na święta sałatki - 987 przepisów (strona:42/66)

Pieczone ziemniaki w ziołach (na oleju kokosowym) 309

Uwielbiam pieczone ziemniaki. Idealnie nadają się do każdego dania. Dziś przepis na pieczone ziemniaki w ziołach (na oleju kokosowym). Podałam je z zestawem surówek i domowym

Słodkie okruszki
Śledź z jabłkiem i śmietaną oraz "Garść pierników, szczypta miłości" 192

macie jabłka o ładnej skórce, nie obierajcie ich. Całość pokryć śmietaną i lekko wymieszać. Gotowe :) Przegryzałam tę sałatkę liśćmi kolendry. ----- Podobne: Badylarkowe śledzie na piernatach Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka z ziemniaków i śledzi Zachęcam do zajrzenia na stronę projektu Cooknomics Zdarza Wam się kupować książki dla okładki? Mnie tak i to bardzo często. Do takich należy "Garść pierników, szczypta(...)oraz domowym ciepłem, które potrafi rozgrzać mimo niepogody na dworze. Pierwsze moje skojarzenie pokrywa się z treścią, drugie - do pewnego momentu również. Akcja rozpoczyna się na kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Miasto, wystawy sklepowe, galerie handlowe są już udekorowane świątecznie, choć deszczowa aura w ogóle z tym nie współgra. Główną bohaterką jest Hania Bielska, która pracuje w periodyku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 213

świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można(...)smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba pod orzechową kruszonką 189

rybki - u mnie był to pstrąg łososiowy ale myślę, że jeszcze lepiej pasowałby tu łosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI:   50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki(...)masła i dokładnie wymieszać.  2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 200*C. Ja swoją rybkę podałam z pyszna sałatką z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej cebulki z dressingiem 1000 wysp od Folwark

Kto ugości moich gości?
Marchewka z imbirem i brukselki z masłem orzechowym 196

  Dziś będzie post bardzo króciutki, bo, przyznam się Wam, zbyt wiele dzieje się poza gotowaniem i czuję się rozproszona. Małe tragedie, smutne rocznice, prywatne smutki

Gotuj z Blue Raven
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 343

Świeży bób dostępny jest tylko kilka tygodni w roku, dlatego sięgam po niego, jak tylko pojawi się w warzywniaku i na straganach. Bób możemy ugotować w

Ale Proste
Tuszki z makreli w zalewie octowej 223

sposób na zagospodarowanie pozostałości smażonej ryby z obiadu. Zamknięte w słoiku, w lodówce mogą postać ok. 3 tygodni (jak nie dłużej, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone). Idealne na święta, domowe imprezy… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. U w a g a: „Poza zbawiennymi właściwościami makrela zawiera dużo puryny, która w nadmiarze może prowadzić(...)skrajnych przypadkach wywołują duszności i migrenowe bóle głowy, to warto mieć to na uwadze.” Polecam też inne przepisy z makreli znajdujące się na blogu: Świeżą makrelę pieczoną Sałatkę z wędzonej makreli i papryki Sałatkę z makreli wędzonej na zimno Wiosenną sałatkę z wędzonej makreli I znów kuter wyruszy w kierunku zatoki na połów makreli… i nie tylko. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Zakwas buraczany 160

burakami to jest tak, że naród spożywa barszcz, buraki w ćwikle oraz sałatki. Burak po prostu jest, bo jest i nie wywołuje euforii ani dzikich pisków zachwytu. Nie pamiętamy o jego właściwościach zdrowotnych i fajnym smaku. Taki niepozorny burak pomaga, kiedy jesteśmy interesująco bladzi, nie dlatego, że taka nasza uroda lub fascynujemy się wampirami, tylko mamy anemię i powinniśmy coś(...)Buraki — a konkretnie zakwas z buraków — ułatwią nam osiągnięcie koloru lica niewzbudzającego emocji wśród pracowników prosektorium. Niestety, w naszym pięknym kraju zakwas stawiamy tylko i w panice na święta Bożego Narodzenia. Tymczasem, w upalne dni, zimny zakwas świetnie gasi pragnienie, jest zdrowy do obrzydliwości, nie smakuje ziemią i surowym burakiem. Same superlatywy. Więc, moi mili – stawiajmy zakwas

ladykitchen
Karkówka marynowana w cebuli 420

chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie?Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :)Składniki:1 kg karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca (opcjonalnie)Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można(...)zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości.Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę.Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos.Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy

chwile dla mnie
Majonez sojowy 144

Wykonanie majonezu sojowego jest niezwykle proste i szybkie. Owszem, po część składników trzeba będzie się nieco nachodzić po sklepach, ale sól kala namak czy płatki drożdżowe

Bananowe Pole
MENU NA PRZYJĘCIE 229

Kochani, tak jak już wspominałam we wcześniejszym poście będę przygotowywała przyjęcie na Pierwszą Komunię Świętą.W związku z tym postanowiłam się podzielić z Wami, co można wykorzystać z mojego bloga i ja też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury   lub  krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach  lub  pierś z kurczaka po królewsku(...)cytryny i oliwy.  Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin  owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami  pomidory z mozzarellą, mizeria   pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe  podawane na zimno

pieprzny smaczek
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 33785

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski

Kulinarne Przeboje
Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami 146

świętach zostało mi kilka jajek na twardo, jedno z nich postanowiłam wykorzystać do dzisiejszego, bardzo szybkie obiadu. Pamiętać należy, że ugotowane jajka na twardo można przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni. Nie lubię marnować żywności, zawsze staram się wykorzystać wszystko lub zamrozić, jeśli to możliwe. Tak też było tym razem. Dania makaronowe są zwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti(...)gotuje się średnio 7 minut, w tym czasie można przygotować dodatki do makaronu. Jak się okazało, jajka na twardo świetnie smakują nie tylko w sałatkach, ale w połączeniu z makaronem są zaskakująco pyszne. Cukinia, czosnek, oliwki i jajko na twardo było dzisiaj pysznym dodatkiem do makaronu spaghetti. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego przepisu, zwłaszcza jeśli pozostały Wam jajka na twardo

Moja smaczna kuchnia
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 157

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego(...)blogu. Tak przygotowaną gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork. Inspirowane przepisem ze wspomnianej akcji. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania