grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada
Taste Of My Daynowych smaków ,ale co do Wigilii jestem tradycjonalistą. Uważam ,że kuchnia polska proponuje na ten wieczór tyle wyśmienitych dań ,że nie musimy urozmaicać ich krewetkami, sushi itp. Tym bardziej ,że każdy produkt użyty do potrawy to wiara w jego znaczenie ,wywodząca się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się
Kulinarny karnet Christopheraprzez starożytnych Greków. Awokado jest uważane za środek wzmacniający pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw. Wśród owoców morza najbardziej miłosne są krewetki. Najbardziej „całuśne” są oczywiście pierniczki całuski ,bo zawierają korzenie ,które od tysięcy lat w Chinach pałają miłością, czyli goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. W trakcie kolacji polecam dobrą
Kulinarny karnet Christopheratropiki, a Bałtyk to nie ocean oblewający piaszczyste plaże RPA, więc na chłopski rozum hasło „świeże owoce morza” powinno być brane przez pół. Czeluście internetów pełne są przepisów na krewetki, przegrzebki i ośmiornice. Osobiście znam przypadki spożywania owoców morza bo tak wypada , a nie dlatego, że smakuje. Jak już pewnie wiecie mam w swoim dużym zadku mody i obowiązujące
ladykitchenwszystkim smakuje. Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder
Z Kuchni Do Kuchnibulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana
ladykitchenwraz ze swoim menago właśnie wróciła. :-) Wrażenia niesamowite! Szkoda, że tak szybko minęło. :-) Aga zajadała krewetki, ja rozsmakowałam się w kalmarach, a nasz menago zachwycał się churros z czekoladą. W drodze powrotnej miałyśmy jeden dzień w Belgii- zdecydowanie polecamy czekoladoholikom i fanom frytek. W dwóch słowach- było pysznie! A poniżej mała "kulinarna" fotorelacja. Zdjęcia pochodzą przede
kuchnia do kwadratucytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby. Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna będzie odświeżającym dodatkiem do sałatkowych dressingów, nadając im letniego charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym
Chilli Czosnek i Oliwawielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa
Chilli Czosnek i Oliwaajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej aromatyczne, lżejsze i ciekawsze niż to, co jadamy w Polsce. Myślę więc, że warto
Chilli Czosnek i Oliwatutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej oliwy
Smaczne Zdrowebyło to, żeby ziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklamerkami. Dzięki temu potrawa nie traci naturalnego smaku, a składniki taplają się we własnym sosiku. Jak mogłam się spodziewać chłopaki pójdą w owoce morza... i nie pomyliłam się. Krewetki odrzuciłam w przedbiegu (może dlatego, że je jadłam i wiem jak smakują). Z wielką ciekawością i równie wielką ostrożnością skusiłam się na te czarne maleństwa. I nie żałuję! Małże
bastalenałyżeczki pasty curry2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki sosu rybnego3-4 liści kaffiru czyli liści limonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek)1 i 1/2 szkl bulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno
Olikowa kuchnia