na pierogi - 3500 przepisów (strona:171/234)

Ruskie krokiety 229

Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo

Kulinarne przygody Gatity
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 189

dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły.Empanadille układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy 277

Korzystajmy więc ze  świeżych grzybów póki jeszcze są i wracajmy do babcinej kuchni. A przy okazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą jak znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy. Sos grzybowy Składniki: 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 duża cebula 150 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 469

kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią.  To już

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 445

więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami, to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 278

mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniejMagda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciasta Renata Forks’N'CanvasTosia Smakowity chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta Poradniczanka

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 304

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 206

wycinać krążki (szklanką lub metalową obręczą jak u mnie). Na każdy krążek nałożyć odpowiadające nam nadzienie (u mnie powidła i kilka było z nutellą) i dokładnie zlepić (jak pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami

Smaczne Zdrowe
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 221

wyznaczonym czasie, NA PEWNO! i NA PEWNO! spróbują. Przygotowałyśmy ich ponad 100... Niestety, pięć minut później... W międzyczasie oglądałyśmy wystawy przygotowane przez mleczarnie i próbowałyśmy jogurtów, serów, twarogów... ...pierogów z Lazurem podanych z jogurtem greckim i miodem, pyszne! Na koniec tego owocnego dnia usłyszałyśmy także miłą wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami i przekazała

Symfonia Smaków
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 221

miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami. Idealne również do bigosu, pierogów, zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 269

dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami ,  grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami. Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów.  Nie wyobrażam sobie używania

Smaczna Pyza
Pączki pieczone z karmelem 192

wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 na 30 cm. Wycinamy z niego krążki. Każdy krążek naciągamy lekko, kładziemy nadzienie i zalepiamy brzegi jak w pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem.   Pozostawiamy je na blaszce na 30 minut aby jeszcze lekko podrosły i następnie pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Calzone 256

farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi w rulonik. Gotowe pierogi wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Obserwujemy calzone aż będzie z góry ładnie zarumienione i wówczas wyjmujemy. Zajadamy na ciepło np. z sosem

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 278

Ryba po grecku ma z Grecją tyle samo wspólnego co pierogi ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 181

postawić ją na balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek. Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i  taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie

Kolizje Smaków