laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu
Codzienne Gotowanieustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania! ;) Składniki: na tortownicę o śr. 23 cm spód 100 g herbatników pełnoziarnistych 80 g płatków jaglanych 50 g masła Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Ciasteczka i płatki zmiksować przy użyciu malaksera na drobny pył. Połączyć w misce
Kuchnia Elliedyni w pomarańczowym pudrze: 200 g obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g herbatników (zwykłe, maślane, korzenne) 50 g białej czekolady DODATKOWO: 150 g białej czekolady + 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% puder pomarańczowy Dynię kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy
Rozpustne gotowaniesmak przywołał natychmiast wszystkie wspomnienia z dzieciństwa. Zróbcie, a zakochacie się w niej tak, jak ja! Składniki: (na tortownicę 24cm) 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki) 15 średnich jabłek 100g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 galaretki brzoskwiniowe ewentualnie orzechy, rodzynki czy inne bakalie Przygotowanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami, odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć
Cakes By Kejtchudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję
Mango PapajaKoniecznie nastawcie timer gdy wstawicie go do piekarnika, bo możecie o nim zapomnieć, szczególnie gdy w międzyczasie oglądacie dobry film.... Łatwo wtedy o kuchenną katastrofę;) Składniki: Spód: 100 g herbatników maślanych 100 g biszkoptów 60 g roztopionego masła Masa serowa: 400 g twarogu potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki
Smakowity Blog KulinarnyWspaniały pomysł na wykorzystanie okrawków biszkoptu, połamanych herbatników itp. Podczas robienia tortów, szczególnie tych „rzeźbionych”, pozostaje mnóstwo okrawków z biszkoptów. Zawsze szkoda mi je wyrzucać. Czasami syn ukradkiem podjada, ale … Czytaj dalej Fantazyjne bajaderki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKolejna słodka propozycja na wykorzystanie słynnego mleka w proszku. Składniki: ¾ kostki margaryny „palmy” 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 6 łyżek wody 25 dag mleka w proszku 10 dag herbatników 2 opakowania mieszanki studenckiej Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzać do rozpuszczenie się składników. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku, pokruszone ciastka i bakalie. Całość szybko
Tradycyjna Kuchniaowoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód: 250g herbatników 100g masła 2 łyżeczki wody Masa mleczna: 350g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 op.galaretki cytrynowej 300-400g winogron,najlepiej bezpestkowych Ponadto: 2 op.galaretki o smaku kiwi
Niespełnione zdolności kulinarnegalaretką i owocami . Składniki: 100 g serka ricotta 8 czubatych łyżeczek jogurtu naturalnego 5 1/2 łyżeczek soku lub syropu truskawkowego 1 czubata łyżeczka dżemu truskawkowego 5 kakaowych maślanych herbatników + 1 do dekoracji 3-4 listki świeżej mięty * można użyć tego syropu truskawkowego (opcjonalnie pomijając miętę z przepisu) Przygotowanie: Na dno pucharka wykładamy pokruszone ciasteczka kakaowe. Następnie wykładamy 5 czubatych
Słodkie okruszkitłuszczu) w lodówce i tak powstał smaczny deser znany również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła Ciasto: 3 galaretki 300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru
NA MOIM TALERZUSernik kawowy 180g ciasteczek Digestive 85g roztopionego masła 25g cukru 2 łyżki espresso 500g serka śmietankowego 100g brązowego cukru 2 jajka 150g śmietany kremówki 2-3 łyżki espresso Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać z cukrem, dwoma łyżkami kawy oraz roztopionym masłem. Powstałą w ten sposób masą wyłożyć dno foremki. Następnie zmiksować serek razem z brązowym cukrem, dopóki się
Przepysznik - BLW i nie tylkoprosty, szybki i przede wszystkim sprawdzony. Papierki z wróżbami nie przyklejają się do ciasta ani nie są utłuszczone, w smaku delikatnie słodkie, może tylko troszkę za twarde, trochę jak herbatniki, więc idealne do herbatki. Ciasteczka z wróżbą (wychodzi ok. 50 sztuk) 1 ¾ szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 jajka 1 łyżka oleju
Przepysznik - BLW i nie tylkolekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki masła 100 ml mleka 2 łyzki kakao 3 łyzki dżemu wiśniowego Polewa; pół kostki margaryny
Radość kipiąca uśmiechem.się zastanawiałam jakie ciacho upiec. Poszperałam w szafce i wydobyłam z niej czekoladę, kilka herbatników i batony Twix. Pomyślałam, że to dobre składniki do ciasta z masą. I własnie te składniki wylądowały w masie a ciacho wyszło super smaczne. Zapraszam po przepis. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni