na pierogi - 3500 przepisów (strona:180/234)

Ciasteczka z wróżbą 630

rozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą i zagniatamy ciasto tak jak pierogi. Ciasteczka układamy na blasze zachowując centymetrowe odstępy. Pieczemy 15-20 minut, pilnując aby się nie zarumieniły. Ewentualnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem

Mania Gotowania
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 233

odtwarzać smak niezapomnianych dań przygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy

SMYKWKUCHNI
Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki 212

jest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Buniabaje w kuchni
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy

W kuchni Karmel-itki
Dietetycznie: placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym 156

łóżka z chipsami. Mimo to wszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa koperkowo- warzywna 131

zasadzie miałam dziś nie robić obiadu. Bo pierogi w zamrażalniku. Bo lasagne z wczoraj. I tak idę sobie do domu, mijam jeden targ, drugi ... mhmm te wiosenne warzywka tak pięknie pachną! Postanowiłam zrobić swoją ukochaną zupkę, a w zasadzie dwie ukochane połączyć w jedną. Tyle miłości w jednym garnku! A przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba

Mango Papaja
RUSKIE NALEŚNIKI (NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU) 314

Danie idealne na postny piątek i dla fanów ruskich pierogów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
PASTA ŁOSOSIOWA NA ZDROWE ŚNIADANIE 188

Kilka postów temu pokazałam przepis na pierogi z łososiem . Pomyślałam, że taki farsz (oczywiście lekko zmodyfikowany) byłby idealny na pożywne i zdrowe śniadanie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Śniadaniowe placuszki 353

teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki co zapraszam na moje śniadaniowe placuszki w nieco innej odsłonie. Placuszki owsiane z wiórkami kokosowymi porcja

Ratunku obiad
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 327

domu nie posiadam (malaksera, blendera czy innego cuda też). Pozostało mi więc spróbować jakoś tę moją pierś z kurczaka na mielonkę zamienić w inny sposób. Z mięsem na pierogi i paszteciki się udało, więc dlaczego i tym razem miałoby się nie udać? Jak pomyślałam, tak zrobiłam i mięso potraktowałam tasakiem. Efekt? Znacznie odbiegał od tradycyjnego mielonego, ale mnie zachwycił

Ratunku obiad
Magazyn "Moje smaki życia" - recenzja 113

jedynie idea mi się spodobała:) Nie zachwyca mnie perspektywa obiadu złożonego z zupy cebulowej z minitartami. Nie zachwyca mnie też tortilla z ziemniaków. Ani robienie w jednym tygodniu pierogów, krokietów i pizzy. Podoba mi się za to pstrąg w pomarańczach, który już do idei tanich obiadów się niestety nie załapał ;)Za to fajne są artykuły. Felieton Katarzyny Grocholi, artykuł

Kraina Tysiąca Smaków
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 151

porównania, ale... w obu książkach są raczej łatwe do wykonania rzeczy, ale u Ewy Wachowicz jest szczerość. U pani Magdy miałam takie odczucie, że próbuje mi się wcisnąć, że pierogi ruskie czy kurczak pieczony na butelce z piwem to jej patent. I wiało nudą. Tutaj nie wieje, tu jest moim zdaniem ciekawie. I przede wszystkim jest szczerze. To jest

Kraina Tysiąca Smaków
"Polskie smaki" - recenzja książki (I. Byszewska, G. Kurpińska) 124

naszego kraju i bardzo dobrze swoje zadanie wykonały. Jest też naprawdę spora baza przepisów na potrawy znane i te już trochę zapomniane, zarówno podstawowe (np. fasolówka, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną), jak i te bardziej skomplikowane.Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę. Również chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie

Kraina Tysiąca Smaków
Pęczotto, czyli pęczak z boczkiem i warzywami oraz o właściwościach kaszy jęczmiennej 162

kasza kojarzy się często albo z rozgotowaną breją, albo z suchym dodatkiem, do którego koniecznie musi być sos, bo inaczej nie nadaje się do jedzenia, prawda? Bardziej ambitni robią pierogi, gołąbki lub sałatki z kaszą, brawo :) Ale ciekawe podanie kaszy do obiadu, to dla mnie kompletna nowość. A ponieważ pęczak bardzo przypadł mi do gustu, to właśnie on został

Kraina Tysiąca Smaków
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 145

Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania