na makowiec - 500 przepisów (strona:6/34)

Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 180

Makowiec w negatywie, czyli ciemne ciasto i biały mak Okres przedświąteczny, to taki czas, kiedy wszystko staje na głowie. Przynajmniej u mnie w domu. I w życiu. I w szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem

Pełny talerz
Seromak 359

popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec to nic innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym(...)stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest

Jacob Tastes
Makowiec na kruchym spodzie 455

się stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai  klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze(...)minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Makowiec - ciasto drożdżowe 295

Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie . Proporcje pomiędzy makiem a ciastem dro żdżowym zostały zachowane , ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiar ze. Dużo l ukru - nie zapo mnijcie(...)masę makową (zostawiając po brzegach około 2cm wolnego miejsca), po czym zwijamy ciasno i dokładnie zaklejamy. Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.  4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia

Szefowa kuchni
Makowiec japoński / makowiec z jabłkami 261

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)  800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki

Szefowa kuchni
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 214

tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;)      Dziś upiekłam makowce zawijane z przepisu mojej babci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam(...)nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 278

Dziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;)       Korzystając z okazji(...)chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka  250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych

Rozpustne gotowanie
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 519

grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz

Kulinarne Inspiracje
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 240

tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się(...)jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy

Mango Papaja
Makowiec podwójnie rolowany 228

Niedługo Święta więc trzeba coś pokombinować z wypiekami tak aby jak zawsze zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)   Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka

Wypieki Rene
Makowiec zawijany 288

Mimo, że już od kilku lat piekę ciasta upieczenie makowca zawsze zostawiałam mojej mamie, jest w tym najlepsza :) Ale w końcu odważyłam się i upiekłam swój pierwszy makowiec, jak zwykle szukając przepisu w pierwszej kolejności spojrzałam na stronę "Moje Wypieki" i jak zwykle się nie zawiodłam, przepis jest doskonały! Z podanych składników wychodzą aż trzy rolady więc spokojnie część można

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec najprostszy 211

Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Makowiec idealny na każde Święta ! I prosty jak drut! Składniki na ciasto pół kg mąki 1 szklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie(...)suszone  Skworcu mieszanka skórek figi suszone opcjonalnie Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce. Obie części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami. Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec z kruszonką i lukrem 234

Uwielbiam makowce, wszelakie, te tradycyjne strucle i seromaki. Dziś moja propozycja dla Was to szybki makowiec, pyszny, wilgotny z bakaliami, polecam. Makowiec z kruszonką i lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makowiec na kruchym spodzie 1443

Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania