obsługą, pod parasolem, skonsumowaliśmy nasze pierwsze sushi. Pałeczki poszły w ruch, i tak ja pochłonęłam futomaki z pieczonym łososiem, a że luby nie lubi łososia, zamienił go sobie na krewetki. Nasze zamówienie pięknie prezentowało się na desce, gdzie podano Nam również marynowany imbir i kapkę chrzanu wasabi. Coraz bardziej podoba mi się kuchnia japońska
pink envelopemieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak one u nas powszechnie dostępne, dlatego postaram się ograniczyć przepisy do takich, dla których składniki można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest
W kuchni wieczorempostaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy
Pasje Jolkiproducentów, hodowców, rybaków. Najsławniejszą halę targową La Boqueria znajdziemy w Barcelonie. Znaleźć tu można wszelkie możliwe kulinarne składniki. Są tu warzywa, owoce, tysiące gatunków ryb, małże, przegrzebki, langusty, ośmiornice, krewetki wszelkich rozmiarów i gatunków, a także wędliny, z których Hiszpania jest szczególnie dumna, jak chociażby słynna szynka jamon iberico. Serwowane są tu także specjały kuchni hiszpańskiej, których nie znajdzie
Pyry na Gazłyżek oleju palmowego dende * - szczypta przyprawy karaibskiej (na zdjęciu obok), dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej kolendry** - pieprz czarny - 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO (dostępne w sklepach afrykańskich), zamiast krewetek - łyżka chilli w proszku (może być mniej wszystko zależy od gustu)** - szczypta soli - ocet winny z modemy * Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata
Smaki Brazyliiprostokąciki, z których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane składniki są tylko przykładowe, mięso mielone można zastąpić kawałkami kurczaka lub krewetkami, rukolę zastąpić inną ulubioną sałatą, majonez dowolnym sosem, np. imbirowym, przyprawę do tacos zamienić na przyprawę do grilla, dodać ogórka, pomidora itp.Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Smacznego
chwile dla mniemożecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć
Słodko-Słony Świat Ilonyuprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka
SzczyptaSmaQkiszonej cytryny nie żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę
Chilli Czosnek i Oliwapodać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zaliczam się do wielbicieli owoców morza ale w domu głównie przyrządzam krewetki… Tym razem jednak coś mnie podkusiło, żeby po raz pierwszy w życiu samej przyrządzić kalmary. Kupiłam i się zaczęło… Jak się za nie zabrać? Nic to, przewertowałam kilkanaście książek i równie wiele stron internetowych i oto efekt… Delikatny smak, podsycony cytrynką… mmmm
UgotujmyTo.plczaszki. Jest to przystosowanie do przydennego trybu życia. Halibuty są dużymi, silnymi rybami - niebieski osiąga ponad 1m długości, a wagę do 40 kg. Jest drapieżnikiem, odżywia się rybami i krewetkami. Taka ryba wymaga odpowiedniej oprawy , bo ma wyjątkowy smak. Postanowiłam ją zgrillować.Do dzieła!SkładnikiHalibut niebieski dzwonko Abramczyksól cytrynowa SkworcuKarahi Chicken Masala SkworcuOliwa z oliwek Olitaliaświeży tymianekczosnek około
Z Kuchni Do Kuchnitego jest stworzony :) Robi o wiele więcej, przecina torebki z przyprawami, tak idealnie jak widzicie kucharzy w TV w programach z lokowaniem przypraw :) Świetnie się nim usuwa jelitka krewetek tygrysich, z jego pomocą szybko i sprawnie oczyścimy wątróbki drobiowe. Idę na całość, przyznam się do wszystkiego, filetowałam rybę i nawet wycinałam nim piersi kurczakowi. Od razu zaznaczam nie jestem
Blondynka Gotujepotrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku. W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego
Food Square