na makowiec - 500 przepisów (strona:12/34)

Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 197

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu

Moja Delicja
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 181

obłędu. Kilka dni przed świętami wstajemy, pijemy kawę i walczymy z powoli ogarniającą nas paniką i zniechęceniem. Przyznajcie się, ilu z was chciało walnąć tymi wszystkimi karpiami i makowcami i udać się na bezludną wyspę? Pewnie większość.Problem pojawia się przy stole. Małżonek nie spożywa ryb, dziecko wykrzywia się na dźwięk słowa kompot, a teściowa rzuca tekstem(...)promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy. Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi

ladykitchen
Farsz makowy - najlepszy 168

Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię . Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej,  lepszej wersji farszu  - moim zdaniem ta jest najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r.składniki  ( na 3 makowce

Stare Gary
DOMOWA MASA MAKOWA 199

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie

Ostra na Słodko
Wigilia , starodawne zwyczaje… 243

dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany(...)się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją  i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami  czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem  „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość. Miód  w prawie wszystkich kulturach  świata

Kulinarny karnet Christophera
Ciasta 165

czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach  Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik

Aga w kuchni
Tarta makowa 238

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne

Wypieki i Rumieńce
Makowiec japoński 715

makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek

Smakołyki Asi
Makowiec z kajmakiem i skórką pomarańczową 179

Makowiec na kruchym spodzie otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki

Gotowanie i blogowanie
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 258

Seromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa

Z miłości do słodkości
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 258

zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Domowa masa makowa 167

domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku

Smakołyki Asi
Makowiec z masą orzechową i serową 211

nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa.  I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju

Smakołyki Asi
Drożdżowa gwiazda z makiem 198

Zamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;) Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda. Przepis pochodzi z bloga Grunt To Przepis Składniki: 500g mąki pszennej 2 jajka + 1 do smarowania 180ml letniego mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1/3 kostki świeżych drożdży 300 g masy makowej Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę

W kuchni bez szafek
Seromakowiec 456

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód

Oryginalny smak