Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku(...)ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniedawna mam możliwość testowania kamienia do pizzy i pieczywa marki Bakero. Nie będę ukrywać, że propozycja bardzo mnie zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto(...)pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam. Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia. Stwierdziłam, że forma testu najdokładniej pokaże mi wszystkie zalety jak i niuanse produktu. Chciałam podczas próbowania dwóch wersji zobaczyć pewne cechy, które będę
Fabryka pomysłówCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy.Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Składniki:(ok. 3 spody o średnicy 25 cm)1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej)3/4 szklanki cieplej wody1/2 szklanki kaszy manny35 g drożdżyłyżka oliwy z oliwekłyżka mioduszczypta soliponadto:sos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprzulubione
Słodka StronaOstatnio, sporo z Was, moich czytelników, zdradziło, że nie lubi cebuli. Powiedzcie mi, jak to jest z pizzą? cebulkę na nią kładziecie, czy nie? A jak zamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona(...)pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY mam dokładnie ten model Kamień ma idealny rozmiar, jego średnica wynosi 33 cm. W zestawie jest metalowa podstawką, dzięki której można serwować pizzę
Co w głowie piszczyPizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego. By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis […] The post Przepis na pizze(...)Ciasto na pizze. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSuszone pomidory, mozarella i świeże zioła - to co lubię! Ciasto na pizzę jest to samo co w innych postach dotyczącymi pizzy. Nie zmieniam ciasta, bo to jest idealne. Przepis znalazłam Kiedyś na stronie Moje Wypieki, dziś dodatkowo wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. A jak coś jest idealne, to po co zmieniać? Dlaczego boki mojej pizzy są tak wysokie? Już(...)rękach i to cały sekret. Warto nauczyć się tej techniki, bo różnica jest ogromna zarówno w smaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse, która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl. Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki wpływ. Formy nie oddam nikomu! Po pierwsze nie trzeba
Blondynka GotujeZostawiając kiedyś wpis na tym blogu na temat pizzy nie sądziłem, że powrócę jeszcze do tego temu. Gdzieś w głowie pojawiła się mała, żótła karteczka samoprzylepna z napisem "pizza - post na blogu". I właśnie myślałem, że tą karteczkę wyrzuciłem, kiedy okazało się, że ją właściwie tylko przekleiłem w inne miejsce. Bo okazało się, że mam silną i nieodpartą(...)potrzebę napisania kilku słów, słóweczek o tym placku. I o to jest - pizza ale tym razem z nieco innej perspektywy - mojej i paru osób, którzy mówiąc kolokwialnie - żyją z pizzy. Pamiętam lat temu dobrych kilka jak byłem na wycieczce szkolnej, między innymi w Rzymie. Nauczeni życiem w Polsce, gdzie wszystkiego musi być dużo, konkretnie i syto weszliśmy
Right Behind The Kitchenpojawiają się jednego dnia o jednej godzinie. W tym miesiącu miałyśmy trochę trudności, żeby wszystko zgrać, ale w końcu jakoś się udało ;) Luty to miesiąc pizzy, więc zapraszam Wam na kulinarną podróż z zapachem i smakiem tego przysmaku.Baner zrobiła Magda z bloga www.only-my-simple-kitchen.blogspot.comOto lista blogów, gdzie znajdziecie inne pizze:PAULINAwww.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTAwww.magicznezyciemarty.plKASIAhttp://bakeandtaste.blogspot.com/MONIKAwww.papryczkaa.blogspot.comMAGDAwww.only-my-simple-kitchen.blogspot.comIWONAwww.izioni-smaki.blogspot.comEWAwww.ewakuchennie.blogspot.comJUSTYNAwww.tysiagotuje.plMARZENAwww.zaciszekuchenne.blogspot.comBEATAwww.staregary.blogspot.comPATRYK I ADAwww.cookpl.blogspot.comInspiracj(...)mnie była Aggie i jej domowa pizza. Okazała się strzałem w dziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;)Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju lub oliwy,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody
Codzienna kuchnia niecodziennaPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy
Smakowity Blog KulinarnyPizza z romesco na razowym spodzie to pizza, którą wciąż ostatnio jadam. Rzadko kiedy smakuje mi kupna pizza . Mam kilka ulubionych miejsc w Goteborgu, gdzie podają pizzę w miarę w moim guście. Polskie pizzerie generalnie uważam za tragiczne…ale czasami zostaję pozytywnie zaskoczona. Na ogół idąc do nieznanej mi pizzerii obserwuję co ludzie dostają na talerzu…Czy spód(...)pizzy jest cienki i dobrze wypieczony, czy nadzienie jest smaczne…Zdarzyło się, że po prostu opuściłam lokal… Praktycznie jest oczywiście upiec pizzę samemu, bo spełnia ona wszelkie oczekiwania, bynajmniej moje. Poza tym za każdym razem można wymyśleć coś nowego choćby pizza z romesco. Na ogół używam biały lub pomidorowy sos do pizzy. Ostatnio zrobiłam nową porcję romesco. Wpadłam
codojedzeniaZdaję sobie sprawę, że brukselka nie jest zbyt popularna w kuchni krajów śródziemnomorskich. Jednak bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę. Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam(...)oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego
Chilli Czosnek i OliwaNiedziela to czas na wszystko i na słodkie lenistwo. A u nas na śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach. Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane(...)mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. Przepisów na różnego rodzaju szukajcie w zakładce Przepis na pizzę. Mini pizza z jajkiem i szpinakiem bardzo nam smakowało. Podstawowym składnikiem mini pizzy jest mąka, sól, oliwa, ciepła woda i suszone drożdże. Kiedy nie wiemy co przygotować do jedzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż prawie nasza tradycja: niedzielny obiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto(...)pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie tutaj. Dzisiaj przygotowałam 1,5 porcji ciasta i zrobiłam dwie okrągłe pizze. Zawsze robiłam prostokątną, ale teraz chyba zacznę robić okrągłą. Taka jednak bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa
Ratunku obiadzwiązku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że kupi mrożoną pizzę. Więc oczywiście powiedziałam "No to już wolę sama zrobić, niż jeść jakąś sklepową masakrę!" I TA-DA! Wyszła wspaniała! Przepis znalazłam na stronie fotokulinarnie. Pizzę najlepiej przygotować na mące(...)ostatecznie można zastąpić typem 500, wtedy będzie bardziej "amerykańska" ;) Zapraszam wszystkich do pieczenia!Składniki na dwie pizze 25-30 cm:12 g świeżych drożdży300 g mąki typ 00 lub 500180 ml ciepłej wody3/4 łyżki oliwy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruSos pomidorowy:200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą)1/2 łyżki oliwy1 mały ząbek czosnku1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliiszczypta soliszczypta
My Culinary Artnaszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi(...)bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi być chrupiące i utrzymujące grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim.Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego, mocno odbiegającego od napisu "tradycyjne", więc powstało to połączenie, które okazało się strzałem w 10-tkę. Warto jest wnieść do kuchni
Wypisz Wymaluj