na święta sałatki - 987 przepisów (strona:48/66)

Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 204

element zdrowej, zrównoważonej diety. Nie trzeba zaczynać nowego roku z wyrzutami sumienia i dodatkowymi kilogramami. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie(...)większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa.   Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze

Powiedz dietom nie
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 196

jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku dłuugich kolejek w supermarkecie po karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry(...)odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem zdejmij i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj np. z zieloną sałatką. *Najlepiej, żeby nie był zbyt gruby

Corner With Recipes
Wigilijny barszcz po mojemu 196

tożsamości. Może i to zbyt patetycznie zabrzmi, ale cóż to za naród, który sam z własnej woli zapomina o korzeniach?Życzę Wam wszystkim, aby te święta były smaczne i pachnące tradycją. Aby na stołach nie zabrakło potraw własnoręcznie przygotowanych. I nieważne, ze może udekorowane mniej profesjonalnie, że ten nasz barszczyk troszkę(...)grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 169

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 199

nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą się swoją obecnością gdzieś, dokąd my jeszcze zmierzamy. Tymczasem cieszmy się nadchodzącymi świętami i  szukajmy także  takich potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą

I tu będę miała takie te
Indyk w glazurze musztarodowo - miodowej 196

Amerykanie w czwartek obchodzili w swoich domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka w glazurze musztardowo-miodowej z pieczonymi warzywami. Uwielbiam takie mięsne eksperymenty - nieskromnie powiem, że wyszło genialnie. 1 duży filet z indyka 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli(...)minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa. Mięso kroimy na plastry i gotowe. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno jako dodatek do sałatek lub w kanapce

Emskie Smaki
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 221

mnie w Kucharni . Nasze kwiatowe TU I TAM .  Zapraszamy! Majowe łąki nie mają sobie równych. Pachną, szumią, ćwierkają, bzyczą.... Są piękne. Codziennie w innej szacie stroją świąt w kolorowe sukna. Uwielbiam ich poranną wilgoć, gdy w srebrzystych kropelkach rosy migocą pierwsze promienie słońca. Uwielbiam żar i syk południa, gdy słońce w zenicie dociera w najgłębsze zakamarki, a bzyczenie(...)ogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki

KUCHARNIA
Śledź w śmietanie 968

Śledź w śmietanie to nieodzowny element „wystroju” każdego stołu wigilijnego, imieninowego, urodzinowego czy imprezowego. Jeśli przy stole zasiada starsze pokolenie, to nie unikniecie „śledzika”. Jak wiecie

ladykitchen
Jajka w różowym majonezie 151

ajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych(...)Obieramy i kroimy na połówki. Dekorujemy majonezem (możemy wspomóc się szprycą), świeżo siekanym szczypiorkiem i kiełkami lub rzeżuchą. Pozostałą ilość majonezu odkładamy do lodówki i możemy wykorzystać np. do sałatki warzywnej

Food Square
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 221

ciekawe, że nie mogłam ograniczyć się tylko do tych kulinarnych. Boże Narodzenie w Hiszpanii ma charakter rodzinnego, religijnego święta, w małym stopniu zepsutego przez komercję. Podobnie jak we Włoszech, w Hiszpanii sezon świąteczny również zaczyna się 8 grudnia, w Święto Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Szczególne obchody tego dnia mają miejsce co roku na Plaza del Triunfo przed(...)Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 346

obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych(...)mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :)Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 255

dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić, że pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie smakuje, ma intensywny smak i soczystą teksturę.Według mnie dojrzewająca kaczka jest smaczniejsza(...)czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki. Smacznego! The post Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 242

wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala(...)wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Ostudzić. Schować w chłodne miejsce na minimum

Moja Delicja
Ostatni weekend przed świętami. 174

świąt zostało jeszcze tylko kilka dni. Jeśli mamy zaszczyt urządzać je we własnym domu, a nie rozpoczęliśmy jeszcze przygotowań to ostatni dzwonek by zabrać się za wszystko. Tak naprawdę zostało jeszcze trochę czasu i jesteśmy w stanie ze wszystkim zdążyć. Piątek Zastanawiamy się nad tym jakie byśmy chcieli przyrządzić potrawy. Sprawdzamy przepisy w gazecie, sprawdzamy w Internecie lub swoim(...)ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem,  klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę

Kolizje Smaków
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 183

fakt, że makaron ma swój dzień, "przecież to tylko jedzenie, mamo, jak może mieć swoje święto?!". Ano może, i to światowe... Spaghetti wieczorem jedliśmy nie z okazji tego święta, tylko z okazji bardzo zajętego dnia, w którym nie było czasu na gotowanie obiadu. U nas jest to danie ratunkowe, bo super ekspresowe, a jednak pożywne, więc nadaje się(...)duże ząbki czosnku,  garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania