologiczny, od momentu, kiedy skończyłam jakieś 6-7 lat... Niewiarygodne, ale prawdziwe. Mam kilka wątpliwości, nie wiem czy w przypadku
bistro mamaMamy koniec roku, za chwilę Sylwester, a zdjęcia tego sernika czekają sobie cierpliwie na publikację od listopada. Bo właśnie 4 listopada mój teść miał imieniny i nie mieliśmy pomysłu dla niego na prezent, upiekłam więc coś słodkiego. Z tego też powodu, że sernik był prezentem, nie mam jego zdjęcia w przekroju, a tak przywykłam. Jak już coś na blogu pokazuję
bistro mamaprzerwie między świętami a sylwestrem szukałam wołowiny. W okolicy mam przynajmniej trzy sklepy, w których zakupienie wołowiny w zwykły dzień nie jest żadnym problem. Ale nie w trakcie świątecznej przerwy! Ten gulasz robiłam jeszcze w grudniu, ale po świętach miałam ochotę a tu klops :)Czytaj więcej
bistro mamaŻegnamy wakacje, witamy szkołę i żłobek :) Wrzesień to zawsze zmiany w życiu rodziny, to trochę taki nieformalny sylwester. Franek idzie do starszej grupy w żłobku. Hania zaczyna zupełnie nowy etap w życiu - szkołę. Jako rodzice mamy wiele wątpliwości, pewnie jak większość innych. W środku buzuje tysiąc myśli i obaw, ale wierzę, że będzie dobrze.Czytaj więcej
bistro mamaZ pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a
Ana Mari's worldTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)Biszkopt:Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe
Food Squareprzekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!Składniki:220 g masła1 kg sera8 jajek300
Słodkie Przyjemnościgotowego ciasta francuskiego naprawdę można szybko przyrządzić wiele smakołyków. Na dowód tych słów podzielę się dziś z Wami pysznymi sakiewko-babeczkami ;) idealne na trwający karnawał, jako przekąski na sylwester czy inne imprezy.Składniki:ciasto francuskiebrokułser fetaSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty (z mojego ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła (u mnie były
upichcicfaworki / chruściki przygotowałam przez przypadek, przygotowałam trochę maślanego ciasta z myślą o Sylwestrze. Miałam upiec paluszki do barszczu, ale z lenistwa ich nie upiekłam, a ciasto zostało. W piątek gdy otworzyłam lodówkę pierwsze co mi rzuciło się w oczy to zapakowane ciasto w woreczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zaprezentujemy przepis na potrawę z kuchni brazylijskiej, może nie tak popularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki
Smaki Brazyliimnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPodpatrzyłam tę sałatkę u bratowej w czasie świątecznych odwiedzin. Bardzo nam posmakowała, więc postanowiłam przygotować ją na Sylwestra. Na pewno często będzie gościć na moim stole. Papryki kroję prawie w paseczki, gdyż lubię jak chrupią :)Składniki:2 piersi z kurczakatorebka ryżupapryka czerwona i żółtakilka ogórków konserwowych4 jajkapuszka kukurydzysól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowykostka rosołowamajonezKurczaka kroimy w kostkę i gotujemy
NA MOIM TALERZUtanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat, bo warto o tym dyskutować.Już na kilka dni przed Sylwestrem rozpoczynają się wystrzały z petard. Strzelają młodzi i starzy, ci ostatni albo podchmieleni, albo chcący zaimponować innym jacy to cą fajni. Nie są fajni, są denerwujący i łamią
Codzienna kuchnia niecodziennarumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne!Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkamiSkładniki:ciasto500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody½ szklanki olejusóldodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniemfarsz300 g kiszonej kapusty100
Moja smaczna kuchniasmacznego wytrawnego dania w wersji dla niektórych niejadalnej, czyli bez soli i majonezu!Piotrek zainspirowany książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowił sprawdzić jak mogą smakować takie i przygotował na Sylwestra jajka faszerowane w wersji super light bez soli i majonezu, sól została zastąpiona przyprawami, a majonez został zastąpiony jogurtem naturalnym. Efekt? Faszerowane jajka są smaczne i efektownie się prezentują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię