mniej, bo dla nas troszkę za słodki) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 opakowania cukru waniliowego 70 gr orzechów laskowych lub innych 100 gr sucharków lub herbatników 4 suszone figi lub garść rodzynek lub 4 suszone morele Spód tortownicy owinąć folią spożywczą. Orzechy i figi pokroić na duże kawałki, sucharki lekko połamać (kawałki o wielkości około
moj przepis naRodzinie i gościom bardzo smakował. Składniki na formę do tarty o średnicy 21-23 cm: 300 gr ciastek kakaowych/czekoladowych z kremem typu HIT lub Oreo/Neo (Mogą być też zwykłe herbatniki, wtedy dać 2-3 łyżki kakao i 100 gr masła zamiast 50 gr) 50 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera
moj przepis naszkl cukru 2 łyżki c. waniliowego 100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch 1 jajko Dodatkowo: 500g jabłek 2 łyżki przyprawy do szarlotki łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników tłuszcz do posmarowania formy cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajko i serek. na koniec wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 21cm posmarować tłuszczem
Smakołyki AsiOreo czyli najpopularniejsze i najlepiej sprzedające się ciastka w Stanach Zjednoczonych. Kruche, mocno kakaowe okrągłe herbatniki przełożone warstwą słodkiego kremu. Oreo po raz pierwszy pojawiły się w 1912 roku w Nowym Jorku a ich popularność wciąż nie słabnie nie tylko w Ameryce ale również na całym świecie. Choć nie jestem ich zagorzałym fanem i stanowczo bardziej wolę kruche ciastko
maniapieczeniarozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka
Podróż w kulinariaJednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi"). Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany
Di gotujesię oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki w postaci bakalii. U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika
Pychotkaaawiadra) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 puszki kajmaku kilka kropli esencji rumowej Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam
PychotkaaaDziś kolejne ciasto bez pieczenia, które jest bardzo proste, pyszne a do tego bardzo efektownie się prezentuje. Polecam użyć kakaowych herbatników, ponieważ świetnie pasują do bananów ale jeżeli nie posiadacie takich to zwykłe maślane również świetnie się sprawdzą w tym deserze. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaapewnie większość z Was :) Przepis prosto z PRL-u :) Polecam. Składniki: 500 g mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 250 g masła lub margaryny 250 g herbatników orzechy włoskie - posiekane (wedle upodobań - można pominąć) 1/2 szklanki wody Wykonanie: Masło i cukier rozpuścić z wodą w rondelku. Ostudzić. Dokładnie wymieszać mleko w proszku z kakao, następnie dodać
The Sweet Damselmagnezu, witamin i żelaza. Schrupałam je razem z koleżankami i każda z nas stwierdziła, że to jedne z najlepszych wielozbożowych ciasteczek, jakie jadłyśmy :) 2. KreMisie Cudowny, bardzo kruchy herbatnik sam w sobie byłby bardzo smacznym ciasteczkiem. Dodatek mlecznego kremu i czekolady sprawia, że po te ciasteczka chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Razem z babcią delektowałyśmy się nimi(...)przy wspólnej herbatce i muszę przyznać, że herbatnik to majstersztyk. Najsmaczniejszy, jaki kiedykolwiek jadłam. 3. Malti Keksy jogurtowe No i tutaj niestety nie było już tak smacznie. O ile pełnoziarniste ciasteczko mogłabym jeść bez żadnego dodatku, to polewa mnie rozczarowała. Pierwsza nuta smakowa jest bardzo kwaśna, bardziej przypominająca cytrynę niż jogurt. Później... No cóż, później robi się za słodko
W poszukiwaniu inspiracjilemon curd rewelacyjnie współgra ze słodyczą białej czekolady. Kiwi natomiast to przysłowiowa kropka nad "i". Zniknął w całości... - ekspresowo! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków) 70g masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd
Di gotujepapierze do pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku
Karo in the Kitchenmasy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać. Deser przelać do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężał. Udekorować wg uznania. Ja użyłam brzoskwiń w puszce, suszonej żurawiny, pokruszonych herbatników i kandyzowanych owoców. Polecam też bitą śmietanę
Di gotujechwilkę - nie dopuścić do przekształcenia w dżem :-). * 10 dag cukru (opcjonalnie - ja nie dodawałam) Kruszonka: * 10 dag orzechów włoskich * 10 dag cukru * 5 dag płatków owsianych * 2 łyżki pokruszonych herbatników * esencja waniliowa * 10 dag masła Do dzieła!!! Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem i delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W rondelku roztopić masło
sierotka maRysia w kuchni